Historisk björnjakt i Norrbotten

Årets björnjakt i Norrbotten sätter nytt rekord. Just nu är det fällt 51 björnar i länet, ända sedan 1856 har det inte fälls så många.

– Det här är ett historiskt år skulle man kunna säga. Vi har avskjutningsstatistik från 1856 och aldrig någonsin har det fällts mer än 50 björnar och i dag är vi uppe i 51 björnar så det är alltså ett historiskt år för norrbottnisk björnjakt, säger Björn Sundgren på Jägareförbundet i Norrbotten, till Sveriges Radio.

Historisk är även björnjakten i hela landet i år. Förra året sköts 213 stycken av de totalt 233 björnar som fick skjutas. I år får tiotalet fler fällas, och redan nu har mer än 230 stycken fällda björnar rapporterats in i de sju björnjaktlänen.

Både Björn Sundgren på Jägareförbundet och Lena Bondestad som är naturvårdshandläggare på länsstyrelsen i Norrbotten, menar att rekordåret har att göra med att jägarna blivit skickligare.

– Björnjakten har fungerat mycket bättre. Jägarna börjar utbilda sig. Man har fått upp intresset för den här jakten, man skaffar sig bra hundar, man går ihop i de olika jaktvårdområdena och gör gemensamma ansträngningar och det lönar sig.

Den svenska björnstammen beräknas vara större än någonsin i modern tid vilket också är en förklaring till att fler djur fälls. Det skandinaviska björnprojektet uppskattar den till runt 3 200 djur. En stam som beräknas öka med i genomsnitt 4,5 procent per år.

Även om jakten i år varit lyckad på många håll i landet så finns det undantag. I Jämtland har björnjägarna kritiserats av länsstyrelsen för att många skott under årets jakt skett i tveksamma lägen.

– Man har skjutit på springande björnar utan stöd. Man har till och med skjutit rakt framifrån. Och det är tvärtemot alla rekommendationer och vad alla jägarorganisationer säger, säger Jessica Barkeryd på länsstyrelsen i Jämtland.

1 kommentar

  • Man har skjutit på springande björnar utan stöd
    Tveksam uppmaning till jägare att skjuta mot löpande vilt med stöd. Det är väl i detta läget som problem uppstår. Hur har man på länstyrelsen tänkt sig detta.

AKTUELLT

Uppdaterad: Rialavarg påskjuten

Riala (JJ) Vid lunchtid idag avlossades skott mot den varg som det bedrivs skyddsjakt på i Rialaområdet norr om Stockholm. Eftersök har genomförts och vargen träffades inte.

Vill ha fler älgar

Betesskadorna minskar samtidigt som älgstammen ökar något i Värmland. För att få tillbaka en meningsfull jakt krävs ett bättre anpassat skogsbruk, en adaptiv vargförvaltning och mera älg i de värmländska skogarna, skriver Svenska Jägareförbundet Värmland i ett pressmeddelande.

Webbradio: Hövdingen om vargbråket i Värmland

Värmland (JJ) Nu svarar landshövding Kenneth Johansson på kritiken mot vargförvaltningen i Värmland. Han är inte nöjd med vargsituationen i länet. – Nej, nöjd är jag inte, men vi gör det bästa utifrån de centrala beslut vi har, säger Kenneth Johansson i Jaktjournalens Webbradio.

Ny matematik kan ändra vargstammens storlek

Kungsbacka (JJ) Ett nytt beräkningssätt av vargstammens storlek planerar att införas 2019. Det förslag som ligger på bordet idag skulle i ett slag kunna minska vargstammen radikalt. – Därför är det väldigt viktigt att jägarna deltar i den spillningsinventering som inleds den första oktober, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen.

Annonser