Håkansson sköt björn utanför Åsele

Åsele (JJ) Björnjakten har gått trögt i Västerbotten. Men för Peder Håkansson och hans kompisar utanför Åsele blev en björnobs häromkvällen avgörande.

Glada björnskyttar i Åsele. Fr v, stående Joakim Håkansson, Jonathan Lindström, Marcus Bäckman, Fredrik Håkansson och Johan Glavhammar. Sittande skytten Peder Håkansson.

I den heta sensommarvärmen som ligger över stora delar av landet har inte björnarna rört sig speciellt mycket. Därför tändes ett hopp när en kompis till Peder Håkansson ringde och berättade att han sett en björn gå över en väg sent en kväll.

– Vi var där tidigt i går morse, men vi visste inte exakt var det var så vi bandade med min jämte Stormyras Foppa och efter ett tag markerade han vittring på vägen. Brorsan Joakim gick med honom så han bestämde sig för att släppa sedan vi postat ut längs en väg. Vi räknade med att björnen skulle göra som älgarna brukar, att passera vägen och kasta sig över en å för att bli av med hunden, berättar Peder.

Stormyras Foppa är jaktchampion på älg, men har flera gånger visat stor rovviltskärpa och brukar flera gånger per höst skälla ståndskall på björn under älgjakten. Det tog inte speciellt lång tid innan Foppa hittat björnen.

– Det stod aldrig riktigt still och björnen kom rakt på passet jag tagit. Men när björnen var i diket kunde jag inte skjuta för att inte skada Foppa, så jag väntade bara ut björnen och släppte upp den på vägen. Då fick jag ett läge, men björnen var då bara 4-5 meter ifrån mig. I första skottet vek björnen undan och då sköt jag ett skott till och då blev den sittande.

– Samtidigt kastar sig Foppa på björnen och får då en ”gode smäll” så att han flyger iväg. Men Foppa ger sig inte utan kastar sig på björnen igen och biter sig fast i huvudet. Då får han stryk igen och blir biten över nosen och halsen, men samtidigt börjar björnen bli allt svagare. Jag såg senare att första skottet gick genom båda lungorna. Då släpper Foppa och går undan så jag kan springa fram och avsluta jakten.

När lugnet lagt sig visar det sig att Foppa trots allt klarat sig bra. Den fällda björnen var en hona på 175 kg.

– Vädret har varit extremt besvärligt. När vi hade besiktigat björnen och flått den stod termometern på 26 grader. Inte ett mol på himlen. Vi har knappt dagg i gräset på morgnarna, men på torsdag ser det ut att bli regn så vi fortsätter att nöta på, berättar Peder Håkansson.

Redan ifjol fällde Peder sin första björn för Foppa, då i Västernorrland. Vad han ska göra med årets björnskinn är fortfarande oklart.

– Ha ha, vet inte vad jag ska göra, jag har ju redan ett skinn som jag inte får sätta upp hemma för sambon, hon tycker att det är för stort. Så det blir väl att hänga upp det i sommarstugan, funderar Peder.

AKTUELLT

Lurade jägare överklagar polisbeslut

Skåne (JJ) Christoffer Frank och de andra jägarna, som lurats på jakt de betalat för, överklagar nu polisens beslut att inte inleda förundersökning. – Härvan sväller – nu är vi 14 personer som betalat för jakt, berättar Christoffer Frank.

Nytt besked om Rackstadvargarna idag

Värmland (JJ) Varg nummer två fälldes på torsdagen i skyddsjakten i Rackstadreviret i Västra Ämtervik. – Vårt mål är att få bort alla vargarna i området. Jag väntar besked från länsstyrelsen i dag, säger Bertil Forsberg, jaktledare och talesperson för jägarna.

Kritik mot järvinventering

Norrbotten (JJ) Sju samebyar i Norrbotten kritiserar länsstyrelsens inventering av järv. Spårförhållandena har varit dåliga och spårarna har missat järvar, menar företrädare för samebyarna.

Benelli MR1 i Kammarrätten

Göteborg (JJ) I går genomfördes muntliga förhandlingar i Kammarrättens prövning av Toni Celans överklagan om avslaget på licensansökan för en Benelli MR1. Under förhandlingarna drog Polisen tillbaka flera av sina skäl för avslaget.

Befarade vargskador var bett efter björn

Hälsingland (JJ) Den stövare som blev svårt biten av rovdjur på tisdagsförmiddagen, söder om Alfta och Bollnäs, attackerades av björn, inte varg. – Det var svårt att bedöma, säger besiktningsman Bert Eriksson.

Alla hundar uttagna inför Småhunds-SM

Ydre (JJ) På måndag släpps Sveriges tolv bästa drivande hundar i skogarna utanför Ydre. Då avgörs nämligen 2017 års upplaga av Småhunds-SM. Jaktjournalen liverapporterar såklart.

Fällde guldbock på första jakten

Falköping (JJ) Det blev max utdelning för 15-årige Emil Nilsson när han gick ut på sin första uppsiktsjakt: Han fällde en guldbock. – Vi hade sett den under sommaren men trodde inte att den var så stor, säger pappa Peter som satt bredvid och filmade dramatiken.

Annonser