Haparanda Sandskärsituationen – ”Mycket värre på andra håll”

Haparanda (JJ) Älgsituationen på Haparanda Sandskär är inte unik i Norrbottens län. Enligt Kjell Sundvall, enhetschef på fältenheten är det mycket värre på andra håll i länet.

Älgsituationen på Haparanda Sandskär är inget problem, enligt Kjell Sundvall på länsstyrelsen. Foto: Kjell Brännström

– Det dör älgar av svält på vintern, framför allt när snödjupet är stort. I vissa dalgångar i inlandet är situationen mycket värre. Det har säkert dött flera tusen älgar i länet i vinter, säger Kjell Sundvall.

Han känner väl till älgarna ute i nationalparken Haparanda Sandskär och delar inte uppfattningen att älgproblemen är så pass omfattande som boende i området gör gällande.

– Vi talar om en skärgårdsö med en lång kulturtradition av fiske. För hundra år sedan betade får på ön och landskapet var öppet. Gör vi inget kommer ön vara helt tallbeskogad om 50 till 100 år.

Det hårda vinterbetet på ön är därför inget problem enligt Kjell. I det aktiva skötselavtalet ingår röjningsåtgärder så även länsstyrelsen tar bort sly och håller ön öppen.

–  Om vi skulle tillåta jakt och skjuta ner älgstammen kommer det bara komma ut nya älgar. Sommartid är ön frodig och drar till sig djur. Med tanke på den omfattande turismen blir det svårt att ha jakt på ön, men skyddsjakt på allmänfarliga individer ger vi redan i dag om de går in i fiskelägret och utgör en fara för folk.

För Kjell Sundvall handlar grundfrågan om, i vilket skicka man vill ha ön i. Ska den tillåtas få växa igen eller ska den hållas öppen? Han ser dock en utmaning med en tät älgstam och den ornitologiska verksamhet som förekommer.

– Älgarna förstör näten för fågelstationen, men även färre älgar kan åstadkomma detta, säger han.

AKTUELLT

Olycka på Tullgarn

Tullgarn (JJ) En olycka inträffade i eftermiddag i samband med provkörning av en båt vid Swedish Game Fair, på Tullgarn, söder om Stockholm.

Ändrade magasinsregler för björnjägare

Tullgarn (JJ) Det ska bli tillåtet med femskottsmagasin i halvautomater vid björnjakt. Det meddelade landsbygdsminister Sven-Erik Bucht när han invigningstalade på Swedish Game Fair på fredagen.

Whiskymarinerad rådjurssadel

På frågan om vad som är det godaste viltköttet svarar de flesta rådjur. Jag håller med och min personliga favorit är en grillad rådjurssadel. 6 personer: 1 kg utskuren rådjurssadel Marinad: 1 dl fin rapsolja 2 skivade vitlöksklyftor ½ dl chilisås 2 msk mörk balsamvinäger 3 msk flytande honung ½ dl whisky Tillbehör: ½–1 kg

Björnjägarens Arci Odin – Inkallningsbar jaktmaskin

David Nilsson drog verkligen vinstlotten när han 2013 köpte sin första spets. Att det blev en gråhund var mest en slump. Nu fem år senare ångrar han inte sitt val. Svenska och finska jaktchampionen Björnjägarens Arci Odin har verkligen levererat.

Kan ett jakttillbehör ha med jaktetik att göra?

Det har länge förbryllat mig lite varför man så sällan ser en handkikare runt halsen på jägare i Sverige. Just handkikaren är ett sådant där tillbehör som faktiskt kan ha en jaktetisk funktion. Det finns siffror som pekar på att jägare i norden köper färre kikare än i Europa och övriga världen. I Norge har en del jägare kikare medan det verkar vara mycket ovanligt i Sverige och Finland.

Trafikdödad råget bar på fyra kid

Värmland (JJ) En råget som avlivades efter en viltolycka visade sig bära på fyra närmast fullgångna kid. –Väldigt tråkigt att fem rådjur dör i en smäll, säger eftersöksjägaren Mattias Hultman.

Annonser