Harar har förstört flera hundra äppelträd i Stättared

STÄTTARED(JJ). Harar har förstört hundratals äppelträd vid en fruktodling i Stättared utanför Veddige. Även rådjur och älgar har orsakat viss skada på äppelträden. – De tar bort hela barken runt stammen längst ner vid marken. Det gör att livsförsörjningen till trädet försvinner, säger Jan Regner, ägare av fruktodlingen, till SR P4 Halland.

Det är 290 träd som blivit skadade. Totalt finns det 500 träd vid fruktodlingen. 

Angreppen i vinter har varit mer omfattande än tidigare.
– Förra fick vi en riklig skörd. Det är just de bästa träden som de förstört för oss, säger Jan Regner.

Jan och Agneta Regner hade planer på en satsning på musteri och att sälja must på flaska, men det inträffade gör att man måste skjuta på dessa planer. 

Nu väntar ett stort arbete med att plantera nyinköpta äppelträd och hugga ner de gamla. 
Inför de kommande vintrarna funderar man på att sätta nät kring träden. 
Det här rapporterar SR P4 Halland.

0 kommentarer

AKTUELLT

Ännu en hund tagen av varg i gamla Rialareviret

Stockholm (JJ) På onsdagsmorgonen kom ytterligare en anmälan om en sällskapshund som blivit tagen av varg i det gamla Rialareviet. – Hundägaren säger att hon var bara någon meter från sin hund när vargen hoppade upp på stigen och tog den, berättar Mikael Pettersson vid polisen.

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Älgdrev rakt genom centrala Råneå

Norrbotten (JJ) Älgjägaren Anders Nordström har aldrig varit med om något liknande. Den stora älgtjuren valde att springa rakt genom centrala Råneå när den fick jämthunden Bullen efter sig.

Skogsägare vill minska rådjursstammen

Gotland (JJ) Egentligen skulle vi behöva skjuta av 5 000 rådjur i en smäll, säger Jan-Erik Dahlbom, skogsinspektör i ett uttalande till tidningen Helagotland.se. Rådjuren på ön äter upp skogsplantorna för skogsbrukarna där.

Meningen med livet

För de allra flesta arter består meningen med livet i att föröka sig och föra sina gener vidare till en ny generation. Människan har en tendens att överdriva.

Annonser