Hetsig debatt om skadad ko

Norge (JJ) Det har uppstått hetsig debatt om en svårt skadad ko i norska Hemnes. Den lokale besiktningsmannen anser att den attackerats av björn men det ifrågasätts av högre chefer.

Harald Millingsjords ko påträffades med stora sårskador i nacken.

Den lokale besiktningsmannen och en erfaren björnjägare bedömde att kon attackerats av björn.

Högre tjänstemän inom Statens naturoppsyn, SNO, tittade på bilderna av kon och bestämde att ådragit sig skadorna på något annat sätt.

Norska NRK berättar att Norges Bondelag nu ger sig in i debatten och kallar det hela ”arrogant skrivbordsförvaltning”.

– Jag tycker det är beklagligt när SNO lokalt får sina värderingar överprövade av folk som sitter många mil bort och inte själva har sett djuret, säger Bjørn Gimming, vice ordförande i Norges Bondelag, till NRK.

Han kräver att det görs en ny besiktning av kon. Gimming fruktar att såren läker så att det inte går att slå fast om kon skadats av björn, och att björnen ger sig på andra tamdjur i området.

NRK har bilder på den skadade kon. Se bilderna här.

AKTUELLT

Björn skjuten i Los

Hälsingland (JJ) En av de närgångna björnarna sköts på måndagskvällen inne i byn Los i Ljusdals kommun.

Björnjaktsbeslutet möts av besvikelse och glädje

Västerbotten (JJ) Björnjägaren Jonas Nordström skrek ut sin glädje när han fick beskedet att björnjakten startar som vanligt 21 augusti. – Jag vrålade så att jobbarkompisarna säkert ramlade ut sina stolar, säger Jonas Nordström.

Film: Så lär du din hund att apportera villkorslöst

Kungsbacka (JJ) På fågeljakten är en bra apportör ovärderlig. Att lära sin fågelhund apportera ordentligt är därför viktigt. JJ:s medarbetare Jonas Seger har 30 års erfarenhet av fågelhundar och vet vad som krävs för att få hunden att apportera även när det är svåra förhållanden.

Debatt: SJF och LRF trycker på om vildsvinen

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Lantbrukarnas Riksförbund gör gemensam sak om vildsvinen. Förbundsordförandena Torbjörn Larsson och Palle Borgström trycker på regeringen och efterlyser i den här debattartikeln lättnader i regelverket som exempelvis hindrar jägare från att sälja vildsvinskött.

Hållbarhetstänk bakom unik älgtrofémöbel

Vem skulle inte vilja sitta bekvämt och varje gång tänka på att lädret faktiskt kommer från ett vilt man själv fällt. För Nils Kjerstadius, vd på familjeföretaget Cuero Design var det en självklarhet att erbjuda jägare den här möjligheten.

Annonser