Hittade sin hund skjuten

Renhagen (JJ) När Jokke Suorra, Renhagen, upptäckte att hans nioåriga karelska björnhundstik, Tjorven hade smitit började han leta. Till sist hittade han Tjorven död. Skjuten i huvudet och nedgrävd i snön.

Händelsen inträffade 1 maj i Renhagen, en by som ligger längs vägen västerut mot Ritsem.

– När jag kom hem var hunden borta, jag letade den hela dagen, jag förstod nästan vad det var jag skulle hitta. Jag såg att hon dragit efter renar ute på sjön.

På själva platsen där han fann sin hund och kunde av spåren se att Tjorven sprungit mot en skoter och blivit skjuten på nära håll, rakt uppifrån.

– Det var världens snälllaste hund. Hon var nio år och lite överviktig. Jag vet inte hur man inte kan lyckas få fast henne.’Händelsen är polisanmäld. Jokke Suorra har gått ut i sociala medier och berättat om det som hänt.

Den här tiden på året är det extra viktigt att hålla sin hund kopplad, enligt jaktlagstiftningen, av hänsyn till djurlivet. Enligt rennäringslagen har renskötare rätt att ta fast en hund som jagar eller attackerar renar, i extrema fall även avliva den. Görs det sistnämnda är renskötaren skyldig att rapportera det till polisen, skriver Norrländska Socialdemokraten.

AKTUELLT

Skyddsjakten i Rackstad: ”Vi hoppas få bort hanen”

Värmland (JJ) Länsstyrelsen har beslutat om skyddsjakt på en andra varg i Rackstadreviret. Sex jakthundar har dödats eller skadats av vargarna och så sent som på lördagen inträffade en ny attack. – Vi hoppas få bort hanen i flocken, säger Bertil Forsberg, jaktledare och talesperson för jägarna i området.

Nyupptäckt invandrad varg i Norrbotten

Arvidsjaur (JJ) Tack vare spårsnö har länsstyrelsens personal kunnat spåra en varg öster om Arvidsjaur. Enligt DNA-analys härstammar vargen från den finsk-ryska populationen.

Rackstadvarg fälld

Arvika (JJ) Flera hundar har attackerats av varg i Rackstadreviret, Värmland. I går sköts därför en varg i området eftersom länsstyrelsen beslutat om skyddsjakt på grund av incidenterna.

Annonser