Gunnar Glöersen tror inte på hemligt nätverk av vargjägare

VÄRMLAND(JJ). I går sändes den omdiskuterade dokumentären "Vargkriget" på SVT. En dokumentär som säger sig visa att det finns ett landsomfattande nätverk av illegala vargjägare. Men Gunnar Glöersen, jaktvårdskonsulet på Svenska Jägareförbundet i Värmland, tror inte på uppgifterna om att det skulle finnas ett hemligt nätverk i en sådan omfattning som utmålas. – Det faller på sin egen orimlighet, säger Glöersen till Värmlands Folkblad.

Enligt uppgifter i dokumentären skulle det finnas mer än 100 personer i det välorganiserade nätverket. Ett nätverk som ska vara organiserat i ett cellsystem. 

Glöersen ställer sig mycket tveksam till uppgifterna. 
– Jag ställer mig starkt frågande till att det skulle finnas ett sådant här nätverk till att börja med, och att det skulle finnas så många som flera hundra i det här tror jag helt enkelt inte på. Det skulle vi känna till. Jägare gillar att prata, och det här är det ingen som vet något om, säger han.

Han säger att det är känt att det förekommer tjuvjakt och att den kan vara utredd, men tror inte på uppgifterna om ett stort nätverk.
– Jag tror att det här rör sig om ett antal män med förstorade egon och ett inte så litet inslag av mytomani. De vill säkert göra den här historien större än den är, säger han.

Han pekar också på att flera av faktauppgifterna i programmet är orimliga. 
– Att det till exempel skulle ha skjutits tre vargar illegalt under den legala jakten faller på sin egen orimlighet. Något sådant kunde knappast ske samtidigt som man jagade legalt.

Glöersen tror att det handlar om ett mindra antal ivriga vargmotståndare som vänt sig till SVT i förhoppningen om att få med sig flera personer i hatet mot vargen – det är dock en taktik som han tror får direkt motsatt effekt. 

AKTUELLT

Debatt: Genomförandet av EU-direktiv i vapenlagstiftningen

Kungsbacka (JJ) Den 3 april 2017 beslutade dåvarande statsrådet Anders Ygeman (S) att uppdra åt hovrättsrådet Kazimir Åberg att utreda vissa frågor på vapenlagstiftningens område. I Åbergs utredning föreslås hur EU:s nya vapendirektiv ska implementeras i svensk lagstiftning. Dagens debattör är kritisk till denna utredning och ger egna förslag.

Unga vargar förväntas klara sig på egen hand

Värmland (JJ) Vargvänner rasar över att alfadjuren i Rackstadreviret sköts – och att årsvalpar nu ska svälta ihjäl. Faktum är dock att det är den här årstiden många ungvargar vandrar ut från sina födelserevir.

Landfast is ger finska besökare

Umeå (JJ) Med den långvariga kylan bildas landfast is i Kvarken, mellan Finland och Sverige. Följden blir att förrymda farmarrävar traskar över till Sverige.

Annonser