Hallå där: Joakim Martinsson JJ:s stövarexpert på Räv-SM

Joakim Martinsson är på Gotland för Jaktjournalens räkning – mångårig huvudsponsor av Räv-SM och Har-SM. Joakims uppgift är att bevaka mästerskapet både för tidningen, hemsidan och sociala medier.

Joakim Martinsson bevakar årets Räv-SM på Gotland.

Du åkte till Gotland redan i onsdags för att förbereda dig inför bevakningen av årets Räv-SM. Har du hunnit träffa några rävjägare?

– Absolut, jag har träffat flera stycken av det äldre gardet som kommer att vara med och döma. De har stenkoll på sina rävar.

Det är ju något speciellt med räv och Gotland, hur är stämningen på plats ett par timmar innan lottning av hundar, domare och provmarker?

– Stämningen är på topp och framför allt förväntningarna. Det är ju elva av Sveriges bästa rävhundar som gör upp. Här på Gotland är rävjakt med stövare en stark tradition och passion.

Hur vill du bedöma startfältet?

– Skulle säga att det är ett väldigt starkt startfält med många bra hundar. Det är även med hundar från fjolårets SM som kvalat in igen.

Finns någon favorit?

– Många pratar om Mattias Larsson från När här på Gotland. Hans schillertik Kurrelia Tekla har ett fantastiskt skall, eller mål som man säger här på Gotland, som inte många hundar har. Hon har också en extra växel som imponerar. Även finnstövartiken Pejlas Rina, som förs av Per ”Bula” Kristoffersson, nämns med respekt. Men startfältet är så starkt att vilken hund som helst kan vinna.

Är det speciella förhållanden på Gotland som ger hemmahundarna en klar fördel?

– Absolut, det är lamtunena, (fårstängslen), som kan ställa till problem. Kommer hunden fram till ett stängsel finns en regel som ger hundägaren rätt att lyfta över hunden eftersom det är ett onaturligt hinder. Hemmahundarna har lärt sig att krypa under eller springa runt stängsel, där tror jag att fastlandshundarna får det svårt.

Vilka egenskaper ska en rävstövare ha för att kunna vinna Räv-SM?

– Framför allt förmågan att ta kalla slag, det är det som skiljer agnarna från vetet. På vissa ställen på Gotland är det gott om räv medan mindre på andra. Därför är det viktigt att kunna ta kalla slag och att väcka på slag. Det kommer att bli en jämn kamp och därför blir det viktigt att samla så många egenskapspoäng som möjligt, och att inte räven går i gryt. Men gotlänningarna säger att rävarna ogärna går i gryt här. Men vi får se…

Hur ser dina arbetsdagar ut nu under Räv-SM och vad kan våra läsare räkna med?

– Det kommer att bli spännande att följa. Vi gör ju en live-sändning där alla intresserade kan följa vad varje hund presterar. Vi kommer också tillsammans med domarna att rapportera tätare än tidigare för att ge en så bra bild som möjligt av hundarnas prestationer.

Jag kommer att både filma, fota och lägga ut på Jaktjournalens sociala medier med start i eftermiddag. Samtidigt kommer jag också att jobba med ett reportage för tidningen där allt kommer att finnas med.

– Det här kommer att bli skitkul, rapporterar Joakim Martinsson, Jaktjournalens stövarexpert på Räv-SM.

Fotnot: Lottningen av domare, provmarker och hundar startar kl 18.00 ikväll torsdag. Så fort lottningen är klar kommer du att hitta den på vår hemsida. Därefter tävlar hundarna både fredag och lördag. Missa inte årets stora Räv-SM för stövare.

 

 

 

 

 

AKTUELLT

Joggare tog skydd i bil undan Stockholmsvargen

Stockholm (JJ) En joggare kände sig på måndagseftermiddagen tvingad att ta skydd i en bil när han fick närkontakt med en av Stockholmsvargarna. – Jag hade blivit skiträdd, säger Mats Tapper som filmade vargen och äger bilen där joggaren tog skydd.

Peter fällde drömtjur

Gäddede (JJ) En riktigt stor älgtjur har fällts i nordvästra Jämtland. – Jag har skjutit en guldtjur tidigare, men det här hornet är större, säger skytten Peter Hallberg.

Diza räddade Britt-Marie när älgkon gick till attack

Främmestad (JJ) Britt-Marie Anderssons jämthundstik Diza räddade livet på henne när en arg älgko i fredags gick till anfall. Älgen låg på Britt-Marie och stampade med klövarna när Diza kom till undsättning.  – Jag har aldrig varit så nära döden, säger Britt-Marie i Jaktjournalens webbradio.

IF krävde att Antons döda hund skulle grävas upp

Karlskrona (JJ) Anton Nilsson fick sin jakthund Steffe ihjälkörd av en bil. Hunden begravdes men två veckor senare krävde försäkringsbolaget IF att kroppen skulle grävas upp. – Det var först när jag berättade att jag kontaktat bland annat en journalist som bolaget gjorde en helomvändning och nu ska betala ut ersättning, berättar Anton Nilsson.

Jämthundstiken Lulu födde jättekull

Tostared (JJ) Fredrik och Annika Gustafsson trodde inte sina ögon. När jämthundstiken Lulu fött sju valpar såg hon fortfarande jättestor ut. Det slutade med närmast osannolika 17 valpar. – En dog efter två dygn men 16 stycken är vid liv, berättar Fredrik Gustafsson.

Annonser