Hård kritik mot jaktarrende i Berg

Hanteringen av kommunens jaktarrenden har varit oseriös. Den salvan avlossade Gösta Nilsson (-) mot kommunledningen i Berg när han ifrågasatte anbudsbeslutet vid fullmäktigemötet tidigare i veckan.

Redan den 16 november skrev Jaktjournalen om arrendetvisten där Bergs kommun inte valde högsta anbud på kommunens mark.

Nu har kommunledningen fått hård kritik vid fullmäktigemötet, men kommunledningen är inte beredda att ompröva sitt beslut.

Gösta Nilsson var mycket kritisk till att kommunstyrelsen antagit jaktanbud som var betydligt lägre än övriga anbud som lämnats, skriver Östersunds-Posten.

Det skiljer över 850 000 kronor mellan de högsta och de anbud som antagits för den femårsperiod avtalen avser.

– Dessa pengar hade behövts för att finansiera de skogsvårdsåtgärder kommunen måste göra. Men det mest allvarliga är de signaler den här anbudshanteringen ger. Vem vill lämna anbud nästa gång när det skötts så här oseriöst, dundrade Gösta Nilsson som riktade kritiken direkt till kommunalrådet Lena Olsson (BE) som dessutom ingått i den arbetsgrupp som utvärderat anbuden.

– Vi har gjort en helhetsbedömning och då har inte priset varit det avgörande. De flesta anbuden saknade dessutom en redovisning över hur man skulle uppfylla vår jaktpolicy som var en viktig fråga för oss, svarade hon. Men den förklaringen köpte inte Gösta Nilsson.

– Om inte priset har någon betydelse varför har ni då inte sagt att det viktigaste är hur man formulerar sitt anbud, replikerade Gösta Nilsson.

Han fick också eldunderstöd av moderaten Gunnel Hennebo.

– Jag köper inte ett lågt anbud när det finns unga företagare i vår kommun som lämnat de högsta anbuden. Det här håller inte, ansåg hon.

Kommunalrådet Lena Olsson blev märkbart irriterad över kritiken.

– Det är oförskämt att kalla oss oseriösa. Vi är en enig kommunstyrelse som fattat beslutet och jag är inte beredd att ompröva det, löd hennes besked.

Hon fick också kritik för att kommunen först efter anbudsförfarandet reviderat sin jaktpolicy som nu fastställdes av kommunfullmäktige.

– Även här har ni gjort fel. Jaktpolicyn borde ha reviderats innan jakten lades ut på anbud. Än en gång ett bakvänt agerande, ansåg Gösta Nilsson.

3 kommentarer

 • oseriösa
  Så här kan det bli när man lägger in anbud på jakt.
  Inte det minsta konstigt. Markägaren har rätt att ta det bud som han anser mest seriöst.
  Det finns många som lägger rekordhöga summor för att komma över jakten och det är inte alltid som det ligger en seriös baktanke till det hela.
  I detta fallet kanske kommunalrådet Lena Olsson har tänkt på detta.

 • Rikemanssport
  Ja med dagens rovdjurspolitik är det snart bara rikemanseliten som har råd att jaga!

 • Pengar är inte allt
  Pengar är inte allt låt dom unga jaga på kommunens mark som det nu är tänkt

AKTUELLT

Vill ha fler älgar

Betesskadorna minskar samtidigt som älgstammen ökar något i Värmland. För att få tillbaka en meningsfull jakt krävs ett bättre anpassat skogsbruk, en adaptiv vargförvaltning och mera älg i de värmländska skogarna, skriver Svenska Jägareförbundet Värmland i ett pressmeddelande.

Webbradio: Hövdingen om vargbråket i Värmland

Värmland (JJ) Nu svarar landshövding Kenneth Johansson på kritiken mot vargförvaltningen i Värmland. Han är inte nöjd med vargsituationen i länet. – Nej, nöjd är jag inte, men vi gör det bästa utifrån de centrala beslut vi har, säger Kenneth Johansson i Jaktjournalens Webbradio.

Ny matematik kan ändra vargstammens storlek

Kungsbacka (JJ) Ett nytt beräkningssätt av vargstammens storlek planerar att införas 2019. Det förslag som ligger på bordet idag skulle i ett slag kunna minska vargstammen radikalt. – Därför är det väldigt viktigt att jägarna deltar i den spillningsinventering som inleds den första oktober, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen.

Annonser