Härjedalspartiet vill ha vargen i hägn

Sveg (JJ) - Rovdjurspolitiken får inte göra det omöjligt för landsbygdens folk att bo och verka i Norrlands kulturbygder. Om det finns skäl att Sverige ska bidra till att bevara vargen som art kan det ske i hägn. Det anser Olle Larsson, som har bildat och är ordförande för Härjedalspartiet, som i september för första gången går till val i Härjedalens kommunfullmäktigeval.

– Vi som bor på landsbygden ska ha ett avgörande inflytande på våra livsvillkor. Varje bygd som är berörd av rovdjur ska få folkomröstya på lokal nivå om framför allt vargens närvaro, säger Olle Larsson.

Han tycker att propositionen Hållbar rovdjurspolitik är bra, men inte tillräcklig. Ökat regionalt inflytande för Viltförvaltningsdelegationen får inte stanna vid ökad makt för länsstyrelsen.

– Även rovdjurspolitiken måste in i ett helhetsperspektiv. Det saknas konsekvensanalys för påverkan på övrig biologisk mångfald och ekosystemen. Många arter, både växter och djur, missgynnas av alltför stark prioritering av rovdjuren.

– Vargen är inte utrotningshotad globalt, men det är fjällkon, rödkullan, lappgeten och flera andra lantraser. Många rödlistade arter behöver betande mular i skärgårdar, skogar, fjäll och på fäbodar, menar Olle Larsson vidare.

Fotnot: Olle Larsson var tidigare Sverigedemokrat och ledamot i Härjedalens kommunfullmäktige. En period satt han även som politisk vilde i riksdagen.

Härjedalspartiets grundare och ordförande Olle Larsson menar att vargen borde bevaras i hägn. Foto: Privat
AKTUELLT

Hållbarhetstänk bakom unik älgtrofémöbel

Vem skulle inte vilja sitta bekvämt och varje gång tänka på att lädret faktiskt kommer från ett vilt man själv fällt. För Nils Kjerstadius, vd på familjeföretaget Cuero Design var det en självklarhet att erbjuda jägare den här möjligheten.

Risk för att vinterns vargjakt uteblir

Kungsbacka (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar är den kommande vinterns licensjakt på varg i fara. Det uppskattade antalet vargar är obetydligt fler än Naturvårdsverkets miniminivå på 300 individer. Jägareförbundet jobbar nu för att Riksdagens mål på minst 270 vargar ska gälla.

Så vill Moderaterna underlätta för jägare

Kungsbacka (JJ) Moderaterna tar strid emot det föreslagna regeländringarna i svensk vapenlagstiftning. De kommer att rösta emot alla förslag som försämrar för jägare och sportskyttar. Partiet vill också att vapenägare tillåts inneha fler vapen och förvara dem hos andra personer med vapenlicens.

Larm om illegal vargjakt ifrågasätts – ”inga bevis”

Värmland (JJ) Vargforskare Olof Libergs påstående att den illegala vargjakten ökar har mötts av starka reaktioner. En som ifrågasätter siffrorna är värmländske jägaren Lars Oskarsson. – Han har inga bevis utan han har beräknat detta, säger Lars Oskarsson i Jaktjournalens webbradio.

Annonser