Hanbjörn skjuten utanför Evertsberg

Evertsberg (JJ) Nu på förmiddagen sköts en hanbjörn på 140 kg i skogarna sydväst om Evertsberg i Dalarna.

En björnskit på en skogsbilväg i Bossendal, sydväst om Evertsberg, blev startskottet på en spännande björnjakt nu på förmiddagen.

– Mikael Nordin, Älvdalen, började med att banda med sina båda plotthundar. Efter ett par kilometer blev spåret hetare och han släppte den ena hunden, berättar Johan Sjöblom, även han Älvdalen.

Plotthunden fortsatte efter spåret och efter en stund blev det ståndskall. Mikael Nordin började smyga in på ståndet och var nära efter 40 minuter, men hunden blev gles i skallet och björnen gick undan.

– När den gick över en skogsbilväg släppte vi även på den andra plotthunden. Björnen gjorde då en sväng upp i ett berg, och kom sedan tillbaka ned mot vägen där Mikael Westerling stod och kunde fälla björnen, berättar Johan.

Björnen var en hane på 140 kg.

Ett 10-tal björnjägare i Bossendal genomförde en lyckad jakt med plotthundarna Rapp och Barbro. Skytten Mikael Westerling sitter rakt över björnhuvudet.
AKTUELLT

Björn skjuten i Los

Hälsingland (JJ) En av de närgångna björnarna sköts på måndagskvällen inne i byn Los i Ljusdals kommun.

Björnjaktsbeslutet möts av besvikelse och glädje

Västerbotten (JJ) Björnjägaren Jonas Nordström skrek ut sin glädje när han fick beskedet att björnjakten startar som vanligt 21 augusti. – Jag vrålade så att jobbarkompisarna säkert ramlade ut sina stolar, säger Jonas Nordström.

Film: Så lär du din hund att apportera villkorslöst

Kungsbacka (JJ) På fågeljakten är en bra apportör ovärderlig. Att lära sin fågelhund apportera ordentligt är därför viktigt. JJ:s medarbetare Jonas Seger har 30 års erfarenhet av fågelhundar och vet vad som krävs för att få hunden att apportera även när det är svåra förhållanden.

Debatt: SJF och LRF trycker på om vildsvinen

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Lantbrukarnas Riksförbund gör gemensam sak om vildsvinen. Förbundsordförandena Torbjörn Larsson och Palle Borgström trycker på regeringen och efterlyser i den här debattartikeln lättnader i regelverket som exempelvis hindrar jägare från att sälja vildsvinskött.

Hållbarhetstänk bakom unik älgtrofémöbel

Vem skulle inte vilja sitta bekvämt och varje gång tänka på att lädret faktiskt kommer från ett vilt man själv fällt. För Nils Kjerstadius, vd på familjeföretaget Cuero Design var det en självklarhet att erbjuda jägare den här möjligheten.

Risk för att vinterns vargjakt uteblir

Kungsbacka (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar är den kommande vinterns licensjakt på varg i fara. Det uppskattade antalet vargar är obetydligt fler än Naturvårdsverkets miniminivå på 300 individer. Jägareförbundet jobbar nu för att Riksdagens mål på minst 270 vargar ska gälla.

Annonser