Hanbjörn fälld utanför Dorotea

Dorotea (JJ) Bara för någon timme sedan fälldes årets tredje björn i Västerbotten. Det var Robert Salomonsson och hans kompisar som sköt en hanbjörn mellan Dorotea och Borgafjäll.

Västerbottens tredje björn fälldes i eftermiddag av Joakim Sveder, Karlstad, sittande vid björnens huvud. T v Staffan Skoglund, Vilhelmina Södra Sameby och i mitten Robert Salomonsson.

Björnjägaren Robert Salomonssons gamla björnhund Urak, 12 år, fortsätter att leverera även om det idag tog ovanligt lång tid. Tillsammans med avkomman Frisco gick de på frisök i ett område där björn vistats senaste veckorna och efter nästan två timmar kom de första skallen.

– Det blev ett sakta gångstånd och jag och kompisen Joakim Sveder, Karlstad, kunde utan problem genskjuta och ta pass vid en myrhals. Men björnen märke oss och kastade ut över den öppna myren. Vi sköt ett skott men björnen fortsatte.

– Hundarna fortsatte att skälla och vi kunde ta oss in och avsluta jakten. Första skottet hade tagit lite lågt, rapporterar Robert Salomonsson på en skrapig mobiltelefon.

Björnen var en hane på mellan 80-100 kg. Det var årets tredje björn i Västerbotten, tidigare under dagen har det fällts björn i både Lycksele och Storuman.

 

 

AKTUELLT

Jägarbas vill ha specialistteam för vargjakt

Västmanland (JJ) Jägareförbundets ordförande i Västmanland, Emil Stolpe Nordin, vill att skyddsjakterna på varg blir effektivare. Han efterlyser specialistteam och att snaror och fällor får användas i jakterna.

Fira med filépanna

Jaktsäsongen är i full gång och i oktober är det massor av jakt över hela landet. Det är det värt att fira. Varför inte bjuda nära och kära på en filépanna, så fantastiskt gott och enkelt. Ta av den filé du har; älg, rådjur, hjort eller vildsvin, succén är given. 6 portioner: 600 g viltfilé

Stjärnskogens Atos

Daniel Ernebrink har i sin SE J CH Stjärnskogens Atos hittat en riktig drevkanon. Det har hunden inte bara bevisat på jaktprov utan även för bygdens jägare som gärna hänger med ut på jakt. När Jaktjournalen följde med Atos till skogs rådde det heller inget tvivel om att ryktet stämde. Bästa rådjurshunden på unghundsmästerskapet 2015 behärskar det här med drevjakt.

En stöld är alltid en stöld

I april polisanmälde knivbutiken Wanderoo en jakthandlare för varumärkesbrott. Saken gällde en kniv. Wanderoo (Bökers distributör i Sverige) noterade kniven och kunde konstatera att den inte tillverkas av Böker. Kniven är en uppskalad kopia av Rambler, en smidig kniv designad av Raimund Lhotak för Böker.

Mauser M98 Standard Diplomat

En aldrig sinande efterfrågan har gjort att Mauser åter satsat på den gamla 98 modellen igen. Nu med moderna tillverkningsmetoder Mauser M98 Magnum var först ut, men nu går vapentillverkaren vidare med Mauser M98 Standard Expert och Diplomat i kalibrar anpassade för europeisk och nordamerikansk jakt. JJ har provat Diplomaten.

Vargcirkusen tar aldrig slut

När detta skrivs återstår bara några dagar innan länsstyrelserna i Värmland, Örebro, Dalarna, Gävleborg och Västmanland ska presentera sina beslut för vinterns vargjakt.

IF beklagar sorgen i kommentar på Facebook

Karlskrona (JJ) Försäkringsbolaget IF ger nu ytterligare kommentarer kring fallet med Anton Nilssons trafikdödade gonczy polski. En försäkringstjänsteman krävde att hunden skulle grävas upp två veckor efter att den begravts. "Vi har i normalfallet aldrig några sådana krav", skriver IF i en kommentar på Facebook.

Joggare tog skydd i bil undan Stockholmsvargen

Stockholm (JJ) En joggare kände sig på måndagseftermiddagen tvingad att ta skydd i en bil när han fick närkontakt med en av Stockholmsvargarna. – Jag hade blivit skiträdd, säger Mats Tapper som filmade vargen och äger bilen där joggaren tog skydd.

Annonser