Hallänning fick fälla björn för egen hund

Hoting (JJ) Nils Erik Andersson, Slöinge fick uppleva det många drömmer om. I en myrkant kunde han smyga in och fälla den björn hans jämte skällde ståndskall på. – Det gick helt lugnt till, berättar den glada jägaren.

Nils-Erik Andersson och jämthunden Tobbe hade en magisk björnjaktsupplevelse i Hoting. Foto: Privat.

Jaktjournalen har faktiskt träffat björnjägaren i helt andra sammanhang. För ett par år sedan dokumenterade vi hans skyddsjakt på vildsvin i spannmålen hemma på gården i Asige socken. Redan då uppmärksammades vi på att Nils Erik hade duktiga spetsar.

– Jag har en jämthundshanne på sju år. Det är den bästa hund jag haft. Jag fick valpen billigt av en bekant eftersom det inte var en registrerad parning. Nu har vi skjutit 60 älgar på ståndskall eller gångstånd för honom.

Med jämthunden och en gråhund i bagagen begav sig Nils-Erik till Hoting inför årets björnjaktspremiär.

– Jag har blivit inbjuden av en bekants bekanta i tre år nu eftersom jag har jakthundar som skäller björn. Två har fällts för gråhunden, men innan årets jakt hade ingen fällts för jämthunden.

I tisdags släppte Nils-Erik Tobbe, som jämthunden heter, på frisök i ett område de fått tips om.

– Hunden sökte ut och efter tag blev det fast stånd i upptaget. Jag tror det totalt flyttade sig cirka 70 meter.

Nils-Erik stängde av radion och började smyga in. Björnen hade parkerat sig i en myrkant och Nils-Erik kunde komma in på 25 meter i relativt öppen terräng.

– Jag fick ett fint läge och kunde fälla honom på plats. Det var precis så som man drömmer att det ska gå till.

Björnen visade sig vara en hanne på 170 kilo, men den var mager.

– Det är egentligen en riktigt stor björn. En annan björn som fälldes vägde 270 kilo och den var bara nio centimeter längre. Den jag sköt var 190 centimeter lång.

Just nu återstår endast tre björnar i delområdet och Nils-Erik berättar att det regnar ordentligt.

– Det blir nog ingen mer björnjakt för oss här nu. Jag vänder hemåt mot Halland imorgon.

AKTUELLT

IF krävde att Antons döda hund skulle grävas upp

Karlskrona (JJ) Anton Nilsson fick sin jakthund Steffe ihjälkörd av en bil. Hunden begravdes men två veckor senare krävde försäkringsbolaget IF att kroppen skulle grävas upp. – Det var först när jag berättade att jag kontaktat bland annat en journalist som bolaget gjorde en helomvändning och nu ska betala ut ersättning, berättar Anton Nilsson.

Jämthundstiken Lulu födde jättekull

Tostared (JJ) Fredrik och Annika Gustafsson trodde inte sina ögon. När jämthundstiken Lulu fött sju valpar såg hon fortfarande jättestor ut. Det slutade med närmast osannolika 17 valpar. – En dog efter två dygn men 16 stycken är vid liv, berättar Fredrik Gustafsson.

Landsbygdsministern om de skeva gåsjakttiderna

Stockholm (JJ) Jaktjournalen uppmärksammade häromdagen de skeva förhållandena som råder för gåsjägare i Sverige samtidigt som forskningen visar att grågåsbeståndet växer och skadebilden ökar. Nu svarar Sven-Erik Bucht på kritiken mot Regeringens flathet i frågan.

Blir det allmän jakt på varghybriderna?

Sörmland (JJ) En liten skara speciellt utvalda jägare – eller allmän jakt på varghybriderna? Det är frågan när länsstyrelsens personal nu grubblar på hur varghybriderna norr om Katrineholm ska avlivas.

Fick älgkroppar stulna

Nordmaling (JJ) Ett jaktlag utanför Nordmaling i Västerbottens län fick i veckan påhälsning av tjuvar i slakteriet. En vuxen älg och en halv kalv saknades när de kom dit på onsdagen.

Annonser