Gunnar Göersen lättad över Kammarrättens beslut

Värmland (JJ) Kammarrättens avgörande kom för bara några timmar sedan och dagens väntan har varit en nervös tid för Svenska Jägareförbundets nationellt rovdjuransvarige person, Gunnar Glöersen. Nu kan han dock andas ut.

Gunnar Glöersen är sannolikt den person som har den bästa överblicken över vargfrågan i Sverige. Rovdjurspolitikens utveckling och då framförallt vargförvaltningsfrågan har varit hans bord under ett flertal år. Via hans blogg han man kunnat följa hans skarpa iakttagelser.

Foto:Svenska Jägareförbundet

Foto:Svenska Jägareförbundet

Gång på gång har vargförvaltningen fått gå i stå på grund av vargvärnares överklaganden och utspel. När den nya rovdjurspropositionen klubbades och våra politiker enades om att en vargförvaltning skulle realiseras den här vintern började Gunnar Glöersen hoppas.

En ändring i Jaktförordningen förändrade också möjligheten för organisationer att överklaga jaktbeslut på rovdjur till domstol. Nu skulle Naturvårdsverket i sin adminstrativa roll vara den slutliga prövningsinstansen.

Detta nöjde sig naturligtvis inte miljöorganisationerna och vargvärnarföreningarna med och när beslut om licensjakt på varg fattades överklagade de sin inskränkta rätt till domstolsprövning till Förvaltningsrätten i Karlstad. En rätt som valde att inhibera jakten tills vidare.

– I dag känns det helt klart värt att vi haft en utebliven jaktvecka eftersom Kammarrättens dom visar att det miljörörelsen har hävdat är fel och det vi hävdat är rätt.

Dagen har präglats av viss nervositet, även om Gunnar Glöersen säger sig ha varit rätt så trygg i sin övertygelse om vad Kammarrättens utslag skulle bli.

– Förbundet har haft en väldigt bra EU-bevakning och hittade en dom som jag är övertygad om hade en avgörande betydelse för avgörandet.

Vad händer nu?

– Miljörörelsen kan givetvis överklaga Kammarrättens avgörande men jag tror inte de får prövningstillstånd eftersom det finns vägledande domar i EU. Nu ska jag jaga varg, men jag tror inte det sista ordet är sagt i denna fråga än. Det brukar aldrig bli ett sista ord när det kommer till vargfrågan, säger Gunnar Glöersen.

AKTUELLT

Björn skjuten i Los

Hälsingland (JJ) En av de närgångna björnarna sköts på måndagskvällen inne i byn Los i Ljusdals kommun.

Björnjaktsbeslutet möts av besvikelse och glädje

Västerbotten (JJ) Björnjägaren Jonas Nordström skrek ut sin glädje när han fick beskedet att björnjakten startar som vanligt 21 augusti. – Jag vrålade så att jobbarkompisarna säkert ramlade ut sina stolar, säger Jonas Nordström.

Film: Så lär du din hund att apportera villkorslöst

Kungsbacka (JJ) På fågeljakten är en bra apportör ovärderlig. Att lära sin fågelhund apportera ordentligt är därför viktigt. JJ:s medarbetare Jonas Seger har 30 års erfarenhet av fågelhundar och vet vad som krävs för att få hunden att apportera även när det är svåra förhållanden.

Debatt: SJF och LRF trycker på om vildsvinen

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Lantbrukarnas Riksförbund gör gemensam sak om vildsvinen. Förbundsordförandena Torbjörn Larsson och Palle Borgström trycker på regeringen och efterlyser i den här debattartikeln lättnader i regelverket som exempelvis hindrar jägare från att sälja vildsvinskött.

Hållbarhetstänk bakom unik älgtrofémöbel

Vem skulle inte vilja sitta bekvämt och varje gång tänka på att lädret faktiskt kommer från ett vilt man själv fällt. För Nils Kjerstadius, vd på familjeföretaget Cuero Design var det en självklarhet att erbjuda jägare den här möjligheten.

Risk för att vinterns vargjakt uteblir

Kungsbacka (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar är den kommande vinterns licensjakt på varg i fara. Det uppskattade antalet vargar är obetydligt fler än Naturvårdsverkets miniminivå på 300 individer. Jägareförbundet jobbar nu för att Riksdagens mål på minst 270 vargar ska gälla.

Annonser