Heym Express .375 H&H Magnum

Heym Express .375 Holland&Holland Magnum är en safaristudsare med kontrollerad matning enligt Paul Mausers recept. Bladsikte och fällbart underbeslag kompletterar Afrikalocken. Utvald valnöt med en rosewoodknopp längst fram och en entums bakkappa gör bilden av storviltsstudsaren komplett.

Företaget Friedrich Wilhelm Heym Gmbh & Co grundades av Friedrich Wilhelm Heym i den tyska staden Suhl 1865. Suhl ligger i det bergiga Thüringen i östra Tyskland. Suhl var hjärtat i den tyska vapenproduktionen fram till slutet av andra världskriget. Friedrich Heym blev berömd när han 1891 patenterade den första studsaren. Hans son Adolph tog över rodret 1912 och lotsade företaget genom första världskriget. Adolphs son August tog vid 1920. Under den perioden utvecklades företaget främst genom att bygga vapen på Anson & Deeley system. När andra världskriget slutade hamnade Heym i kris när Suhl kom att hamna i kommunisternas händer. Klokt nog togs beslutet att flytta till Västtyskland i tid och företaget etablerades i Ostheim i Röhnregionen av Unterfranken. Vapentillverkningen förbjöds av de allie­rade så August och hans son Rolf fick driva företaget vidare genom att tillverka luft­gevär, klockor och diverse andra produkter för att överleva.

Nystart

1952 etablerade Heym en ny vapenfabrik i Munnerstadt i och med att förbudet att tillverka vapen hävdes. 1963 övertog Rolf ledningen och startade en vapenutveckling riktad mot nya marknader och vanliga människors behov. Den första moderna studsaren SR-10 var en frukt av denna ambition. Under 1960-talet marknadsfördes denna studsare under namnet Mauser M 3000. Rolf Heym dog oväntat 1972 vilket var ett stort bakslag för företaget. Ledningen övertogs av hans fru Elisabeth Heym-Dschul­nigg. I slutet av 1980-talet lanserades Heym Express riktat till jägare med Afrikaambi­tioner och farligt vilt. Expresstudsaren hade allt – kontrollerad matning, säker utdragning och utkast av avfyrade patroner. Trots detta blev geväret ingen jätteframgång. Kon­kurrensen från de gamla kända engelska tillverkarna var möjligtvis för stark. Under 1990-talet såldes företaget ett an­tal gånger. 2007 antogs det nuvarande namnet Heym AG, och Heym Express har ersatts av Heym Express Light.

Heym Express .375 H & H Mag

Heym Express bär tydliga spår av de engelska storviltsstudsarna från Rigby med flera tillverkare. Det är ett ”snyggt” vapen med mycket bra valnöt. En rejäl entums ”Old English” röd bakkappa sitter perfekt inpassad. Kindstödet är mera av amerikansk design än europeisk. Pistolgreppet har en relativt lång kurva vilket ger bra grepp. Några tendenser till att fingrarna får smällar av varbygeln har inte märkts av under skyttet med Heym Express. Framstocken är relativt smal men ger bra grepp. Men jag skulle gärna se att den varit något grövre trots allt. En framstocksknopp av mörkare träslag som troligtvis är rosewood ger ett elegant intryck. Som sig bör finns förstärkande rekylbultar snyggt inpassade. Skruvarna som håller mekanismen i stocken har stålhylsor, och pipans bakre del vilar på en plastbäddning. Allt detta bidrar till god precision.

Mauser M-98 system

Heym har i allt väsentligt utnyttjat Paul Mausers system från M-98. Systemet har kontrollerad matning från magasinet vilket innebär att man inte bör tvinga in en extra patron i loppet så att utdragaren ska klättra över hylsans fläns vilket i längden kan orsaka materialutmattning och problem. Det gamla systemet har fungerat väl under alla år och kommer med säkerhet att göra det i fortsättningen också. Utkastningen av avfyrade patroner fung­erade utmärkt. Hela systemet kräver ett lite kraftigare manér, något man snabbt lär sig. Heym har utnyttjat ett Timney-avtryckarsystem som har de inställnings- och justeringsmöjligheter man vill ha och behöver.

Säkringssystem

Studsaren är försedd med en trelägessäkring i likhet med Winchester M-70. Tangenten är tillräckligt stor för att kunna man­övreras med handskar. Min bedömning är att säkringens lägen är tillräckligt distinkta för att inte flyttas oavsiktligt. Det säkrade läget är med tangenten tillbakaförd och osäkrad i sitt främre läge. Dessa två lägen är betydligt djupare än det mellersta läget som ger möjlighet att plundra loppet utan att mekanismen är osäkrad. Heym Express har ett utmärkt magasin som tar fyra patroner. Hela magasinet är till­verkat i stål. Ett sådant magasin kommer att tåla vilken behandling som helst utan att svika. Konstruktionen har finesser som gör att patronerna ligger still och inte åker fram av rekylkrafterna. Detta gör också att matningen inte påverkas. Magsinsbotten frigörs med en tangent i varbygeln.

Sikte och korn

Som sig bör har Heym Express ett safarisikte med ett uppfällbart siktesblad för de lite längre skotten. Kornet är ett snyggt montage med ring runt pipan. Att någon skulle åka på safari utan ett kikarsikte monterat är väl inte så troligt. Talleyfästen är vad generalagenten rekommenderar. En kompetent vapensmed löser detta utan problem. Pipa, riktmedel och mekanism har en snygg sidenmatt lyster. Pipan är 61 cm lång och tillverkad av Kruppstål.

Skytte

.375 Holland & Holland Magnum är ingen kaliber jag tycker om att skjuta med, särskilt inte träffbilder från bänk. Vanligt jaktskytte är dock inget problem. Heym Express har väl i sak inte ändrat på detta även om stocken och vikten i kombination med bakkappan drog sitt strå till stacken för att göra testskyttet behagligare. Det som verkligen gjorde intryck var precisionen. De tre första Norma-kulorna träffade så att de kunde täckas med en enkrona, i vart fall nästan.

Sammanfattning

Heym Express är individuellt tillverkade och är väl så nära custom man kan komma utan att beställa ett customgevär. Prislappen, cirka 80 000 kronor, är för de flesta avskräckande men det finns kunder med Afrikaambitioner som har budget för denna typ av safaristudsare. Kvalitetsmässigt står sig Heym Express väl i jämförelse med brittiska tillverkare. Prislappen för Rigby närmar sig det dubbla. Personligen tycker jag dock att en sådan studsare förtjänar en vapenkoffert av klass från fabrik. Precisionen är utmärkt och detaljarbetena lämnar inget att önska.