Hallänning fällde jämtlandsbjörn

Strömsund (JJ) Nu på morgonen lyckades återigen Robin Leandersson, Laholm, tillsammans med Adam Jansson, Offerdal, fälla en björn utanför Strömsund. Även i fjol fällde Robin björn i jämtland.

Robin och Adam kunde tillsammans fälla björnen.

Hallänningen Robin Leandersson, Laholm, har jagat björn i norrland sedan premiären. I lördags var det nära att han fått fälla sin andra björn, men läget blev inte riktigt bra. Nu på morgonen har han varit utanför Strömsund på Långåsen tillsammans med Adam Jansson.

– Vi har inte haft några riktigt bra uppslag. Men vi visste att vi haft björn på marken i går, då vi upptäckte en nyriven torrstubbe, berättar Adam.

Tidigt i morse tog de Robins båda jämthundstikar Nova, som han sköt för i fjol, och Allangropens Bia, en tvåårig tik som visat goda takter tidigare.

– Vi gick och spårade efter en väg där vi misstänkte att björnen kunde ha rört sig. Efter ett tag började hundarna markera och vi kunde inte se att det var några älgspår på vägen så vi släppte.

Redan efter tio minuter kom ett upptag cirka 600 meter bort.

– Det var gångstånd och fast stånd på en mycket begränsad yta och efter cirka 1,5 timme bestämde vi oss för att gå närmare och om det skulle visa sig att det var björn gick vi båda in då det var jäkligt tät skog i området, förklarar Adam.

Och visst var det björn, hundarna jobbade intensivt och speciellt Bia som var utvilad gjorde ett riktigt bra jobb. Till slut fick Robin ett skottläge.

– Direkt efter skottet på ett avstånd av 20 meter kom björnen mot oss och sökte oss utan att upptäcka oss. Då sköt Robin ett skott till och jag ett skott, sedan kunde Robin avsluta med ett skott i huvudet på björnen, berättar Adam.

– Det var lätt att komma in på ståndet och jag är otroligt nöjd över Bias arbete. Som hallänning är det fantastisk att få komma upp hit och jaga med dessa jägare på Långåsen. De kan sina marker och vet var björnarna brukar röra sig, understryker Robin.

Björnen var en hona på 78 kg.

AKTUELLT

Björn skjuten i Los

Hälsingland (JJ) En av de närgångna björnarna sköts på måndagskvällen inne i byn Los i Ljusdals kommun.

Björnjaktsbeslutet möts av besvikelse och glädje

Västerbotten (JJ) Björnjägaren Jonas Nordström skrek ut sin glädje när han fick beskedet att björnjakten startar som vanligt 21 augusti. – Jag vrålade så att jobbarkompisarna säkert ramlade ut sina stolar, säger Jonas Nordström.

Film: Så lär du din hund att apportera villkorslöst

Kungsbacka (JJ) På fågeljakten är en bra apportör ovärderlig. Att lära sin fågelhund apportera ordentligt är därför viktigt. JJ:s medarbetare Jonas Seger har 30 års erfarenhet av fågelhundar och vet vad som krävs för att få hunden att apportera även när det är svåra förhållanden.

Debatt: SJF och LRF trycker på om vildsvinen

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Lantbrukarnas Riksförbund gör gemensam sak om vildsvinen. Förbundsordförandena Torbjörn Larsson och Palle Borgström trycker på regeringen och efterlyser i den här debattartikeln lättnader i regelverket som exempelvis hindrar jägare från att sälja vildsvinskött.

Hållbarhetstänk bakom unik älgtrofémöbel

Vem skulle inte vilja sitta bekvämt och varje gång tänka på att lädret faktiskt kommer från ett vilt man själv fällt. För Nils Kjerstadius, vd på familjeföretaget Cuero Design var det en självklarhet att erbjuda jägare den här möjligheten.

Risk för att vinterns vargjakt uteblir

Kungsbacka (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar är den kommande vinterns licensjakt på varg i fara. Det uppskattade antalet vargar är obetydligt fler än Naturvårdsverkets miniminivå på 300 individer. Jägareförbundet jobbar nu för att Riksdagens mål på minst 270 vargar ska gälla.

Annonser