Hårlösa älgar i Dalarna

Tyngsjö (JJ) Hjortlusflugans attacker mot älgarna sprider sig norrut. Nu har det hittats hårlösa älgar i trakterna av Tyngsjö i Dalarna.

Det är det senaste årens milda vintrar som gjort det möjligt för hjortlusflugan att överleva i älgarnas päls och sedan angripa älgarna under sommaren och hösten.När flugan hittar en älg släpper den sina vingar och biter sig genom skinnet och suger näring från älgen.
Om det är klådan från flugorna eller infektioner som gör att älgarna förlorar pälsen, vet man ännu inte.
Många jägare oroas över att älgkor kan komma att minska sitt kalvfödande på grund av älglusflugan. I områden med vargstam kan det komma att snabbt märkas i form av en minskande älgstam.
Även skinnhandlarna är oroade över utvecklingen. Skinnuppköparna köper numera inte skinn söder om Dalälven. Hjorlusflugans angrepp ser ut som små svarta smutsfläckar vilket innebär att skinnen blir värdelösa.
Eftersom det är god efterfrågan på älgskinn upplever skinnhandlarna problem att hitta skinn av god kvalitet.

AKTUELLT

Jaktförordning strider mot Europakonventionen

Kungsbacka (JJ) Högsta förvaltningsdomstolen slog häromdagen fast att Jaktförordningen strider mot Europakonventionen. En skogsägare hade rätt att överklaga Naturvårdsverkets beslut om avslag på skyddsjakt på älg till domstol.

Jaktfilm: Se när bocken fälls

I nya numret av Jaktjournalen återfinns ett bockjaktreportage signerat Julius Berg. Han hade också filmkamera med sig och fick skottsekvensen på den udda bocken fångad på film.

Stövar-SM för rävhundar flyttas

Värmland (JJ) Stövar-SM för rävhundar kommer inte som planerat att arrangeras i Norrbottens län. I stället blir det Värmlands stövarklubb som tar över stafettpinnen och arrangerar mästerskapet i vinter.

SKK och Agria fortsätter samarbete

Kungsbacka (JJ) Svenska kennelklubben och försäkringsbolaget Agria har skrivit under ett nytt avtal för fortsatt samarbete i ytterligare sju år. Avtalet innebär bland annat att Agria SKK forskningsfond även fortsättningsvis bidrar till forskning till nytta för hund och katt.

Säljer mer än 550 åtelkameror i månaden

Kungsbacka (JJ) Bara hos Hylte Jakt & Lantman och Z-Aim säljs mer än 550 åtelkameror i månaden. Nu är frågan om försäljningen kan öka ytterligare sedan kamerorna blivit möjliga att använda utan tillstånd för jägare.

Annonser