Halverad älgavskjutning i Värmland

Karlstad (JJ) Älgstammen i Värmland har minskat kraftigt, och målen för avskjutningen under älgjakten har halverats på bara tre år.

Idag drar årets älgjakt igång i större delen av Värmland. Men jaktens betydelse har minskat i takt med att allt färre djur får skjutas.

Inventeringar visar att älgstammen försvagats kraftigt. I år får 4237 djur fällas, jämfört med 8 579 under jakten 2012. Trots det är inte ens länsstyrelsens experter säkra på att minskningen av avskjutningen är tillräcklig.

– Det är väldigt komplicerat, och tidigare beräkningar har visat sig inte riktigt stämma, säger Fredrik Wilde, vilthandläggare på länsstyrelsen i Värmland.

–Nu när älgstammen är så svag på många håll blir den extra känslig. Om man gör lite fel märks det ganska mycket, och det kan ta lång tid att återhämta.

Enligt länsstyrelsen är vargen en stor del av förklaringen till den krympande älgstammen. Under den gångna vintern berördes Värmland av ett 30-tal vargrevir. Det gör det svårt att bedöma hur mycket älg jägarna kan skjuta.

– För att inte älgstammen ska minska ytterligare bör man vara väldigt försiktig de här första älgjaktsdagarna. Om man till exempel ser lite älgkalv i ett område ska man vara väldigt försiktig med att skjuta vuxna djur, säger Fredrik Wilde.

AKTUELLT

Tracker har fått svenska ägare

Åmotsfors (JJ) Finska hundpejlföretaget Tracker har fått svenska ägare och satsar nu hårt på att utveckla produkter och kundservice. Investmentbolaget Nalka har bildat koncernen Open Air Group som satsar på företag inom jaktsegmentet.

Björn skjuten i Los

Hälsingland (JJ) En av de närgångna björnarna sköts på måndagskvällen inne i byn Los i Ljusdals kommun.

Björnjaktsbeslutet möts av besvikelse och glädje

Västerbotten (JJ) Björnjägaren Jonas Nordström skrek ut sin glädje när han fick beskedet att björnjakten startar som vanligt 21 augusti. – Jag vrålade så att jobbarkompisarna säkert ramlade ut sina stolar, säger Jonas Nordström.

Film: Så lär du din hund att apportera villkorslöst

Kungsbacka (JJ) På fågeljakten är en bra apportör ovärderlig. Att lära sin fågelhund apportera ordentligt är därför viktigt. JJ:s medarbetare Jonas Seger har 30 års erfarenhet av fågelhundar och vet vad som krävs för att få hunden att apportera även när det är svåra förhållanden.

Annonser