Handel med noshörningshorn tillåten i Sydafrika

Från och med den 26 november blev det tillåtet att handla med noshörningshorn i Sydafrika efter att Högsta Domstolen i Pretoria avfärdat 2009 års regeringsförbud mot inhemsk handel med noshörningshorn.

Handel med noshörningshorn blir åter tillåten i Sydafrika.

Domare Francis Legodi läste upp domstolsbeslut i mindre än fem minuter innan han lämnade ifrån sig den 37-sidiga domen till viltuppfödarna John Hume och Johan Kruger, Limpopo.

Noshsörningsuppfödare John Humes advokat Izak du Toit indikerade att den nya lagen är ett försök att skydda noshörning från tjuvskyttar.

– Viltuppfödare behöver en arme för att skydda sina djur, man måste ha soldater med automavapen, mörkerseende och helikoptrar annars är man chanslös, hävdade advokat du Toit.
– Detta är en betydelsefull dom. Jag skulle bara hoppas att världen förstår att om jag inte säljer noshörning, skulle hela min noshörning besättningen vara död inom de närmaste tio åren, sa noshörningsuppfödare John Hume.

Han sade att säkerhetskostnaderna för att skydda sin noshörning hade gått upp dramatiskt och var i detta skede kostar långt mer än utfodring eller andra kostnader.

John Hume, verkar i området söder om Kruger National Park, är den största noshörningsuppfödare i världen. Han berättade domstolen att han inte längre hade råd att spendera 5 miljoner rand i månaden för att behålla sin besättning och skulle tvingas att göra sig av med 1200 noshörningar om förbudet mot att saluföra norshörningshorn skulle vara kvar.

Hans advokat hävdade i domstol att det var en ”kalla hårda fakta” att landets noshörningar skulle vara utdöda 2021 inom ramen för den nuvarande regeringens uppfattning.

Domstolen fick veta att noshörningshorn sålde för så mycket som $ 65 000 per kilogram.

Endast 5 svarta noshörningen får jagas i Sydafrika per år, men ett obegränsat antal vita noshörningen får jagas, även om enskilda jägare får bara jaga en vit noshörning per år.

AKTUELLT

Olycka på Tullgarn

Tullgarn (JJ) En olycka inträffade i eftermiddag i samband med provkörning av en båt vid Swedish Game Fair, på Tullgarn, söder om Stockholm.

Ändrade magasinsregler för björnjägare

Tullgarn (JJ) Det ska bli tillåtet med femskottsmagasin i halvautomater vid björnjakt. Det meddelade landsbygdsminister Sven-Erik Bucht när han invigningstalade på Swedish Game Fair på fredagen.

Whiskymarinerad rådjurssadel

På frågan om vad som är det godaste viltköttet svarar de flesta rådjur. Jag håller med och min personliga favorit är en grillad rådjurssadel. 6 personer: 1 kg utskuren rådjurssadel Marinad: 1 dl fin rapsolja 2 skivade vitlöksklyftor ½ dl chilisås 2 msk mörk balsamvinäger 3 msk flytande honung ½ dl whisky Tillbehör: ½–1 kg

Björnjägarens Arci Odin – Inkallningsbar jaktmaskin

David Nilsson drog verkligen vinstlotten när han 2013 köpte sin första spets. Att det blev en gråhund var mest en slump. Nu fem år senare ångrar han inte sitt val. Svenska och finska jaktchampionen Björnjägarens Arci Odin har verkligen levererat.

Kan ett jakttillbehör ha med jaktetik att göra?

Det har länge förbryllat mig lite varför man så sällan ser en handkikare runt halsen på jägare i Sverige. Just handkikaren är ett sådant där tillbehör som faktiskt kan ha en jaktetisk funktion. Det finns siffror som pekar på att jägare i norden köper färre kikare än i Europa och övriga världen. I Norge har en del jägare kikare medan det verkar vara mycket ovanligt i Sverige och Finland.

Trafikdödad råget bar på fyra kid

Värmland (JJ) En råget som avlivades efter en viltolycka visade sig bära på fyra närmast fullgångna kid. –Väldigt tråkigt att fem rådjur dör i en smäll, säger eftersöksjägaren Mattias Hultman.

Franchi Horizon – intressant studsare från Italien

Franchi är mest kanske mest känd för sina hagelvapen, främst halvautomater men också för sina hagelbockar. Franchi Horizon är företagets första repeterstudsare. Det är ett gevär som passar både för passjakt och rörlig jakt och överraskar med sin utmärkta precision. Priset är överkomligt vilket borde tilltala en stor grupp jägare och skyttar.

Jakthundsfrågor allt viktigare

De senaste åren har vargen varit ett vanligt samtalsämne när vi diskuterat jakthundar och hotet mot vår löshundsjakt i Norden. Men frågorna runt våra jakthundar är betydligt många fler och komplexa oavsett vilken ras vi föredrar att jaga med.

Annonser