Hallänning fällde jämtlandsbjörn

Strömsund (JJ) Nu på morgonen lyckades återigen Robin Leandersson, Laholm, tillsammans med Adam Jansson, Offerdal, fälla en björn utanför Strömsund. Även i fjol fällde Robin björn i jämtland.

Robin och Adam kunde tillsammans fälla björnen.

Hallänningen Robin Leandersson, Laholm, har jagat björn i norrland sedan premiären. I lördags var det nära att han fått fälla sin andra björn, men läget blev inte riktigt bra. Nu på morgonen har han varit utanför Strömsund på Långåsen tillsammans med Adam Jansson.

– Vi har inte haft några riktigt bra uppslag. Men vi visste att vi haft björn på marken i går, då vi upptäckte en nyriven torrstubbe, berättar Adam.

Tidigt i morse tog de Robins båda jämthundstikar Nova, som han sköt för i fjol, och Allangropens Bia, en tvåårig tik som visat goda takter tidigare.

– Vi gick och spårade efter en väg där vi misstänkte att björnen kunde ha rört sig. Efter ett tag började hundarna markera och vi kunde inte se att det var några älgspår på vägen så vi släppte.

Redan efter tio minuter kom ett upptag cirka 600 meter bort.

– Det var gångstånd och fast stånd på en mycket begränsad yta och efter cirka 1,5 timme bestämde vi oss för att gå närmare och om det skulle visa sig att det var björn gick vi båda in då det var jäkligt tät skog i området, förklarar Adam.

Och visst var det björn, hundarna jobbade intensivt och speciellt Bia som var utvilad gjorde ett riktigt bra jobb. Till slut fick Robin ett skottläge.

– Direkt efter skottet på ett avstånd av 20 meter kom björnen mot oss och sökte oss utan att upptäcka oss. Då sköt Robin ett skott till och jag ett skott, sedan kunde Robin avsluta med ett skott i huvudet på björnen, berättar Adam.

– Det var lätt att komma in på ståndet och jag är otroligt nöjd över Bias arbete. Som hallänning är det fantastisk att få komma upp hit och jaga med dessa jägare på Långåsen. De kan sina marker och vet var björnarna brukar röra sig, understryker Robin.

Björnen var en hona på 78 kg.

AKTUELLT

Överviktiga jakthundar

Övervikten har ökat markant bland svenskarna de senaste åren. Och det verkar som om den trenden även gäller våra jakthundar.

Jägarna tvingas ta smällen

De senaste veckorna har det debatterats flitigt runt vildsvinsstammen och de skadeproblem som uppstått inom vissa områden. Man pratar om skador för mångmiljonbelopp som drabbar lantbruk, villaägare och trafik i första hand.

Kolgrillad älgfilé

Numera tar grillsäsongen aldrig slut. Låt inte den fina älgfilén bli liggande i frysen och i värsta fall bortglömd. Med en god marinad och ett dygn i kylen är en mör älgfilé något av det godaste man kan låta vända på kolgrillen. Låt inga andra smaker konkurrera med den suveränt goda älgfilén, servera med en

Crut – en ståndhund av rang

När jämthunden Älgtjärnets Crut släpps lös i skogen är chansen till ståndskall rejält hög. Han har aldrig misslyckats på ett jaktprov och med tio förstapris på tio starter har han en meritlista som många bara drömmer om.

Redolfi EOS Steel

Gyttorp lanserar flera modeller från Redolfi Armi. Hagelbockar för jakt, sporting och lerduveskytte. Bockarna finns i Light, Steel och Sporting. Light och Steel finns i kaliber 12 och 20. Sporting i kaliber 12. Jaktjournalen har testat modellen Redolfi EOS Steel, som har tydliga influenser från traditionell italiensk tillverkning av hagelbockar.

Skyddsjakten i Rackstad: ”Vi hoppas få bort hanen”

Värmland (JJ) Länsstyrelsen har beslutat om skyddsjakt på en andra varg i Rackstadreviret. Sex jakthundar har dödats eller skadats av vargarna och så sent som på lördagen inträffade en ny attack. – Vi hoppas få bort hanen i flocken, säger Bertil Forsberg, jaktledare och talesperson för jägarna i området.

Nyupptäckt invandrad varg i Norrbotten

Arvidsjaur (JJ) Tack vare spårsnö har länsstyrelsens personal kunnat spåra en varg öster om Arvidsjaur. Enligt DNA-analys härstammar vargen från den finsk-ryska populationen.

Annonser