Halverad älgavskjutning i Värmland

Karlstad (JJ) Älgstammen i Värmland har minskat kraftigt, och målen för avskjutningen under älgjakten har halverats på bara tre år.

Idag drar årets älgjakt igång i större delen av Värmland. Men jaktens betydelse har minskat i takt med att allt färre djur får skjutas.

Inventeringar visar att älgstammen försvagats kraftigt. I år får 4237 djur fällas, jämfört med 8 579 under jakten 2012. Trots det är inte ens länsstyrelsens experter säkra på att minskningen av avskjutningen är tillräcklig.

– Det är väldigt komplicerat, och tidigare beräkningar har visat sig inte riktigt stämma, säger Fredrik Wilde, vilthandläggare på länsstyrelsen i Värmland.

–Nu när älgstammen är så svag på många håll blir den extra känslig. Om man gör lite fel märks det ganska mycket, och det kan ta lång tid att återhämta.

Enligt länsstyrelsen är vargen en stor del av förklaringen till den krympande älgstammen. Under den gångna vintern berördes Värmland av ett 30-tal vargrevir. Det gör det svårt att bedöma hur mycket älg jägarna kan skjuta.

– För att inte älgstammen ska minska ytterligare bör man vara väldigt försiktig de här första älgjaktsdagarna. Om man till exempel ser lite älgkalv i ett område ska man vara väldigt försiktig med att skjuta vuxna djur, säger Fredrik Wilde.

AKTUELLT

Benelli MR1 i Kammarrätten

Göteborg (JJ) I går genomfördes muntliga förhandlingar i Kammarrättens prövning av Toni Celans överklagan om avslaget på licensansökan för en Benelli MR1. Under förhandlingarna drog Polisen tillbaka flera av sina skäl för avslaget.

Befarade vargskador var bett efter björn

Hälsingland (JJ) Den stövare som blev svårt biten av rovdjur på tisdagsförmiddagen, söder om Alfta och Bollnäs, attackerades av björn, inte varg. – Det var svårt att bedöma, säger besiktningsman Bert Eriksson.

Alla hundar uttagna inför Småhunds-SM

Ydre (JJ) På måndag släpps Sveriges tolv bästa drivande hundar i skogarna utanför Ydre. Då avgörs nämligen 2017 års upplaga av Småhunds-SM. Jaktjournalen liverapporterar såklart.

Fällde guldbock på första jakten

Falköping (JJ) Det blev max utdelning för 15-årige Emil Nilsson när han gick ut på sin första uppsiktsjakt: Han fällde en guldbock. – Vi hade sett den under sommaren men trodde inte att den var så stor, säger pappa Peter som satt bredvid och filmade dramatiken.

Känner sig lurade på godsjakt

Skåne (JJ) Tio jägare köpte jakt på ett gods och betalade tillsammans 130 000 kronor. Det visade sig dock att den som sålde jakten inte ägde marken i området.

Annonser