Hans Jonsson lämnar uppdraget som rovdjursutredare

LRF:s förre ordförande Hans Jonsson fick i mitten av januari regeringens förtroende som särskild rovdjursutredare. Efter en debattartikel i DN har han nu beslutat sig för att hoppa av uppdraget.

I debattartikeln skriver jordbruksminister Ann-Christin Nykvist och socialdemokraternas partisekreterare Marita Ulvskog att de bildat en partiintern grupp som bland annat ska arbeta med rovdjursfrågor.
I ett pressmeddelande meddelar Hans Jonsson att han anser att förutsättningarna för uppdraget kraftigt förändrats.
– Utspelet förändrar förutsättningarna för rovdjursutredningen och påverkar dess integritet. Jag drar slutsatsen att regeringen vill styra resultatet av utredningen eller så saknar man förtroende för mig som utredare. Mot den bakgrunden begär jag att regeringen entledigar mig från mitt uppdrag med omedelbar verkan, säger Hans Jonsson.
Ann-Christin Nykvist menar i en kommentar att Jonsson missförstått situationen och ska försöka få honom att genomföra rovdjursutredningen.

AKTUELLT

Vitlöksspäckad vildsvinsfilé

Ett säkert kort på grillen. Extra gott när man späckar vildsvinsfilén med marinerade vitlöksklyftor och rostar färskpotatis i ugnen. Njut av sommaren. 4 portioner: 700 g vildsvinsfilé 12–15 marinerade vitlöksklyftor Marinad: 3 msk tomatpuré 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk vitvinsvinäger 2 msk rapsolja 2 msk flytande honung 2 msk japansk soja Tillbehör: 1 kg små

Fuchswürger´s Barry af Clinton – En riktig allroundhund

I dag marknadsförs tysk jaktterrier i stor utsträckning som en ren kortdrivare. Men det är bara halva hundens förtjänster. En bra tysk jaktterrier fungerar lika bra över som under jord. Mattias Johnsson från Torsby vet att uppskatta den kombinationen och har en kanonhund i sin Barry.

Om stormar i vattenglas och jakthundar

Ju mer och oftare jag jagar, desto färre bekymmer har jag! Att tillbringa tid i skog och mark med bössan i nävarna och en god jakthund som sällskap skingrar tankarna och sätter saker och ting i perspektiv. Den avskalade närheten till naturen, glädjen över hundens arbete, eller lättnaden och vördnaden som infinner sig efter ett lyckat skott bidrar alltsammans till att få vardagens bekymmer att verka små och fjärran.

Björnjägarna pustar ut

Det blir ingen senareläggning av björnjakten i Västerbotten har Naturvårdsverket beslutat. Under våren och försommaren blev diskussionerna stundtals heta sedan Svenska Jägareförbundet i Västerbotten biföll en motion från en medlem i Skellefteåbygdens jaktvårdskrets om att senarelägga björnjakten i länet till älgjaktpremiären den 3 september.

Omfattande vargjakt i Norge planerad

Norge (JJ) Rovdjursnämndernas sekretariat förordade en tilldelning tolv vargar - ingen inom den så kallade vargzonen. Nu har nämndmedlemmarna beslutat om en avskjutning på ett fyrtiotal vargar, var av majoriteten inom vargzonen.

Annonser