Handel med noshörningshorn tillåten i Sydafrika

Från och med den 26 november blev det tillåtet att handla med noshörningshorn i Sydafrika efter att Högsta Domstolen i Pretoria avfärdat 2009 års regeringsförbud mot inhemsk handel med noshörningshorn.

Handel med noshörningshorn blir åter tillåten i Sydafrika.

Domare Francis Legodi läste upp domstolsbeslut i mindre än fem minuter innan han lämnade ifrån sig den 37-sidiga domen till viltuppfödarna John Hume och Johan Kruger, Limpopo.

Noshsörningsuppfödare John Humes advokat Izak du Toit indikerade att den nya lagen är ett försök att skydda noshörning från tjuvskyttar.

– Viltuppfödare behöver en arme för att skydda sina djur, man måste ha soldater med automavapen, mörkerseende och helikoptrar annars är man chanslös, hävdade advokat du Toit.
– Detta är en betydelsefull dom. Jag skulle bara hoppas att världen förstår att om jag inte säljer noshörning, skulle hela min noshörning besättningen vara död inom de närmaste tio åren, sa noshörningsuppfödare John Hume.

Han sade att säkerhetskostnaderna för att skydda sin noshörning hade gått upp dramatiskt och var i detta skede kostar långt mer än utfodring eller andra kostnader.

John Hume, verkar i området söder om Kruger National Park, är den största noshörningsuppfödare i världen. Han berättade domstolen att han inte längre hade råd att spendera 5 miljoner rand i månaden för att behålla sin besättning och skulle tvingas att göra sig av med 1200 noshörningar om förbudet mot att saluföra norshörningshorn skulle vara kvar.

Hans advokat hävdade i domstol att det var en ”kalla hårda fakta” att landets noshörningar skulle vara utdöda 2021 inom ramen för den nuvarande regeringens uppfattning.

Domstolen fick veta att noshörningshorn sålde för så mycket som $ 65 000 per kilogram.

Endast 5 svarta noshörningen får jagas i Sydafrika per år, men ett obegränsat antal vita noshörningen får jagas, även om enskilda jägare får bara jaga en vit noshörning per år.

AKTUELLT

Benelli MR1 i Kammarrätten

Göteborg (JJ) I går genomfördes muntliga förhandlingar i Kammarrättens prövning av Toni Celans överklagan om avslaget på licensansökan för en Benelli MR1. Under förhandlingarna drog Polisen tillbaka flera av sina skäl för avslaget.

Befarade vargskador var bett efter björn

Hälsingland (JJ) Den stövare som blev svårt biten av rovdjur på tisdagsförmiddagen, söder om Alfta och Bollnäs, attackerades av björn, inte varg. – Det var svårt att bedöma, säger besiktningsman Bert Eriksson.

Alla hundar uttagna inför Småhunds-SM

Ydre (JJ) På måndag släpps Sveriges tolv bästa drivande hundar i skogarna utanför Ydre. Då avgörs nämligen 2017 års upplaga av Småhunds-SM. Jaktjournalen liverapporterar såklart.

Fällde guldbock på första jakten

Falköping (JJ) Det blev max utdelning för 15-årige Emil Nilsson när han gick ut på sin första uppsiktsjakt: Han fällde en guldbock. – Vi hade sett den under sommaren men trodde inte att den var så stor, säger pappa Peter som satt bredvid och filmade dramatiken.

Känner sig lurade på godsjakt

Skåne (JJ) Tio jägare köpte jakt på ett gods och betalade tillsammans 130 000 kronor. Det visade sig dock att den som sålde jakten inte ägde marken i området.

Annonser