Här är risken för viltolyckor störst – lista län för län

Viltolyckorna i Sverige fortsätter att öka. Hittills i år har nära 31 000 olyckor inträffat, vilket är sju procent fler än samma tid förra året, då rekordmånga viltolyckor inträffade. Kronoberg och Kalmar är länen där det är störst risk att råka ut för en viltolycka. Bilister i Stockholms län kör tryggast.

Försäkringsbolaget If har räknat fram listan över länen med flest viltolyckor i förhållande till antalet registrerade personbilar.
För sjätte året i rad är Kronoberg, i år tillsammans med Kalmar län den region där risken att drabbas av en viltolycka är störst, med nära 20 olyckor på 1000 bilar hittills i år.
Stockholms län har övertagit Gotlands plats som det län risken är minst, med 2,5 olyckor per 1000 bilar. Det nationella snittet januari t o m oktober 2009 har ökat till 7,1 olyckor per 1000 bilar.  
Jämfört med samma period förra året har viltolyckorna i hela landet ökat med sju procent till totalt 30 941 olyckor hittills i år. Det visar färsk statistik från Nationella Viltolycksrådet.

  – Problemen med viltolyckor håller på att växa lavinartat. Bland annat ställer den ökande älgstammen i söder till problem för trafikanterna. Särskilt nu när hösten börjar närma sig måste man vara mycket uppmärksam och anpassa hastigheten när man är ute och kör, säger Dan Falconer, motorexpert på If.

  I hela landet inträffade drygt 44 000 kollisioner med vilda djur förra året. Det är en ökning med nära tiotusen mellan 2007 och 2009 och innebär att det inträffar 120 viltolyckor per dag i Sverige. Omkring hälften anmäldes till försäkringsbolagen.

  De flesta viltolyckor orsakar, förutom det förolyckade djuret, bara materiella skador. Älgkrockarna, förra året 5 761 stycken, står för cirka 13 procent av olyckorna och är däremot alltid farliga. I Västerbotten och Norrbotten står älgolyckorna för omkring hälften av alla viltolyckor.

  If, som försäkrar omkring var tredje bil i Sverige, bedömer att en krock med en älg ger i snitt skador på bilen för omkring 30 000 kronor, medan vildsvin ger skador för närmare 40 000 kronor. Kollision med rådjur ger skador för omkring 15 000 kronor.

  Så stor är risken i ditt län (förra årets placering inom parentes):

  1.             (1) Kronoberg (19,9 olyckor per 1000 bilar)

  1.             (2) Kalmar (19,9)

  3.             (3) Jönköping (14,0)

  4.             (4)Värmland (13,0)

  5.             (5) Blekinge (11,3)

  6              (6) Södermanland (9,6)    

  7.             (9) Jämtland (9,3)

  8.             (7) Uppsala (9,2)

  9.             (10) Örebro (9,1)

  10.           (9) Östergötland (8,7)

  11.           (11) Dalarna (8,5)

  12.           (13) Halland (7,0)

  13.           (12) Västra Götaland (6,4)

  14.           (14) Skåne (6,2)

  15.           (15) Västmanland (6,1)

  16.           (16) Gävleborg (5,6)

  17.           (17) Västernorrland (4,6)

  18.           (18) Västerbotten (3,6)

  19.           (21) Gotland (3,5)

  20.           (20) Norrbotten (2,8)

  21.           (19) Stockholms län (2,5)

Vid en olycka med ett vilt djur, gör följande: Sätt ut varningstriangeln.

Stanna och märk ut platsen för olyckan med ett plastband eller liknande.

Även om djuret inte är skadat, ring polisen på 112 och uppge var du befinner dig.

Gör en anmälan till ditt försäkringsbolag om fordonet skadats.

Den som kolliderar med vilt har anmälningsplikt. Gäller björn, varg, järv, lo, älg, hjort rådjur, utter, vildsvin, mufflonfår och örn.

0 kommentarer

AKTUELLT

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Älgdrev rakt genom centrala Råneå

Norrbotten (JJ) Älgjägaren Anders Nordström har aldrig varit med om något liknande. Den stora älgtjuren valde att springa rakt genom centrala Råneå när den fick jämthunden Bullen efter sig.

Skogsägare vill minska rådjursstammen

Gotland (JJ) Egentligen skulle vi behöva skjuta av 5 000 rådjur i en smäll, säger Jan-Erik Dahlbom, skogsinspektör i ett uttalande till tidningen Helagotland.se. Rådjuren på ön äter upp skogsplantorna för skogsbrukarna där.

Meningen med livet

För de allra flesta arter består meningen med livet i att föröka sig och föra sina gener vidare till en ny generation. Människan har en tendens att överdriva.

Jägarna hade rätt

Årets björnjaktpremiär blev som vanligt både spännande och intensiv. En av björnjägarna som Jaktjournalen pratade med vid 08-tiden på morgonen den 21 augusti berättade för mig i samband med att han just fällt en björn. – Här i Gävleborg får man bara en chans så det gäller att allt funkar. Vad han menar är att

Bästa grytan på rådjur

Rådjuret finns i stort sett i hela landet och är dessutom ett av vårt populäraste matvilt. Med all rätt då rådjursköttet enkelt kan möras och är fintrådigt. Lyxar du dessutom till det med att göra en riktigt god gryta av rådjursköttet behöver du inte vara rädd att misslyckas. Ett av många goda recept hittar du

Annonser