Hallänning fick fälla björn för egen hund

Hoting (JJ) Nils Erik Andersson, Slöinge fick uppleva det många drömmer om. I en myrkant kunde han smyga in och fälla den björn hans jämte skällde ståndskall på. – Det gick helt lugnt till, berättar den glada jägaren.

Nils-Erik Andersson och jämthunden Tobbe hade en magisk björnjaktsupplevelse i Hoting. Foto: Privat.

Jaktjournalen har faktiskt träffat björnjägaren i helt andra sammanhang. För ett par år sedan dokumenterade vi hans skyddsjakt på vildsvin i spannmålen hemma på gården i Asige socken. Redan då uppmärksammades vi på att Nils Erik hade duktiga spetsar.

– Jag har en jämthundshanne på sju år. Det är den bästa hund jag haft. Jag fick valpen billigt av en bekant eftersom det inte var en registrerad parning. Nu har vi skjutit 60 älgar på ståndskall eller gångstånd för honom.

Med jämthunden och en gråhund i bagagen begav sig Nils-Erik till Hoting inför årets björnjaktspremiär.

– Jag har blivit inbjuden av en bekants bekanta i tre år nu eftersom jag har jakthundar som skäller björn. Två har fällts för gråhunden, men innan årets jakt hade ingen fällts för jämthunden.

I tisdags släppte Nils-Erik Tobbe, som jämthunden heter, på frisök i ett område de fått tips om.

– Hunden sökte ut och efter tag blev det fast stånd i upptaget. Jag tror det totalt flyttade sig cirka 70 meter.

Nils-Erik stängde av radion och började smyga in. Björnen hade parkerat sig i en myrkant och Nils-Erik kunde komma in på 25 meter i relativt öppen terräng.

– Jag fick ett fint läge och kunde fälla honom på plats. Det var precis så som man drömmer att det ska gå till.

Björnen visade sig vara en hanne på 170 kilo, men den var mager.

– Det är egentligen en riktigt stor björn. En annan björn som fälldes vägde 270 kilo och den var bara nio centimeter längre. Den jag sköt var 190 centimeter lång.

Just nu återstår endast tre björnar i delområdet och Nils-Erik berättar att det regnar ordentligt.

– Det blir nog ingen mer björnjakt för oss här nu. Jag vänder hemåt mot Halland imorgon.

AKTUELLT

Ellinge Game Fair lockar jägarna

Eslöv (JJ) I slutet av augusti blir det premiär för Ellinge Game Fair på Ellinge Slott strax utanför Eslöv. I samarbete med Jaktgrossisterna kommer besökarna att kunna ta del av årets utrustningsnyheter. Jaktjournalen har utsetts till officiell mässtidning och kommer självklart också att finnas på plats.

Så ska Sverige spöa Norge i första NM för ledhundar

Nora (JJ) I månadsskiftet augusti-september avgörs det första nordiska mästerskapet för ledhundar. – Taktiken är träning och åter träning, säger norabon Tomas Lager, som leder det svenska landslaget i tävlingarna, i Jaktjournalens webbradio.

Projekt vill lyfta viltköttet

Töreboda (JJ) Det nystartade projektet ”Rätt vilt till rätt kund” vill främja en så kort viltvarukedja från skog till matbord som möjligt. Med information och utbildning vill projektledare Per Åke Jern lyfta fram viltköttet som en råvara som kan erbjudas på både privata och offentliga menyer.

Debatt: Allt mindre trovärdigt att varg inte planterats ut

De norska akademikerna Øyvind Øverli och Torstein Steine finner det allt mindre trovärdigt att planerna på utplantering av varg i Sverige aldrig genomförts. Det skriver Øverli och Steine i den här debattartikeln, som först publicerades av norska sajten Forskning.no

Annonser