Här är risken för viltolyckor störst – lista län för län

Viltolyckorna i Sverige fortsätter att öka. Hittills i år har nära 31 000 olyckor inträffat, vilket är sju procent fler än samma tid förra året, då rekordmånga viltolyckor inträffade. Kronoberg och Kalmar är länen där det är störst risk att råka ut för en viltolycka. Bilister i Stockholms län kör tryggast.

Försäkringsbolaget If har räknat fram listan över länen med flest viltolyckor i förhållande till antalet registrerade personbilar.
För sjätte året i rad är Kronoberg, i år tillsammans med Kalmar län den region där risken att drabbas av en viltolycka är störst, med nära 20 olyckor på 1000 bilar hittills i år.
Stockholms län har övertagit Gotlands plats som det län risken är minst, med 2,5 olyckor per 1000 bilar. Det nationella snittet januari t o m oktober 2009 har ökat till 7,1 olyckor per 1000 bilar.  
Jämfört med samma period förra året har viltolyckorna i hela landet ökat med sju procent till totalt 30 941 olyckor hittills i år. Det visar färsk statistik från Nationella Viltolycksrådet.

  – Problemen med viltolyckor håller på att växa lavinartat. Bland annat ställer den ökande älgstammen i söder till problem för trafikanterna. Särskilt nu när hösten börjar närma sig måste man vara mycket uppmärksam och anpassa hastigheten när man är ute och kör, säger Dan Falconer, motorexpert på If.

  I hela landet inträffade drygt 44 000 kollisioner med vilda djur förra året. Det är en ökning med nära tiotusen mellan 2007 och 2009 och innebär att det inträffar 120 viltolyckor per dag i Sverige. Omkring hälften anmäldes till försäkringsbolagen.

  De flesta viltolyckor orsakar, förutom det förolyckade djuret, bara materiella skador. Älgkrockarna, förra året 5 761 stycken, står för cirka 13 procent av olyckorna och är däremot alltid farliga. I Västerbotten och Norrbotten står älgolyckorna för omkring hälften av alla viltolyckor.

  If, som försäkrar omkring var tredje bil i Sverige, bedömer att en krock med en älg ger i snitt skador på bilen för omkring 30 000 kronor, medan vildsvin ger skador för närmare 40 000 kronor. Kollision med rådjur ger skador för omkring 15 000 kronor.

  Så stor är risken i ditt län (förra årets placering inom parentes):

  1.             (1) Kronoberg (19,9 olyckor per 1000 bilar)

  1.             (2) Kalmar (19,9)

  3.             (3) Jönköping (14,0)

  4.             (4)Värmland (13,0)

  5.             (5) Blekinge (11,3)

  6              (6) Södermanland (9,6)    

  7.             (9) Jämtland (9,3)

  8.             (7) Uppsala (9,2)

  9.             (10) Örebro (9,1)

  10.           (9) Östergötland (8,7)

  11.           (11) Dalarna (8,5)

  12.           (13) Halland (7,0)

  13.           (12) Västra Götaland (6,4)

  14.           (14) Skåne (6,2)

  15.           (15) Västmanland (6,1)

  16.           (16) Gävleborg (5,6)

  17.           (17) Västernorrland (4,6)

  18.           (18) Västerbotten (3,6)

  19.           (21) Gotland (3,5)

  20.           (20) Norrbotten (2,8)

  21.           (19) Stockholms län (2,5)

Vid en olycka med ett vilt djur, gör följande: Sätt ut varningstriangeln.

Stanna och märk ut platsen för olyckan med ett plastband eller liknande.

Även om djuret inte är skadat, ring polisen på 112 och uppge var du befinner dig.

Gör en anmälan till ditt försäkringsbolag om fordonet skadats.

Den som kolliderar med vilt har anmälningsplikt. Gäller björn, varg, järv, lo, älg, hjort rådjur, utter, vildsvin, mufflonfår och örn.

AKTUELLT

Debatt: Länsstyrelsens kraschlandning

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsen har i vinter avlyst jaktområdet G2c inom Girjas sameby från 5 februari till 15 april. (Området är cirka fyra mil långt och omfattar cirka 27 000 hektar). Motiveringen, att ge renarna betesro, innebär att vinterjakten på ripa, främst fjällripa, förbjuds, skriver Kjell Brännström mångårig medarbetare på Jaktjournalen och engagerad småviltsjägare i Norrbotten.

Ekberg drabbad av första vargarna i Östergötland

Östergötland (JJ) Östergötland har fått sitt första vargrevir i modern tid. En av de drabbade är yrkesjägaren Thomas Ekberg och han är inte glad. – Det känns frustrerande, framförallt att få ett vargrevir så här långt söderut, säger Ekberg i Jaktjournalens webbradio.

Stängda viltövergångar stoppar älgar i Långed

Nordmaling (JJ) Älgarna som kommer vandrande till Långed kan inte fortsätta över E4:an och ned till kusten. Trafikverket har stängt tre viltövergångar för att hindra renar att komma ut på vägen. – Älgarna blir fångade och jagade, säger jägaren Henning Hallström.

Prisvärda nykomlingar från F.A.I.R.

Italienska F.A.I.R. fortsätter att erbjuda nyheter på hagelmarknaden. F.A.I.R. Game och F.A.I.R. Light. Light kan ses som en mindre kopia av Game. Både kolv och pipset har kortats. Viktskillnaden är två hekto. Inte mycket kan tyckas men efter en dag i skogen eller på fjället blir det skillnad. Båda bössorna är gedigna och välarbetade. Dessutom prisvärda.

Malmbäckaren Foxii – En av hamiltonrasens främsta rävhundar!

Att vara 20 år och ha en egen stövare tillhör ovanligheterna. Att hunden också är champion är ändå mer sällsynt. För Jesper Karlsson, Kville och hans hamiltontik SE J (RÄV)CH Malmbäckaren Foxii är det inga konstigheter. Stövarjakten har legat varmt om hjärtat sedan barnsben och sedan han köpte Foxii har jakten gått som på räls.

Utredning hotar jakthundsträning

Nyligen presenterade regeringen ett förslag till ny djurskyddslag, ett förslag som berör jakthundsträning och jakt på flera punkter. Men i dagsläget är det oklart hur djurskyddslagen ändras, först ska en remiss behandlas av lagrådet.

Annonser