Gunnar Göersen lättad över Kammarrättens beslut

Värmland (JJ) Kammarrättens avgörande kom för bara några timmar sedan och dagens väntan har varit en nervös tid för Svenska Jägareförbundets nationellt rovdjuransvarige person, Gunnar Glöersen. Nu kan han dock andas ut.

Gunnar Glöersen är sannolikt den person som har den bästa överblicken över vargfrågan i Sverige. Rovdjurspolitikens utveckling och då framförallt vargförvaltningsfrågan har varit hans bord under ett flertal år. Via hans blogg han man kunnat följa hans skarpa iakttagelser.

Foto:Svenska Jägareförbundet

Foto:Svenska Jägareförbundet

Gång på gång har vargförvaltningen fått gå i stå på grund av vargvärnares överklaganden och utspel. När den nya rovdjurspropositionen klubbades och våra politiker enades om att en vargförvaltning skulle realiseras den här vintern började Gunnar Glöersen hoppas.

En ändring i Jaktförordningen förändrade också möjligheten för organisationer att överklaga jaktbeslut på rovdjur till domstol. Nu skulle Naturvårdsverket i sin adminstrativa roll vara den slutliga prövningsinstansen.

Detta nöjde sig naturligtvis inte miljöorganisationerna och vargvärnarföreningarna med och när beslut om licensjakt på varg fattades överklagade de sin inskränkta rätt till domstolsprövning till Förvaltningsrätten i Karlstad. En rätt som valde att inhibera jakten tills vidare.

– I dag känns det helt klart värt att vi haft en utebliven jaktvecka eftersom Kammarrättens dom visar att det miljörörelsen har hävdat är fel och det vi hävdat är rätt.

Dagen har präglats av viss nervositet, även om Gunnar Glöersen säger sig ha varit rätt så trygg i sin övertygelse om vad Kammarrättens utslag skulle bli.

– Förbundet har haft en väldigt bra EU-bevakning och hittade en dom som jag är övertygad om hade en avgörande betydelse för avgörandet.

Vad händer nu?

– Miljörörelsen kan givetvis överklaga Kammarrättens avgörande men jag tror inte de får prövningstillstånd eftersom det finns vägledande domar i EU. Nu ska jag jaga varg, men jag tror inte det sista ordet är sagt i denna fråga än. Det brukar aldrig bli ett sista ord när det kommer till vargfrågan, säger Gunnar Glöersen.

AKTUELLT

Skyddsjakten i Rackstad: ”Vi hoppas få bort hanen”

Värmland (JJ) Länsstyrelsen har beslutat om skyddsjakt på en andra varg i Rackstadreviret. Sex jakthundar har dödats eller skadats av vargarna och så sent som på lördagen inträffade en ny attack. – Vi hoppas få bort hanen i flocken, säger Bertil Forsberg, jaktledare och talesperson för jägarna i området.

Nyupptäckt invandrad varg i Norrbotten

Arvidsjaur (JJ) Tack vare spårsnö har länsstyrelsens personal kunnat spåra en varg öster om Arvidsjaur. Enligt DNA-analys härstammar vargen från den finsk-ryska populationen.

Rackstadvarg fälld

Arvika (JJ) Flera hundar har attackerats av varg i Rackstadreviret, Värmland. I går sköts därför en varg i området eftersom länsstyrelsen beslutat om skyddsjakt på grund av incidenterna.

Annonser