Härjedalsjägare oeniga med Länsstyrelsen

Jägarna i Härjedalen ställer inte upp på länsstyrelsen i Jämtlands läns tankegångar att minska länets björnstam från cirka tusen individer till 650. - Visst ska björnstammen reduceras, men kanske inte så mycket, säger Kjell Tjärnås, ordförande och rovdjursansvarig i Härjedalens Jaktvårdskrets.

Kjell Tjärnås,  ordförande i Härjedalens Jaktvårdskrets vill minska björnstammen i  Jämtlands län, men inte så mycket som länsstyrelsen föreslår. Foto: Leif  Eriksson
Enligt Johan Nyqvist vid länsstyrelsen tänker man sig att björnstammen ska minskas genom licensjakt.

Just genom licensjakten och skyddsjakt har björnstammen i länet hållit sig på en ganska konstant nivå de senaste åren. Men många jägare i de björntätaste kommunerna, Härjedalen i norr och Strömsund i söder, menar att deras områden håller alltför många björnar. Under fjolårets licensjakt var tilldelningen 45 björnar norr om E 14.

– Jakten började 1 augusti och avslutades 16 september då 16 djur hade fällts var av de allra flesta i Härjedalen. Det visar att björnstammen i Härjedalen är mycket stark, säger Kjell Tjärnås.

AKTUELLT

Stängda viltövergångar stoppar älgar i Långed

Nordmaling (JJ) Älgarna som kommer vandrande till Långed kan inte fortsätta över E4:an och ned till kusten. Trafikverket har stängt tre viltövergångar för att hindra renar att komma ut på vägen. – Älgarna blir fångade och jagade, säger jägaren Henning Hallström.

Prisvärda nykomlingar från F.A.I.R.

Italienska F.A.I.R. fortsätter att erbjuda nyheter på hagelmarknaden. F.A.I.R. Game och F.A.I.R. Light. Light kan ses som en mindre kopia av Game. Både kolv och pipset har kortats. Viktskillnaden är två hekto. Inte mycket kan tyckas men efter en dag i skogen eller på fjället blir det skillnad. Båda bössorna är gedigna och välarbetade. Dessutom prisvärda.

Malmbäckaren Foxii – En av hamiltonrasens främsta rävhundar!

Att vara 20 år och ha en egen stövare tillhör ovanligheterna. Att hunden också är champion är ändå mer sällsynt. För Jesper Karlsson, Kville och hans hamiltontik SE J (RÄV)CH Malmbäckaren Foxii är det inga konstigheter. Stövarjakten har legat varmt om hjärtat sedan barnsben och sedan han köpte Foxii har jakten gått som på räls.

Utredning hotar jakthundsträning

Nyligen presenterade regeringen ett förslag till ny djurskyddslag, ett förslag som berör jakthundsträning och jakt på flera punkter. Men i dagsläget är det oklart hur djurskyddslagen ändras, först ska en remiss behandlas av lagrådet.

Lider svenska jägaren av restviktsneuros eller…?

Vi har nog alla suttit i den där jaktstugan eller vad det nu är, när kalibrar och kulor kommit på tal. Ni vet, helt plötsligt är alla experter och vet exakt vad som biter bäst på älgar, vildsvin och björnar. I bland kanske med en rätt ringa erfarenhet?

Annonser