Gunnar Glöersen tror inte på hemligt nätverk av vargjägare

VÄRMLAND(JJ). I går sändes den omdiskuterade dokumentären "Vargkriget" på SVT. En dokumentär som säger sig visa att det finns ett landsomfattande nätverk av illegala vargjägare. Men Gunnar Glöersen, jaktvårdskonsulet på Svenska Jägareförbundet i Värmland, tror inte på uppgifterna om att det skulle finnas ett hemligt nätverk i en sådan omfattning som utmålas. – Det faller på sin egen orimlighet, säger Glöersen till Värmlands Folkblad.

Enligt uppgifter i dokumentären skulle det finnas mer än 100 personer i det välorganiserade nätverket. Ett nätverk som ska vara organiserat i ett cellsystem. 

Glöersen ställer sig mycket tveksam till uppgifterna. 
– Jag ställer mig starkt frågande till att det skulle finnas ett sådant här nätverk till att börja med, och att det skulle finnas så många som flera hundra i det här tror jag helt enkelt inte på. Det skulle vi känna till. Jägare gillar att prata, och det här är det ingen som vet något om, säger han.

Han säger att det är känt att det förekommer tjuvjakt och att den kan vara utredd, men tror inte på uppgifterna om ett stort nätverk.
– Jag tror att det här rör sig om ett antal män med förstorade egon och ett inte så litet inslag av mytomani. De vill säkert göra den här historien större än den är, säger han.

Han pekar också på att flera av faktauppgifterna i programmet är orimliga. 
– Att det till exempel skulle ha skjutits tre vargar illegalt under den legala jakten faller på sin egen orimlighet. Något sådant kunde knappast ske samtidigt som man jagade legalt.

Glöersen tror att det handlar om ett mindra antal ivriga vargmotståndare som vänt sig till SVT i förhoppningen om att få med sig flera personer i hatet mot vargen – det är dock en taktik som han tror får direkt motsatt effekt. 

1 kommentar

  • helt rätt
    Håller med Gunnar Glöersen.
    Om det inte är en vargvän som ligger bakom filmen för att smutskasta jägarkåren eller få stopp på licensjakten på varg, är det några enstaka personer som vill sticka ut hakan och fantisera.

AKTUELLT

Vill ha fler älgar

Betesskadorna minskar samtidigt som älgstammen ökar något i Värmland. För att få tillbaka en meningsfull jakt krävs ett bättre anpassat skogsbruk, en adaptiv vargförvaltning och mera älg i de värmländska skogarna, skriver Svenska Jägareförbundet Värmland i ett pressmeddelande.

Webbradio: Hövdingen om vargbråket i Värmland

Värmland (JJ) Nu svarar landshövding Kenneth Johansson på kritiken mot vargförvaltningen i Värmland. Han är inte nöjd med vargsituationen i länet. – Nej, nöjd är jag inte, men vi gör det bästa utifrån de centrala beslut vi har, säger Kenneth Johansson i Jaktjournalens Webbradio.

Ny matematik kan ändra vargstammens storlek

Kungsbacka (JJ) Ett nytt beräkningssätt av vargstammens storlek planerar att införas 2019. Det förslag som ligger på bordet idag skulle i ett slag kunna minska vargstammen radikalt. – Därför är det väldigt viktigt att jägarna deltar i den spillningsinventering som inleds den första oktober, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen.

Annonser