Hanbjörn fälld utanför Dorotea

Dorotea (JJ) Bara för någon timme sedan fälldes årets tredje björn i Västerbotten. Det var Robert Salomonsson och hans kompisar som sköt en hanbjörn mellan Dorotea och Borgafjäll.

Västerbottens tredje björn fälldes i eftermiddag av Joakim Sveder, Karlstad, sittande vid björnens huvud. T v Staffan Skoglund, Vilhelmina Södra Sameby och i mitten Robert Salomonsson.

Björnjägaren Robert Salomonssons gamla björnhund Urak, 12 år, fortsätter att leverera även om det idag tog ovanligt lång tid. Tillsammans med avkomman Frisco gick de på frisök i ett område där björn vistats senaste veckorna och efter nästan två timmar kom de första skallen.

– Det blev ett sakta gångstånd och jag och kompisen Joakim Sveder, Karlstad, kunde utan problem genskjuta och ta pass vid en myrhals. Men björnen märke oss och kastade ut över den öppna myren. Vi sköt ett skott men björnen fortsatte.

– Hundarna fortsatte att skälla och vi kunde ta oss in och avsluta jakten. Första skottet hade tagit lite lågt, rapporterar Robert Salomonsson på en skrapig mobiltelefon.

Björnen var en hane på mellan 80-100 kg. Det var årets tredje björn i Västerbotten, tidigare under dagen har det fällts björn i både Lycksele och Storuman.

 

 

AKTUELLT

Debatt: Genomförandet av EU-direktiv i vapenlagstiftningen

Kungsbacka (JJ) Den 3 april 2017 beslutade dåvarande statsrådet Anders Ygeman (S) att uppdra åt hovrättsrådet Kazimir Åberg att utreda vissa frågor på vapenlagstiftningens område. I Åbergs utredning föreslås hur EU:s nya vapendirektiv ska implementeras i svensk lagstiftning. Dagens debattör är kritisk till denna utredning och ger egna förslag.

Unga vargar förväntas klara sig på egen hand

Värmland (JJ) Vargvänner rasar över att alfadjuren i Rackstadreviret sköts – och att årsvalpar nu ska svälta ihjäl. Faktum är dock att det är den här årstiden många ungvargar vandrar ut från sina födelserevir.

Landfast is ger finska besökare

Umeå (JJ) Med den långvariga kylan bildas landfast is i Kvarken, mellan Finland och Sverige. Följden blir att förrymda farmarrävar traskar över till Sverige.

Annonser