Harpestepidemin har klingat av

Norrbotten (JJ) Det ser inte ut som fjolårets harpestepedemi dröjer sig kvar i Norrbotten. Än så länge finns inga bekräftade rapporter om insjuknade personer.

Det verkar som förra sommarens harpestepidemi inte dröjt sig kvar i Norrbotten. Arkivfoto: Per Jonson

Förra året var det gott om hare i Norrbotten. En följd av detta var utbrott av harpest. En stor mängd harar dukade under och över 400 fall av harpest dokumenterades av smittskyddsläkare i länet.

Men trots att sjukdomen härjade verkar det som om harpopulationen ändå inte kraschat i länet.

– Det är min uppfattning i alla fall, som många harjägare delar, att man inte märkte så mycket förändring i antalet harar under jakten förra året, säger Niklas Lundberg på Svenska Jägareförbundet till Norrländska Socialdemokraten.

Niklas Lundberg känner endast till ett obekräftat fall av harpestsmitta den här sommaren.

– Jag hörde att man misstänkte att en person hade blivit smittad i Arvidsjaurtrakten nyss, säger han.

AKTUELLT

Bakslag både för staten och samebyarna i Girjasmålet

Luleå (JJ) Uppdaterad. Dagens dom i Girjasmålet innebär bakslag både för samebyarna och staten. Rätten slår fast att samebyn har "bättre rätt" till jakt och fiske, men den får inte ensam rätt att förvalta jakten och fisket. – Det fortsätter som förut – länsstyrelsen upplåter jakt och fiske till andra personer, säger Margareta Bergström, hovrättspresident, till Jaktjournalen.

Hemliga vargjakter – för att stoppa aktivister?

Kungsbacka (JJ) Jägareförbundets ordförande, Torbjörn Larsson, utesluter inte att samhället i framtiden måste hemligstämpla vargjakterna – för att slippa sabotage från aktivister. – Problemen i Västmanland ligger högt på vår prioriteringslista, säger Torbjörn Larsson i Jaktjournalens webbradio.

Bus drunknade – återupplivades mirakulöst

Borås (JJ) Magnus Erntson, Fritsla, var i helgen nära att förlora sin drever-basset-taxkorsning, Liten Bus, vid ett allvarligt drunkningstillbud. – Hon var död en stund, eller så nära död man kan vara. Men mina kompisar fick liv i henne med hjärtmassage och konstgjord andning, säger Magnus.

Annonser