Har fött tre kalvar fyra gånger

Ljungby (JJ) Jaktlaget i Hovdinge utanför Ljungby i Småland har en unik älgko på marken. Fyra av fem år har hon fött tre kalvar.

En riktig superko återfinns i Hovdinge. Högproduktiv är bara förnamnet. Foto: Björn Petersson

Björn Petersson som jagar i området berättar att jaktlaget i fyra av fem år konstaterat att älgkon, som är lätt att känna igen fött tre kalvar.

– Hon är stor och har en silvrig teckning så vi känner igen henne bra, säger han.

I början fällde de kalvar från henne men nu har de kommit överens att spara dem.

– Kon har ju väldigt bra gener så kalvarna kanske också för dem vidare, säger Björn.

Kalvarna som fällts för kon tidigare ligger på normal kalvvikt för området enligt Björn, omkring 60 kilo.

Göran Ericsson, professor vid SLU säger till Jönköpingsposten att det är ovanligt att älgkor får tre kalvar.

– Vi vet helt enkelt inte hur ovanligt det är, och än mindre om att en ko upprepar sin bragd år efter år.  Kanske är det, säger han, samma sannolikhet för en människa, säger han och fortsätter.

– Det absolut viktigaste är foderfrågan, även om genetiken och ärftligheten också spelar roll. Det här är just tecken på bra fodertillgång, att kon har varit i bra form.

Fyra av fem år har kon fött tre kalvar. Foto: Björn Petersson.

AKTUELLT

Vitlöksspäckad vildsvinsfilé

Ett säkert kort på grillen. Extra gott när man späckar vildsvinsfilén med marinerade vitlöksklyftor och rostar färskpotatis i ugnen. Njut av sommaren. 4 portioner: 700 g vildsvinsfilé 12–15 marinerade vitlöksklyftor Marinad: 3 msk tomatpuré 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk vitvinsvinäger 2 msk rapsolja 2 msk flytande honung 2 msk japansk soja Tillbehör: 1 kg små

Marlin modell 60 SN – en välskjutande småviltstudsare

Efter snart 60 år och med mer än elva miljoner sålda vapen är Marlin modell 60 en av världens mest populära .22 lr studsare. Marlin modell 60 är en amerikansk klassiker ur alla aspekter. Vi har provat kompositstockversionen, modell 60SN.

Fuchswürger´s Barry af Clinton – En riktig allroundhund

I dag marknadsförs tysk jaktterrier i stor utsträckning som en ren kortdrivare. Men det är bara halva hundens förtjänster. En bra tysk jaktterrier fungerar lika bra över som under jord. Mattias Johnsson från Torsby vet att uppskatta den kombinationen och har en kanonhund i sin Barry.

Om stormar i vattenglas och jakthundar

Ju mer och oftare jag jagar, desto färre bekymmer har jag! Att tillbringa tid i skog och mark med bössan i nävarna och en god jakthund som sällskap skingrar tankarna och sätter saker och ting i perspektiv. Den avskalade närheten till naturen, glädjen över hundens arbete, eller lättnaden och vördnaden som infinner sig efter ett lyckat skott bidrar alltsammans till att få vardagens bekymmer att verka små och fjärran.

Björnjägarna pustar ut

Det blir ingen senareläggning av björnjakten i Västerbotten har Naturvårdsverket beslutat. Under våren och försommaren blev diskussionerna stundtals heta sedan Svenska Jägareförbundet i Västerbotten biföll en motion från en medlem i Skellefteåbygdens jaktvårdskrets om att senarelägga björnjakten i länet till älgjaktpremiären den 3 september.

Omfattande vargjakt i Norge planerad

Norge (JJ) Rovdjursnämndernas sekretariat förordade en tilldelning tolv vargar - ingen inom den så kallade vargzonen. Nu har nämndmedlemmarna beslutat om en avskjutning på ett fyrtiotal vargar, var av majoriteten inom vargzonen.

Annonser