Håkansson sköt björn utanför Åsele

Åsele (JJ) Björnjakten har gått trögt i Västerbotten. Men för Peder Håkansson och hans kompisar utanför Åsele blev en björnobs häromkvällen avgörande.

Glada björnskyttar i Åsele. Fr v, stående Joakim Håkansson, Jonathan Lindström, Marcus Bäckman, Fredrik Håkansson och Johan Glavhammar. Sittande skytten Peder Håkansson.

I den heta sensommarvärmen som ligger över stora delar av landet har inte björnarna rört sig speciellt mycket. Därför tändes ett hopp när en kompis till Peder Håkansson ringde och berättade att han sett en björn gå över en väg sent en kväll.

– Vi var där tidigt i går morse, men vi visste inte exakt var det var så vi bandade med min jämte Stormyras Foppa och efter ett tag markerade han vittring på vägen. Brorsan Joakim gick med honom så han bestämde sig för att släppa sedan vi postat ut längs en väg. Vi räknade med att björnen skulle göra som älgarna brukar, att passera vägen och kasta sig över en å för att bli av med hunden, berättar Peder.

Stormyras Foppa är jaktchampion på älg, men har flera gånger visat stor rovviltskärpa och brukar flera gånger per höst skälla ståndskall på björn under älgjakten. Det tog inte speciellt lång tid innan Foppa hittat björnen.

– Det stod aldrig riktigt still och björnen kom rakt på passet jag tagit. Men när björnen var i diket kunde jag inte skjuta för att inte skada Foppa, så jag väntade bara ut björnen och släppte upp den på vägen. Då fick jag ett läge, men björnen var då bara 4-5 meter ifrån mig. I första skottet vek björnen undan och då sköt jag ett skott till och då blev den sittande.

– Samtidigt kastar sig Foppa på björnen och får då en ”gode smäll” så att han flyger iväg. Men Foppa ger sig inte utan kastar sig på björnen igen och biter sig fast i huvudet. Då får han stryk igen och blir biten över nosen och halsen, men samtidigt börjar björnen bli allt svagare. Jag såg senare att första skottet gick genom båda lungorna. Då släpper Foppa och går undan så jag kan springa fram och avsluta jakten.

När lugnet lagt sig visar det sig att Foppa trots allt klarat sig bra. Den fällda björnen var en hona på 175 kg.

– Vädret har varit extremt besvärligt. När vi hade besiktigat björnen och flått den stod termometern på 26 grader. Inte ett mol på himlen. Vi har knappt dagg i gräset på morgnarna, men på torsdag ser det ut att bli regn så vi fortsätter att nöta på, berättar Peder Håkansson.

Redan ifjol fällde Peder sin första björn för Foppa, då i Västernorrland. Vad han ska göra med årets björnskinn är fortfarande oklart.

– Ha ha, vet inte vad jag ska göra, jag har ju redan ett skinn som jag inte får sätta upp hemma för sambon, hon tycker att det är för stort. Så det blir väl att hänga upp det i sommarstugan, funderar Peder.

AKTUELLT

Olycka på Tullgarn

Tullgarn (JJ) En olycka inträffade i eftermiddag i samband med provkörning av en båt vid Swedish Game Fair, på Tullgarn, söder om Stockholm.

Ändrade magasinsregler för björnjägare

Tullgarn (JJ) Det ska bli tillåtet med femskottsmagasin i halvautomater vid björnjakt. Det meddelade landsbygdsminister Sven-Erik Bucht när han invigningstalade på Swedish Game Fair på fredagen.

Whiskymarinerad rådjurssadel

På frågan om vad som är det godaste viltköttet svarar de flesta rådjur. Jag håller med och min personliga favorit är en grillad rådjurssadel. 6 personer: 1 kg utskuren rådjurssadel Marinad: 1 dl fin rapsolja 2 skivade vitlöksklyftor ½ dl chilisås 2 msk mörk balsamvinäger 3 msk flytande honung ½ dl whisky Tillbehör: ½–1 kg

Björnjägarens Arci Odin – Inkallningsbar jaktmaskin

David Nilsson drog verkligen vinstlotten när han 2013 köpte sin första spets. Att det blev en gråhund var mest en slump. Nu fem år senare ångrar han inte sitt val. Svenska och finska jaktchampionen Björnjägarens Arci Odin har verkligen levererat.

Kan ett jakttillbehör ha med jaktetik att göra?

Det har länge förbryllat mig lite varför man så sällan ser en handkikare runt halsen på jägare i Sverige. Just handkikaren är ett sådant där tillbehör som faktiskt kan ha en jaktetisk funktion. Det finns siffror som pekar på att jägare i norden köper färre kikare än i Europa och övriga världen. I Norge har en del jägare kikare medan det verkar vara mycket ovanligt i Sverige och Finland.

Trafikdödad råget bar på fyra kid

Värmland (JJ) En råget som avlivades efter en viltolycka visade sig bära på fyra närmast fullgångna kid. –Väldigt tråkigt att fem rådjur dör i en smäll, säger eftersöksjägaren Mattias Hultman.

Franchi Horizon – intressant studsare från Italien

Franchi är mest kanske mest känd för sina hagelvapen, främst halvautomater men också för sina hagelbockar. Franchi Horizon är företagets första repeterstudsare. Det är ett gevär som passar både för passjakt och rörlig jakt och överraskar med sin utmärkta precision. Priset är överkomligt vilket borde tilltala en stor grupp jägare och skyttar.

Jakthundsfrågor allt viktigare

De senaste åren har vargen varit ett vanligt samtalsämne när vi diskuterat jakthundar och hotet mot vår löshundsjakt i Norden. Men frågorna runt våra jakthundar är betydligt många fler och komplexa oavsett vilken ras vi föredrar att jaga med.

Annonser