Hittade dött vildsvin på Eggegrund

Gävle (JJ) Ett dött vildsvin har hittats ute på Eggegrund. För en tid sedan kom en björn ute på Gråskälsbådan som sköts under skyddsjakt. Orsaken till att björn och vildsvin sökt sig till Eggegrund är ett mysterium.

Valbobon Annika Sandström blev mäkta förvånad när hon hittade det döda djuret vid vattenbrynet i närheten av fågelhuset. Hon och hennes man är ute mycket med båten och fiskar i Gävlebukten och de har aldrig sett något annat än fåglar ute på Eggegrund. Djuret de hittade vägde uppskattningsvis 50 kilo.
– Först trodde vi att det var en hund, men så såg vi klövarna, säger Annika Sandström till Gävle Dagblad. Hur vildsvinet kom ut till ön är ovisst. Det är en mil öppet sexgradigt vatten ut till Eggegrund från fastlandet.

AKTUELLT

Jägare måste få sälja vildsvinskött

– Jägare måste få möjlighet att sälja vildsvinkött direkt till konsumenter och företag, säger Svenska Jägareförbundets ordförande Torbjörn Larsson och LRF:s ordförande Palle Borgström.

Webbradio: Jarlås larm om ökad tjuvjakt ifrågasätts

Kungsbacka (JJ) Tjuvjakten på stora rovdjur eskalerar. Det är budskapet som miljöåklagare Christer B Jarlås för fram i en SVT-intervju. Jägareförbundets Daniel Ligné är kritisk. – Senaste undersökningen är från 2011 och då minskade den illegala jakten, säger Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Genetiskt viktig varg i Västra Götaland ett mysterium

Stenungsund (JJ) En så kallat genetiskt viktig varghane ha konstaterats i trakterna av Stenungsund. Hans existens är ett mysterium: Tiken som födde honom ska vara en varg som invandrat från Finland-Ryssland, men var den tiken håller hus vet ingen idag. – En märklig historia, säger Nelly Grönberg, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen i Västra Götaland.

Debatt: Genomförandet av EU-direktiv i vapenlagstiftningen

Kungsbacka (JJ) Den 3 april 2017 beslutade dåvarande statsrådet Anders Ygeman (S) att uppdra åt hovrättsrådet Kazimir Åberg att utreda vissa frågor på vapenlagstiftningens område. I Åbergs utredning föreslås hur EU:s nya vapendirektiv ska implementeras i svensk lagstiftning. Dagens debattör är kritisk till denna utredning och ger egna förslag.

Unga vargar förväntas klara sig på egen hand

Värmland (JJ) Vargvänner rasar över att alfadjuren i Rackstadreviret sköts – och att årsvalpar nu ska svälta ihjäl. Faktum är dock att det är den här årstiden många ungvargar vandrar ut från sina födelserevir.

Annonser