Hårlösa rådjur får sin förklaring

Uppsala (JJ) På sociala medier har det de senaste månaderna dykt upp bilder på rådjur som delvis saknat päls. Spekulationerna har duggat tätt och nu kommer Statens Veterinärmedicinska Anstalt (SVA) med en förklaring till pälsbristen.

Ett pälslus angripit rådjur och en närbild på parasiten. Foto: SVA

Enligt SVA rör det sig sannolikt om den pälsätande lusen Damalinia cervi. Någon skabb på rådjur har ännu inte påträffats i Sverige. Den fem millimeter långa lusen lever av värddjurets hud och päls och medför klåda. För att lindra klådan kliar sig rådjuren och tappar därför vinterpälsen så kala fläckar uppstår.

Mindre fläckar på rådjurskroppen utan päls är i huvudsak inget problem för själva djuret om det är friskt i övrigt. Om djuren däremot förlorar mycket päls skyddas de sämre mot vinterkylan.

SVA tar gärna emot rapporter om rådjur med kala fläckar i pälsen.

E-post: vilt@sva.se
Telefon: 018 – 67 40 00

AKTUELLT

Hur stoppas aktivister som saboterar vargjakt?

Västmanland (JJ) Aktivister stör vargjakten i Kölstareviret i Västmanland. – Det är märkligt att polisen inte agerar, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen i Jaktjournalens webbradio. Men polisen meddelar att utredning pågår.

Evalds företag ruinerades av Naturvårdsverket – nu stämmer han staten

Evald Hellgren bedrev en blomstrande näringsverksamhet i Örträsk i Västerbotten när Naturvårdsverket felaktigt drog in tillståndet för hans populära vildsvinsfälla Sinkabirum. Två år senare fick han rätt i kammarrätten, som konstaterade att Naturvårdsverket överhuvudtaget ”inte haft fog för sitt beslut” – men då hade hans firma ruinerats. Evald vände sig till Justitiekanslern för att få ersättning för sina förluster men fick avslag med motiveringen att Naturvårdsverkets fel inte varit tillräckligt ”uppenbart”. Nu stämmer Evald Hellgren staten med hjälp av Centrum för rättvisa.

Annonser