Hasse och Gunvald har dubbel tur

Lumsheden (JJ) Att få chansen fälla en björn kan vara svårt nog, men att få fälla björn två dagar i rad och dessutom för eget hundmaterial är en riktig utmaning. Men det har Hans Nornholm från Torsåker lyckats med.

Hans Nornholm, Torsåker tillsammans med sina hundar Sammo och Gunvald.

Första björnen fällde han på premiären i söndags. Jakten var uträknad och jaktlaget på väg hem när det plötsligt blev snabba ryck.

– Vi hade hällregn på marken i Lumsheden hela natten mellan lördag och söndag så det var inga spår alls. Men när vi satt oss i bilarna och börjat köra hemåt ser en av jägarna en björn som smyger över en skogsväg. Det är bara att vända tillbaka och göra ett försök, säger Hans Nornholm.

En och en halv timme efter synobsen släpper han sin åtta år gamla halvstövare Gunvald på spåret. Två kilometer längre in i skogen kommer upptaget.

– Då släppte jag även på min jämthunden Sammo. När han anslöt sig gick det loss, men jag följde efter och kunde möta upp gångståndet.

Helt odramatiskt kunde Hans fälla en björnhanne på 92 kilo när den passerade honom på 10-15 meter.

Dagen därpå släpptes Gunvald återigen ensam på ett spår. När hunden kom i kapp björnen gick det loss men efter ett tag stannade det upp inne i ett område med tät skog.

– Det hade gått över gränsen till grannlaget men jag och en kamrat fick lov att gå efter. Jag var väl inne på knappt 20 meter men kunde inte se något. Plötsligt blir det liv och björnen kommer rätt i knät på oss. Björnen fälldes på bara fem meter.

Hans Nornholm jagar björn precis på gränsen mellan Dalarnas län och Gävleborgs län. Fem jaktlag har gått ihop om björnjakten och länsrågången går rätt genom marken. Den ena björnen räknades till Delområde 2 i Dalarna, den andra räknades till Gävleborgs västra delområde.

Hans Norborg med sina andra björn på två dagar jakt. Även den fällde han tack vare halvstövaren Gunvalds arbete.

Hans Nornholm med sina andra björn på två dagar jakt. Även den fällde han tack vare halvstövaren Gunvalds arbete.

AKTUELLT

Hemliga vargjakter – för att stoppa aktivister?

Kungsbacka (JJ) Jägareförbundets ordförande, Torbjörn Larsson, utesluter inte att samhället i framtiden måste hemligstämpla vargjakterna – för att slippa sabotage från aktivister. – Problemen i Västmanland ligger högt på vår prioriteringslista, säger Torbjörn Larsson i Jaktjournalens webbradio.

Bus drunknade – återupplivades mirakulöst

Borås (JJ) Magnus Erntson, Fritsla, var i helgen nära att förlora sin drever-basset-taxkorsning, Liten Bus, vid ett allvarligt drunkningstillbud. – Hon var död en stund, eller så nära död man kan vara. Men mina kompisar fick liv i henne med hjärtmassage och konstgjord andning, säger Magnus.

Jägare och fiskare i aktion mot skarvarna

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Sveriges sportfiske- och fiskevårdsförbund vill ha mer skarvjakt i Sverige. Ett första steg för de båda förbunden är en ansökan om att få börja minska bestånden i Västra Götaland.

Annonser