Het jaktturism i Norrbottens län

NORRBOTTENS LÄN(JJ). Jaktturismen i Norrbottens län är en bransch på frammarsch som kan utvecklas mycket mer. Detta visar en undersökning som Hushållningssällskapet Rådgivning Nord gjort. Totalt är det 20 entreprenörer inom branschen som man har undersökt.

– Det är så mycket spännande som händer nu, jag ser det på trafiken på våra internetsidor och jag får förfrågningar så gott som dagligen från internationellt håll om jakt i den här regionen, säger Håkan Gyllbring, jaktturismrådgivare vid Hushållningssällskapet i Norrbotten, till Sveriges Radio P4 Norrbotten.

Populärast är olika typer av fågeljakt. Tillväxtpotential finns bland annat när det gäller björnjakten. 
Framförallt är det paketlösningar som är ett stort utvecklingsområde.
Problem inom branschen handlar bland annat om regelverken.

Den aktuella undersökningen har gjorts inom ramen för det transnationella utvecklingsprojektet North Hunt. Detta projekt har avslutats.
Det här rapporterar Sveriges Radio P4 Norrbotten.

AKTUELLT

Hur stoppas aktivister som saboterar vargjakt?

Västmanland (JJ) Aktivister stör vargjakten i Kölstareviret i Västmanland. – Det är märkligt att polisen inte agerar, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen i Jaktjournalens webbradio. Men polisen meddelar att utredning pågår.

Evalds företag ruinerades av Naturvårdsverket – nu stämmer han staten

Evald Hellgren bedrev en blomstrande näringsverksamhet i Örträsk i Västerbotten när Naturvårdsverket felaktigt drog in tillståndet för hans populära vildsvinsfälla Sinkabirum. Två år senare fick han rätt i kammarrätten, som konstaterade att Naturvårdsverket överhuvudtaget ”inte haft fog för sitt beslut” – men då hade hans firma ruinerats. Evald vände sig till Justitiekanslern för att få ersättning för sina förluster men fick avslag med motiveringen att Naturvårdsverkets fel inte varit tillräckligt ”uppenbart”. Nu stämmer Evald Hellgren staten med hjälp av Centrum för rättvisa.

Kvinna attackerad av älg

Umeå (JJ) En kvinna i Umeå attackerades på lördagseftermiddagen av en älg. Polisen fick rycka ut och hämta kvinnan i skogen.

Debatt: Vem vågar skjuta en skabbangripen varg?

Jägaren Patrik Myrvold frågar sig vilken jägare som vågar befria en skabbvarg från sina plågor. Om någon forskare menar att vargen skulle ha överlevt rävskabben den hade, så kommer jag att fällas för grovt jaktbrott med allt vad det innebär, skriver Myrvold i sin debattartikel.

Annonser