Harpiskor gör upp om SM-titeln i Norrbottensskogarna

Luleå (JJ) Den 28-30 oktober avgörs Har-SM, tidigare kallat Stövar-SM i skogarna utanför Luleå. Då ska Sveriges bästa hardrivare göra upp om den hedersvärda SM-titeln

Foto: Per Jonson.

Nytt för i år är att traditionella Stövar-SM slopats och nu ersatts av Har-SM, vilket precis som namnet anger bara premierar harhundar. Beslutet att slopa Stövar-SM till förmån för ett Har-SM och ett Räv-SM beslutades i Stövarfullmäktige i fjol.

Arrangerande klubb är Norrbottens Stövarklubb som i år dessutom firar 100 årsjubileum.

– Flera av medlemmarna i klubben tyckte att det vore roligt om vi kunde arrangera första Har-SM samtidigt som klubben blir 100 år. Vi tog kontakt i fjol senhöst med Örebro läns stövarklubb och fick överta SM-arrangemanget av dem. Det känns jättespännande, säger Michael Barchéus, ordförande i klubben.

Under vintern har sponsorer och lokaler jagats och nu när jaktsäsongen dragit i gång har aktuella provrutor valts ut.

– Vi har jagat av flera områden och det ser bra ut. Man vill ju kunna erbjuda alla hundarna så bra förhållanden som möjligt så att tävlingen blir rättvis trots lottning av provrutor.

Under sommarhalvåret har rapporter om harpest spridits i media, men Michael Barchéus är inte orolig.

– Jag och mina kollegor i klubben har inte uppfattat att det är sämre med hare i år än tidigare. Det ser snarare väldigt bra ut på många håll. Jag är inte orolig för tävlingsmöjligheterna.

Jaktjournalen kommer i vanlig ordning direktrapportera från SM-tävlingen här på webben. Dessutom finns Jaktjournalens medarbetare Joakim Martinsson på plats för att ta tempen på deltagarna och dokumentera tävlingen inför ett kommande större reportage.

Klicka här för att komma till SM-sidan och se vilka hundar som deltar>>

AKTUELLT

Överviktiga jakthundar

Övervikten har ökat markant bland svenskarna de senaste åren. Och det verkar som om den trenden även gäller våra jakthundar.

Jägarna tvingas ta smällen

De senaste veckorna har det debatterats flitigt runt vildsvinsstammen och de skadeproblem som uppstått inom vissa områden. Man pratar om skador för mångmiljonbelopp som drabbar lantbruk, villaägare och trafik i första hand.

Kolgrillad älgfilé

Numera tar grillsäsongen aldrig slut. Låt inte den fina älgfilén bli liggande i frysen och i värsta fall bortglömd. Med en god marinad och ett dygn i kylen är en mör älgfilé något av det godaste man kan låta vända på kolgrillen. Låt inga andra smaker konkurrera med den suveränt goda älgfilén, servera med en

Crut – en ståndhund av rang

När jämthunden Älgtjärnets Crut släpps lös i skogen är chansen till ståndskall rejält hög. Han har aldrig misslyckats på ett jaktprov och med tio förstapris på tio starter har han en meritlista som många bara drömmer om.

Redolfi EOS Steel

Gyttorp lanserar flera modeller från Redolfi Armi. Hagelbockar för jakt, sporting och lerduveskytte. Bockarna finns i Light, Steel och Sporting. Light och Steel finns i kaliber 12 och 20. Sporting i kaliber 12. Jaktjournalen har testat modellen Redolfi EOS Steel, som har tydliga influenser från traditionell italiensk tillverkning av hagelbockar.

Skyddsjakten i Rackstad: ”Vi hoppas få bort hanen”

Värmland (JJ) Länsstyrelsen har beslutat om skyddsjakt på en andra varg i Rackstadreviret. Sex jakthundar har dödats eller skadats av vargarna och så sent som på lördagen inträffade en ny attack. – Vi hoppas få bort hanen i flocken, säger Bertil Forsberg, jaktledare och talesperson för jägarna i området.

Nyupptäckt invandrad varg i Norrbotten

Arvidsjaur (JJ) Tack vare spårsnö har länsstyrelsens personal kunnat spåra en varg öster om Arvidsjaur. Enligt DNA-analys härstammar vargen från den finsk-ryska populationen.

Annonser