Har fött tre kalvar fyra gånger

Ljungby (JJ) Jaktlaget i Hovdinge utanför Ljungby i Småland har en unik älgko på marken. Fyra av fem år har hon fött tre kalvar.

En riktig superko återfinns i Hovdinge. Högproduktiv är bara förnamnet. Foto: Björn Petersson

Björn Petersson som jagar i området berättar att jaktlaget i fyra av fem år konstaterat att älgkon, som är lätt att känna igen fött tre kalvar.

– Hon är stor och har en silvrig teckning så vi känner igen henne bra, säger han.

I början fällde de kalvar från henne men nu har de kommit överens att spara dem.

– Kon har ju väldigt bra gener så kalvarna kanske också för dem vidare, säger Björn.

Kalvarna som fällts för kon tidigare ligger på normal kalvvikt för området enligt Björn, omkring 60 kilo.

Göran Ericsson, professor vid SLU säger till Jönköpingsposten att det är ovanligt att älgkor får tre kalvar.

– Vi vet helt enkelt inte hur ovanligt det är, och än mindre om att en ko upprepar sin bragd år efter år.  Kanske är det, säger han, samma sannolikhet för en människa, säger han och fortsätter.

– Det absolut viktigaste är foderfrågan, även om genetiken och ärftligheten också spelar roll. Det här är just tecken på bra fodertillgång, att kon har varit i bra form.

Fyra av fem år har kon fött tre kalvar. Foto: Björn Petersson.

AKTUELLT

Debatt: Länsstyrelsens kraschlandning

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsen har i vinter avlyst jaktområdet G2c inom Girjas sameby från 5 februari till 15 april. (Området är cirka fyra mil långt och omfattar cirka 27 000 hektar). Motiveringen, att ge renarna betesro, innebär att vinterjakten på ripa, främst fjällripa, förbjuds, skriver Kjell Brännström mångårig medarbetare på Jaktjournalen och engagerad småviltsjägare i Norrbotten.

Ekberg drabbad av första vargarna i Östergötland

Östergötland (JJ) Östergötland har fått sitt första vargrevir i modern tid. En av de drabbade är yrkesjägaren Thomas Ekberg och han är inte glad. – Det känns frustrerande, framförallt att få ett vargrevir så här långt söderut, säger Ekberg i Jaktjournalens webbradio.

Stängda viltövergångar stoppar älgar i Långed

Nordmaling (JJ) Älgarna som kommer vandrande till Långed kan inte fortsätta över E4:an och ned till kusten. Trafikverket har stängt tre viltövergångar för att hindra renar att komma ut på vägen. – Älgarna blir fångade och jagade, säger jägaren Henning Hallström.

Prisvärda nykomlingar från F.A.I.R.

Italienska F.A.I.R. fortsätter att erbjuda nyheter på hagelmarknaden. F.A.I.R. Game och F.A.I.R. Light. Light kan ses som en mindre kopia av Game. Både kolv och pipset har kortats. Viktskillnaden är två hekto. Inte mycket kan tyckas men efter en dag i skogen eller på fjället blir det skillnad. Båda bössorna är gedigna och välarbetade. Dessutom prisvärda.

Malmbäckaren Foxii – En av hamiltonrasens främsta rävhundar!

Att vara 20 år och ha en egen stövare tillhör ovanligheterna. Att hunden också är champion är ändå mer sällsynt. För Jesper Karlsson, Kville och hans hamiltontik SE J (RÄV)CH Malmbäckaren Foxii är det inga konstigheter. Stövarjakten har legat varmt om hjärtat sedan barnsben och sedan han köpte Foxii har jakten gått som på räls.

Utredning hotar jakthundsträning

Nyligen presenterade regeringen ett förslag till ny djurskyddslag, ett förslag som berör jakthundsträning och jakt på flera punkter. Men i dagsläget är det oklart hur djurskyddslagen ändras, först ska en remiss behandlas av lagrådet.

Annonser