Hårlösa älgar i Dalarna

Tyngsjö (JJ) Hjortlusflugans attacker mot älgarna sprider sig norrut. Nu har det hittats hårlösa älgar i trakterna av Tyngsjö i Dalarna.

Det är det senaste årens milda vintrar som gjort det möjligt för hjortlusflugan att överleva i älgarnas päls och sedan angripa älgarna under sommaren och hösten.När flugan hittar en älg släpper den sina vingar och biter sig genom skinnet och suger näring från älgen.
Om det är klådan från flugorna eller infektioner som gör att älgarna förlorar pälsen, vet man ännu inte.
Många jägare oroas över att älgkor kan komma att minska sitt kalvfödande på grund av älglusflugan. I områden med vargstam kan det komma att snabbt märkas i form av en minskande älgstam.
Även skinnhandlarna är oroade över utvecklingen. Skinnuppköparna köper numera inte skinn söder om Dalälven. Hjorlusflugans angrepp ser ut som små svarta smutsfläckar vilket innebär att skinnen blir värdelösa.
Eftersom det är god efterfrågan på älgskinn upplever skinnhandlarna problem att hitta skinn av god kvalitet.

AKTUELLT

Jägare i stor insats mot barnsexhandel

Stockholm (JJ) Jägarkåren är stor och när den går samman händer det grejer. I just nu pågående kampanj Musikhjälpen har jägarnas insamlingsbössa redan dragit in mer än 100 000 kronor.

Ser en ljusnande framtid för jaktfrågor i EU

Kungsbacka (JJ) Jägareförbundets riksjaktvårdskonsulent, Daniel Ligné, ser en ljusnande framtid för jaktfrågorna inom EU. Han tror att EU-politiker tagit lärdom av Storbritanniens utträde ur unionen. – Man inser nog att det inte går att plåga folk hur mycket som helst, säger Daniel Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Unga jägare får testa ny jakt

Örebro/Storuman (JJ) Unga jägare i Storuman och Örebro ges möjlighet att testa olika sorters jakt. Det är Jägareförbundet som ordnar så att de får jaga på nya marker.

Annonser