Uppdaterad: Här är hundarna som kvalat in till Älghund-SM

Kungsbacka (JJ) I slutet av september avgörs 2017 års SM för älghundar. Åtta av tio klubbar har i dagarna genomfört sina SM-kval, vi har sammanställt resultaten.

Åtta av tio klubbar har tagit ut sina hundar till höstens Älghund-SM. Foto: Holger Nilsson.

SM för älghundar arrangeras för 24 året genom ett samarbete mellan Västsvenska Älghundklubben, Svenska Älghundklubben och Jaktjournalen. Årets SM avgörs fredag den 29 september i skogarna utanför Mullsjö.

Varje lokalklubb ställer upp med var sin hund och de senaste dagarna har  lokaklubbarna genomfört sina SM-kval.

Noterbart är att ingen gråhund har kvalat in, det blir första SM:et på 24 år som en gråhund inte tagit sig till SM. Nio jämthundar och en hälleforsare  är klara för SM-start. Högsta kvalpoäng just nu har Sydsvenskas jämthundstik Fredmarkens Norma, med ägaren Christian Larsson, Lekeryd, som gick till SM:et med ett första pris på 88,5 poäng.

Som vanligt kommer Jaktjournalen att direktsända från SM-tävlingen och i år utvecklar vi bevakningen med livesändningar i samarbete med Bearplay.se. Det kommer med andra ord att bli en riktig älghundsfest för alla intresserade som startar redan på torsdagen med presentation av hundar och lottning av domare och provmarker.

Redan nu kan vi utlova många intressanta intervjuer som livesänds här på hemsidan.

Följande klubbar har genomfört sina SM-kval:

Sydsvenska: Jämthund, Fredmarkens Norma, 88,5 poäng, ägare Christian Larsson, Lekeryd.

Västsvenska: Jämthund, Älgskallets Niro, 76,5 poäng, ägare Stellan Sax, Ellös.

Bergslagen: Jämthund Älgoxens Azzie, 81 poäng, ägare Roger Modén, Hagfors.

Östsvenska: Jämthund, Erskorsgårdens C-Ställa, 53 poäng, ägare Anders Vikström, Krylbo.

Dalarna: Jämthund, Bräntbackens Hylsa, 76 poäng, ägare Johan Jakobsson, Dala-Järna.

Gävleborg: Jämthund, Åskbergets Jarro, 72 poäng, ägare Stefan Persson, Norrala.

Västernorrland: Jämthund, Helix, 80,5 poäng, ägare Mattias Englund, Björna.

Jämtland/Härjedalen: Jämthund, Allangropens Cross, 82 poäng, ägare Per Nordwall, Hammarstrand.

Västerbotten: Hälleforsare, Jaktdrömmens Oden, 73,5 poäng, ägare Lage Andersson, Norsjö.

Norrbotten: Jämthund, Jämtgårdens Billy, 85 poäng, ägare Jonas Kero, Pajala.

 

 

AKTUELLT

IF krävde att Antons döda hund skulle grävas upp

Karlskrona (JJ) Anton Nilsson fick sin jakthund Steffe ihjälkörd av en bil. Hunden begravdes men två veckor senare krävde försäkringsbolaget IF att kroppen skulle grävas upp. – Det var först när jag berättade att jag kontaktat bland annat en journalist som bolaget gjorde en helomvändning och nu ska betala ut ersättning, berättar Anton Nilsson.

Jämthundstiken Lulu födde jättekull

Tostared (JJ) Fredrik och Annika Gustafsson trodde inte sina ögon. När jämthundstiken Lulu fött sju valpar såg hon fortfarande jättestor ut. Det slutade med närmast osannolika 17 valpar. – En dog efter två dygn men 16 stycken är vid liv, berättar Fredrik Gustafsson.

Landsbygdsministern om de skeva gåsjakttiderna

Stockholm (JJ) Jaktjournalen uppmärksammade häromdagen de skeva förhållandena som råder för gåsjägare i Sverige samtidigt som forskningen visar att grågåsbeståndet växer och skadebilden ökar. Nu svarar Sven-Erik Bucht på kritiken mot Regeringens flathet i frågan.

Blir det allmän jakt på varghybriderna?

Sörmland (JJ) En liten skara speciellt utvalda jägare – eller allmän jakt på varghybriderna? Det är frågan när länsstyrelsens personal nu grubblar på hur varghybriderna norr om Katrineholm ska avlivas.

Fick älgkroppar stulna

Nordmaling (JJ) Ett jaktlag utanför Nordmaling i Västerbottens län fick i veckan påhälsning av tjuvar i slakteriet. En vuxen älg och en halv kalv saknades när de kom dit på onsdagen.

Annonser