Hallå där: Joakim Martinsson JJ:s stövarexpert på Räv-SM

Joakim Martinsson är på Gotland för Jaktjournalens räkning – mångårig huvudsponsor av Räv-SM och Har-SM. Joakims uppgift är att bevaka mästerskapet både för tidningen, hemsidan och sociala medier.

Joakim Martinsson bevakar årets Räv-SM på Gotland.

Du åkte till Gotland redan i onsdags för att förbereda dig inför bevakningen av årets Räv-SM. Har du hunnit träffa några rävjägare?

– Absolut, jag har träffat flera stycken av det äldre gardet som kommer att vara med och döma. De har stenkoll på sina rävar.

Det är ju något speciellt med räv och Gotland, hur är stämningen på plats ett par timmar innan lottning av hundar, domare och provmarker?

– Stämningen är på topp och framför allt förväntningarna. Det är ju elva av Sveriges bästa rävhundar som gör upp. Här på Gotland är rävjakt med stövare en stark tradition och passion.

Hur vill du bedöma startfältet?

– Skulle säga att det är ett väldigt starkt startfält med många bra hundar. Det är även med hundar från fjolårets SM som kvalat in igen.

Finns någon favorit?

– Många pratar om Mattias Larsson från När här på Gotland. Hans schillertik Kurrelia Tekla har ett fantastiskt skall, eller mål som man säger här på Gotland, som inte många hundar har. Hon har också en extra växel som imponerar. Även finnstövartiken Pejlas Rina, som förs av Per ”Bula” Kristoffersson, nämns med respekt. Men startfältet är så starkt att vilken hund som helst kan vinna.

Är det speciella förhållanden på Gotland som ger hemmahundarna en klar fördel?

– Absolut, det är lamtunena, (fårstängslen), som kan ställa till problem. Kommer hunden fram till ett stängsel finns en regel som ger hundägaren rätt att lyfta över hunden eftersom det är ett onaturligt hinder. Hemmahundarna har lärt sig att krypa under eller springa runt stängsel, där tror jag att fastlandshundarna får det svårt.

Vilka egenskaper ska en rävstövare ha för att kunna vinna Räv-SM?

– Framför allt förmågan att ta kalla slag, det är det som skiljer agnarna från vetet. På vissa ställen på Gotland är det gott om räv medan mindre på andra. Därför är det viktigt att kunna ta kalla slag och att väcka på slag. Det kommer att bli en jämn kamp och därför blir det viktigt att samla så många egenskapspoäng som möjligt, och att inte räven går i gryt. Men gotlänningarna säger att rävarna ogärna går i gryt här. Men vi får se…

Hur ser dina arbetsdagar ut nu under Räv-SM och vad kan våra läsare räkna med?

– Det kommer att bli spännande att följa. Vi gör ju en live-sändning där alla intresserade kan följa vad varje hund presterar. Vi kommer också tillsammans med domarna att rapportera tätare än tidigare för att ge en så bra bild som möjligt av hundarnas prestationer.

Jag kommer att både filma, fota och lägga ut på Jaktjournalens sociala medier med start i eftermiddag. Samtidigt kommer jag också att jobba med ett reportage för tidningen där allt kommer att finnas med.

– Det här kommer att bli skitkul, rapporterar Joakim Martinsson, Jaktjournalens stövarexpert på Räv-SM.

Fotnot: Lottningen av domare, provmarker och hundar startar kl 18.00 ikväll torsdag. Så fort lottningen är klar kommer du att hitta den på vår hemsida. Därefter tävlar hundarna både fredag och lördag. Missa inte årets stora Räv-SM för stövare.

 

 

 

 

 

Annons
0 kommentarer

AKTUELLT

Nu har vi viltköttskonsumenter ett eget namn!

Debatt (JJ) Han som satt framför mig och åt en tunn squashsoppa var vegetarian. När jag med en brödbit skrapade upp det sista av vildsvinsgrytan från min tallrik avslutade han vår diskussion med orden: ”Jag äter inte kött, men om jag HADE ätit kött, ja då hade det varit viltkött. Kan man förresten få köpa en bit? Till morsan.”, skriver jägaren Torkel Norling.

Få rovdjursstängsel klarar kraven

Värmland (JJ) Länsstyrelsen i Värmlands län har gjort en uppföljning på alla installationer av rovdjursavvisande stängsel i länet. Utredaren slår fast att få uppsatta stängsel klarar de krav som ställs.

Stora konflikter inom viltvårdsområde

Gävleborg (JJ) Rättsenheten på Länsstyrelsen i Gävleborgs län har flera öppna ärenden om ett viltvårdsområde i länets östra del. Flera överklaganden av beslut är inlämnade och nyligen mottogs också en lång lista med klagomål på hur viltvårdsområdet hanterar jakten och medlemmarna.

Ny outdoormässa gjorde succé

Askersund (JJ) Förra helgen var det premiär för friluftsmässan Askersund Outdoor Festival och med 9 000 besökare räknar arrangörerna nykomlingen på mässkartan som en succé.

Dömd för att ha lockat in vilt

Hässleholm (JJ) En dansk man som bedrivit åteljakt på en knappt fem hektar stor mark döms nu av Hässleholms tingsrätt för att ha lockat vilt från annans mark.

Annonser