Uppdaterad: Här är hundarna som kvalat in till Älghund-SM

Kungsbacka (JJ) I slutet av september avgörs 2017 års SM för älghundar. Åtta av tio klubbar har i dagarna genomfört sina SM-kval, vi har sammanställt resultaten.

Åtta av tio klubbar har tagit ut sina hundar till höstens Älghund-SM. Foto: Holger Nilsson.

SM för älghundar arrangeras för 24 året genom ett samarbete mellan Västsvenska Älghundklubben, Svenska Älghundklubben och Jaktjournalen. Årets SM avgörs fredag den 29 september i skogarna utanför Mullsjö.

Varje lokalklubb ställer upp med var sin hund och de senaste dagarna har  lokaklubbarna genomfört sina SM-kval.

Noterbart är att ingen gråhund har kvalat in, det blir första SM:et på 24 år som en gråhund inte tagit sig till SM. Nio jämthundar och en hälleforsare  är klara för SM-start. Högsta kvalpoäng just nu har Sydsvenskas jämthundstik Fredmarkens Norma, med ägaren Christian Larsson, Lekeryd, som gick till SM:et med ett första pris på 88,5 poäng.

Som vanligt kommer Jaktjournalen att direktsända från SM-tävlingen och i år utvecklar vi bevakningen med livesändningar i samarbete med Bearplay.se. Det kommer med andra ord att bli en riktig älghundsfest för alla intresserade som startar redan på torsdagen med presentation av hundar och lottning av domare och provmarker.

Redan nu kan vi utlova många intressanta intervjuer som livesänds här på hemsidan.

Följande klubbar har genomfört sina SM-kval:

Sydsvenska: Jämthund, Fredmarkens Norma, 88,5 poäng, ägare Christian Larsson, Lekeryd.

Västsvenska: Jämthund, Älgskallets Niro, 76,5 poäng, ägare Stellan Sax, Ellös.

Bergslagen: Jämthund Älgoxens Azzie, 81 poäng, ägare Roger Modén, Hagfors.

Östsvenska: Jämthund, Erskorsgårdens C-Ställa, 53 poäng, ägare Anders Vikström, Krylbo.

Dalarna: Jämthund, Bräntbackens Hylsa, 76 poäng, ägare Johan Jakobsson, Dala-Järna.

Gävleborg: Jämthund, Åskbergets Jarro, 72 poäng, ägare Stefan Persson, Norrala.

Västernorrland: Jämthund, Helix, 80,5 poäng, ägare Mattias Englund, Björna.

Jämtland/Härjedalen: Jämthund, Allangropens Cross, 82 poäng, ägare Per Nordwall, Hammarstrand.

Västerbotten: Hälleforsare, Jaktdrömmens Oden, 73,5 poäng, ägare Lage Andersson, Norsjö.

Norrbotten: Jämthund, Jämtgårdens Billy, 85 poäng, ägare Jonas Kero, Pajala.

 

 

AKTUELLT

Vitlöksspäckad vildsvinsfilé

Ett säkert kort på grillen. Extra gott när man späckar vildsvinsfilén med marinerade vitlöksklyftor och rostar färskpotatis i ugnen. Njut av sommaren. 4 portioner: 700 g vildsvinsfilé 12–15 marinerade vitlöksklyftor Marinad: 3 msk tomatpuré 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk vitvinsvinäger 2 msk rapsolja 2 msk flytande honung 2 msk japansk soja Tillbehör: 1 kg små

Fuchswürger´s Barry af Clinton – En riktig allroundhund

I dag marknadsförs tysk jaktterrier i stor utsträckning som en ren kortdrivare. Men det är bara halva hundens förtjänster. En bra tysk jaktterrier fungerar lika bra över som under jord. Mattias Johnsson från Torsby vet att uppskatta den kombinationen och har en kanonhund i sin Barry.

Om stormar i vattenglas och jakthundar

Ju mer och oftare jag jagar, desto färre bekymmer har jag! Att tillbringa tid i skog och mark med bössan i nävarna och en god jakthund som sällskap skingrar tankarna och sätter saker och ting i perspektiv. Den avskalade närheten till naturen, glädjen över hundens arbete, eller lättnaden och vördnaden som infinner sig efter ett lyckat skott bidrar alltsammans till att få vardagens bekymmer att verka små och fjärran.

Björnjägarna pustar ut

Det blir ingen senareläggning av björnjakten i Västerbotten har Naturvårdsverket beslutat. Under våren och försommaren blev diskussionerna stundtals heta sedan Svenska Jägareförbundet i Västerbotten biföll en motion från en medlem i Skellefteåbygdens jaktvårdskrets om att senarelägga björnjakten i länet till älgjaktpremiären den 3 september.

Omfattande vargjakt i Norge planerad

Norge (JJ) Rovdjursnämndernas sekretariat förordade en tilldelning tolv vargar - ingen inom den så kallade vargzonen. Nu har nämndmedlemmarna beslutat om en avskjutning på ett fyrtiotal vargar, var av majoriteten inom vargzonen.

Annonser