Guldälgens kalv tog rekordlång simtur

Växjö (JJ) Älgskadefondsföreningens Guldälg fick, som förutspått av experter, en kalv i år. Och det var ingen badkruka direkt. Blott tre dagar gammal tog kalvens mor med den på en 300 meter lång simtur ut till en lite holme i sjö i Växjötrakten. – Det är en unik observation att en så ung älg simmar så långt, säger professor Göran Ericsson

Projektet Sydälg fortsätter att generera nya, unika observationer. Först var det nya rön om tidigare kalvavstötning i södra Sverige och för bara några veckor sedan uppmärksammades kalvarna från en ovanlig trillingfödsel. Och nu var det dags för en ny unik observation. Den här gången rör det sig om Guldälgens kalv som, blott tre dagar gammal, följde med sin mamma på en 300 meter lång simtur över djupt vatten ut till en lite holme i Hangsjön, norr om Växjö. En simtur som kvalificerar den för ett flertal av Svenska simförbundets simmärken, bland annat simborgarmärket och bronshajen, skriver Älgskadeföreningen i ett pressmeddelande.

Unik observation
– Att en älgko simmar ut till en ö för att kalva är inte ovanligt, det gör den för att skydda sin nyfödda mot rovdjur. Men att en så ung kalv företar och överlever en så lång simfärd, det är en unik observation, säger professor Göran Ericsson, ansvarig för forskningsprojektet Sydälg.

Kort vistelse
Anders Hågeryd, lokalansvarig för Sydälgsprojektet i Växjöområdet, har dagligen sen projektet inleddes för två och ett halvt år sedan dokumenterat och spanat på de älgar som märkts upp med GPS-sändare. Det var han som observerade att Guldälgen simmat ut till den lilla holmen. Han låter meddela att både Guldälgen och kalven nu har lämnat ön efter en kortare vistelse.
– De stannade på den första holmen i en dag och sedan simmade de över till en grannö där stannade ytterligare en dag innan de tog en kortare simtur på cirka 75 meter tillbaka till fastlandet., berättare Anders Hågeryd.

Följ Guldälgens rörelser
För att följa guldälgens vandringar, besök Älgskadefondsföreningens hemsida (www.algen.se) och klicka på Guldälgen längst ner till vänster och följ instruktionerna. Kartan uppdateras med 14 dagars fördröjning för att skydda djuren.

AKTUELLT

Debatt: Länsstyrelsens kraschlandning

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsen har i vinter avlyst jaktområdet G2c inom Girjas sameby från 5 februari till 15 april. (Området är cirka fyra mil långt och omfattar cirka 27 000 hektar). Motiveringen, att ge renarna betesro, innebär att vinterjakten på ripa, främst fjällripa, förbjuds, skriver Kjell Brännström mångårig medarbetare på Jaktjournalen och engagerad småviltsjägare i Norrbotten.

Ekberg drabbad av första vargarna i Östergötland

Östergötland (JJ) Östergötland har fått sitt första vargrevir i modern tid. En av de drabbade är yrkesjägaren Thomas Ekberg och han är inte glad. – Det känns frustrerande, framförallt att få ett vargrevir så här långt söderut, säger Ekberg i Jaktjournalens webbradio.

Stängda viltövergångar stoppar älgar i Långed

Nordmaling (JJ) Älgarna som kommer vandrande till Långed kan inte fortsätta över E4:an och ned till kusten. Trafikverket har stängt tre viltövergångar för att hindra renar att komma ut på vägen. – Älgarna blir fångade och jagade, säger jägaren Henning Hallström.

Prisvärda nykomlingar från F.A.I.R.

Italienska F.A.I.R. fortsätter att erbjuda nyheter på hagelmarknaden. F.A.I.R. Game och F.A.I.R. Light. Light kan ses som en mindre kopia av Game. Både kolv och pipset har kortats. Viktskillnaden är två hekto. Inte mycket kan tyckas men efter en dag i skogen eller på fjället blir det skillnad. Båda bössorna är gedigna och välarbetade. Dessutom prisvärda.

Malmbäckaren Foxii – En av hamiltonrasens främsta rävhundar!

Att vara 20 år och ha en egen stövare tillhör ovanligheterna. Att hunden också är champion är ändå mer sällsynt. För Jesper Karlsson, Kville och hans hamiltontik SE J (RÄV)CH Malmbäckaren Foxii är det inga konstigheter. Stövarjakten har legat varmt om hjärtat sedan barnsben och sedan han köpte Foxii har jakten gått som på räls.

Utredning hotar jakthundsträning

Nyligen presenterade regeringen ett förslag till ny djurskyddslag, ett förslag som berör jakthundsträning och jakt på flera punkter. Men i dagsläget är det oklart hur djurskyddslagen ändras, först ska en remiss behandlas av lagrådet.

Lider svenska jägaren av restviktsneuros eller…?

Vi har nog alla suttit i den där jaktstugan eller vad det nu är, när kalibrar och kulor kommit på tal. Ni vet, helt plötsligt är alla experter och vet exakt vad som biter bäst på älgar, vildsvin och björnar. I bland kanske med en rätt ringa erfarenhet?

Annonser