Hetsig debatt om skadad ko

Norge (JJ) Det har uppstått hetsig debatt om en svårt skadad ko i norska Hemnes. Den lokale besiktningsmannen anser att den attackerats av björn men det ifrågasätts av högre chefer.

Harald Millingsjords ko påträffades med stora sårskador i nacken.

Den lokale besiktningsmannen och en erfaren björnjägare bedömde att kon attackerats av björn.

Högre tjänstemän inom Statens naturoppsyn, SNO, tittade på bilderna av kon och bestämde att ådragit sig skadorna på något annat sätt.

Norska NRK berättar att Norges Bondelag nu ger sig in i debatten och kallar det hela ”arrogant skrivbordsförvaltning”.

– Jag tycker det är beklagligt när SNO lokalt får sina värderingar överprövade av folk som sitter många mil bort och inte själva har sett djuret, säger Bjørn Gimming, vice ordförande i Norges Bondelag, till NRK.

Han kräver att det görs en ny besiktning av kon. Gimming fruktar att såren läker så att det inte går att slå fast om kon skadats av björn, och att björnen ger sig på andra tamdjur i området.

NRK har bilder på den skadade kon. Se bilderna här.

0 kommentarer

AKTUELLT

Samarbete över gränserna gav björn

Strömsund (JJ) I morse släppte Ralph Persson, sin plotthund RJ i ett känt björntillhåll i Vimmervattnet. Det blev starten på en lång jakt som buktade över flera jaktlagsgränser. Och även länsgränsen till Västernorrland.

Björnhane bet både jägarna och hunden

Ljusdal (JJ) Det gick riktigt hett till när Erik Söderlund och Axel Wallberg på tisdagen gemensamt fällde en 97-kilos björnhane. Den hann bita och skada både jägarna och en björnhund innan den föll.

Annonser