Harpiskor gör upp om SM-titeln i Norrbottensskogarna

Luleå (JJ) Den 28-30 oktober avgörs Har-SM, tidigare kallat Stövar-SM i skogarna utanför Luleå. Då ska Sveriges bästa hardrivare göra upp om den hedersvärda SM-titeln

Foto: Per Jonson.

Nytt för i år är att traditionella Stövar-SM slopats och nu ersatts av Har-SM, vilket precis som namnet anger bara premierar harhundar. Beslutet att slopa Stövar-SM till förmån för ett Har-SM och ett Räv-SM beslutades i Stövarfullmäktige i fjol.

Arrangerande klubb är Norrbottens Stövarklubb som i år dessutom firar 100 årsjubileum.

– Flera av medlemmarna i klubben tyckte att det vore roligt om vi kunde arrangera första Har-SM samtidigt som klubben blir 100 år. Vi tog kontakt i fjol senhöst med Örebro läns stövarklubb och fick överta SM-arrangemanget av dem. Det känns jättespännande, säger Michael Barchéus, ordförande i klubben.

Under vintern har sponsorer och lokaler jagats och nu när jaktsäsongen dragit i gång har aktuella provrutor valts ut.

– Vi har jagat av flera områden och det ser bra ut. Man vill ju kunna erbjuda alla hundarna så bra förhållanden som möjligt så att tävlingen blir rättvis trots lottning av provrutor.

Under sommarhalvåret har rapporter om harpest spridits i media, men Michael Barchéus är inte orolig.

– Jag och mina kollegor i klubben har inte uppfattat att det är sämre med hare i år än tidigare. Det ser snarare väldigt bra ut på många håll. Jag är inte orolig för tävlingsmöjligheterna.

Jaktjournalen kommer i vanlig ordning direktrapportera från SM-tävlingen här på webben. Dessutom finns Jaktjournalens medarbetare Joakim Martinsson på plats för att ta tempen på deltagarna och dokumentera tävlingen inför ett kommande större reportage.

Klicka här för att komma till SM-sidan och se vilka hundar som deltar>>

AKTUELLT

Olycka på Tullgarn

Tullgarn (JJ) En olycka inträffade i eftermiddag i samband med provkörning av en båt vid Swedish Game Fair, på Tullgarn, söder om Stockholm.

Ändrade magasinsregler för björnjägare

Tullgarn (JJ) Det ska bli tillåtet med femskottsmagasin i halvautomater vid björnjakt. Det meddelade landsbygdsminister Sven-Erik Bucht när han invigningstalade på Swedish Game Fair på fredagen.

Whiskymarinerad rådjurssadel

På frågan om vad som är det godaste viltköttet svarar de flesta rådjur. Jag håller med och min personliga favorit är en grillad rådjurssadel. 6 personer: 1 kg utskuren rådjurssadel Marinad: 1 dl fin rapsolja 2 skivade vitlöksklyftor ½ dl chilisås 2 msk mörk balsamvinäger 3 msk flytande honung ½ dl whisky Tillbehör: ½–1 kg

Björnjägarens Arci Odin – Inkallningsbar jaktmaskin

David Nilsson drog verkligen vinstlotten när han 2013 köpte sin första spets. Att det blev en gråhund var mest en slump. Nu fem år senare ångrar han inte sitt val. Svenska och finska jaktchampionen Björnjägarens Arci Odin har verkligen levererat.

Kan ett jakttillbehör ha med jaktetik att göra?

Det har länge förbryllat mig lite varför man så sällan ser en handkikare runt halsen på jägare i Sverige. Just handkikaren är ett sådant där tillbehör som faktiskt kan ha en jaktetisk funktion. Det finns siffror som pekar på att jägare i norden köper färre kikare än i Europa och övriga världen. I Norge har en del jägare kikare medan det verkar vara mycket ovanligt i Sverige och Finland.

Annonser