Helikopterjakt efter forskningsälgar

Gnesta (JJ) Sveriges Lantbruksuniversitet ( SLU) är i dagarna på helikopterjakt efter älg i östra delarna av Södermanland. Jakten efter forskningsälgarna sker med vapen och bedövningspilar från helikopter.

Älgarna som ska märkas de finns i ett område mellan Runtuna, Gnesta och Lästringe. Märkningen görs inom ett projekt som drivs av Sveriges lantbruksuniversitet. Projektet har pågått i flera år och i veckan ska 20 till 25 nya älgar märkas ytterligare några märkas om.

SLU vill hitta en förklaring till älgarnas dåliga tillstånd i Södermanland där älgkalvarna av någon anledning inte växer som de borde. Man har bland annat hittat halvårsgamla kalvar som bara vägt 19 kilo mot mer normala 55-70 kilo.

Projekten kan ge besked om en orsak kan vara konkurrens om födan eftersom det finns mycket klövvilt i Södermanland, skriver Södermanlands Nyheter.

AKTUELLT

Hur stoppas aktivister som saboterar vargjakt?

Västmanland (JJ) Aktivister stör vargjakten i Kölstareviret i Västmanland. – Det är märkligt att polisen inte agerar, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen i Jaktjournalens webbradio. Men polisen meddelar att utredning pågår.

Evalds företag ruinerades av Naturvårdsverket – nu stämmer han staten

Evald Hellgren bedrev en blomstrande näringsverksamhet i Örträsk i Västerbotten när Naturvårdsverket felaktigt drog in tillståndet för hans populära vildsvinsfälla Sinkabirum. Två år senare fick han rätt i kammarrätten, som konstaterade att Naturvårdsverket överhuvudtaget ”inte haft fog för sitt beslut” – men då hade hans firma ruinerats. Evald vände sig till Justitiekanslern för att få ersättning för sina förluster men fick avslag med motiveringen att Naturvårdsverkets fel inte varit tillräckligt ”uppenbart”. Nu stämmer Evald Hellgren staten med hjälp av Centrum för rättvisa.

Annonser