Hittade sin hund skjuten

Renhagen (JJ) När Jokke Suorra, Renhagen, upptäckte att hans nioåriga karelska björnhundstik, Tjorven hade smitit började han leta. Till sist hittade han Tjorven död. Skjuten i huvudet och nedgrävd i snön.

Händelsen inträffade 1 maj i Renhagen, en by som ligger längs vägen västerut mot Ritsem.

– När jag kom hem var hunden borta, jag letade den hela dagen, jag förstod nästan vad det var jag skulle hitta. Jag såg att hon dragit efter renar ute på sjön.

På själva platsen där han fann sin hund och kunde av spåren se att Tjorven sprungit mot en skoter och blivit skjuten på nära håll, rakt uppifrån.

– Det var världens snälllaste hund. Hon var nio år och lite överviktig. Jag vet inte hur man inte kan lyckas få fast henne.’Händelsen är polisanmäld. Jokke Suorra har gått ut i sociala medier och berättat om det som hänt.

Den här tiden på året är det extra viktigt att hålla sin hund kopplad, enligt jaktlagstiftningen, av hänsyn till djurlivet. Enligt rennäringslagen har renskötare rätt att ta fast en hund som jagar eller attackerar renar, i extrema fall även avliva den. Görs det sistnämnda är renskötaren skyldig att rapportera det till polisen, skriver Norrländska Socialdemokraten.

AKTUELLT

Olycka på Tullgarn

Tullgarn (JJ) En olycka inträffade i eftermiddag i samband med provkörning av en båt vid Swedish Game Fair, på Tullgarn, söder om Stockholm.

Ändrade magasinsregler för björnjägare

Tullgarn (JJ) Det ska bli tillåtet med femskottsmagasin i halvautomater vid björnjakt. Det meddelade landsbygdsminister Sven-Erik Bucht när han invigningstalade på Swedish Game Fair på fredagen.

Whiskymarinerad rådjurssadel

På frågan om vad som är det godaste viltköttet svarar de flesta rådjur. Jag håller med och min personliga favorit är en grillad rådjurssadel. 6 personer: 1 kg utskuren rådjurssadel Marinad: 1 dl fin rapsolja 2 skivade vitlöksklyftor ½ dl chilisås 2 msk mörk balsamvinäger 3 msk flytande honung ½ dl whisky Tillbehör: ½–1 kg

Björnjägarens Arci Odin – Inkallningsbar jaktmaskin

David Nilsson drog verkligen vinstlotten när han 2013 köpte sin första spets. Att det blev en gråhund var mest en slump. Nu fem år senare ångrar han inte sitt val. Svenska och finska jaktchampionen Björnjägarens Arci Odin har verkligen levererat.

Kan ett jakttillbehör ha med jaktetik att göra?

Det har länge förbryllat mig lite varför man så sällan ser en handkikare runt halsen på jägare i Sverige. Just handkikaren är ett sådant där tillbehör som faktiskt kan ha en jaktetisk funktion. Det finns siffror som pekar på att jägare i norden köper färre kikare än i Europa och övriga världen. I Norge har en del jägare kikare medan det verkar vara mycket ovanligt i Sverige och Finland.

Annonser