Guldälgens kalv tog rekordlång simtur

Växjö (JJ) Älgskadefondsföreningens Guldälg fick, som förutspått av experter, en kalv i år. Och det var ingen badkruka direkt. Blott tre dagar gammal tog kalvens mor med den på en 300 meter lång simtur ut till en lite holme i sjö i Växjötrakten. – Det är en unik observation att en så ung älg simmar så långt, säger professor Göran Ericsson

Projektet Sydälg fortsätter att generera nya, unika observationer. Först var det nya rön om tidigare kalvavstötning i södra Sverige och för bara några veckor sedan uppmärksammades kalvarna från en ovanlig trillingfödsel. Och nu var det dags för en ny unik observation. Den här gången rör det sig om Guldälgens kalv som, blott tre dagar gammal, följde med sin mamma på en 300 meter lång simtur över djupt vatten ut till en lite holme i Hangsjön, norr om Växjö. En simtur som kvalificerar den för ett flertal av Svenska simförbundets simmärken, bland annat simborgarmärket och bronshajen, skriver Älgskadeföreningen i ett pressmeddelande.

Unik observation
– Att en älgko simmar ut till en ö för att kalva är inte ovanligt, det gör den för att skydda sin nyfödda mot rovdjur. Men att en så ung kalv företar och överlever en så lång simfärd, det är en unik observation, säger professor Göran Ericsson, ansvarig för forskningsprojektet Sydälg.

Kort vistelse
Anders Hågeryd, lokalansvarig för Sydälgsprojektet i Växjöområdet, har dagligen sen projektet inleddes för två och ett halvt år sedan dokumenterat och spanat på de älgar som märkts upp med GPS-sändare. Det var han som observerade att Guldälgen simmat ut till den lilla holmen. Han låter meddela att både Guldälgen och kalven nu har lämnat ön efter en kortare vistelse.
– De stannade på den första holmen i en dag och sedan simmade de över till en grannö där stannade ytterligare en dag innan de tog en kortare simtur på cirka 75 meter tillbaka till fastlandet., berättare Anders Hågeryd.

Följ Guldälgens rörelser
För att följa guldälgens vandringar, besök Älgskadefondsföreningens hemsida (www.algen.se) och klicka på Guldälgen längst ner till vänster och följ instruktionerna. Kartan uppdateras med 14 dagars fördröjning för att skydda djuren.

0 kommentarer

AKTUELLT

Webbradio: Ingen vargjakt i norra Värmland?

Värmland (JJ) Länsstyrelsens ståndpunkt om vargpopulationen i norra Värmland har retat upp jägarnas representant i viltförvaltningsdelegationen, Lennart Johannesson. – Att kalla norra Värmland för spridningszon för varg till Dalarna är bedrövligt, säger Lennart Johannesson i Jaktjournalens webbradio.

Webbradio: Älg fälld i Jaktjournalens Vinnarjakt

Jämtland (JJ) Det går bra för jägarna i Jaktjournalens Vinnarjakt i Lidsjöberg i nordvästra Jämtland. På onsdagsförmiddagen fälldes en älg och Tomas Jonsson från Delsbo hade björn på sitt pass. Hör rapporten från jakten i Jaktjournalens webbradio.

Ännu en hund tagen av varg i gamla Rialareviret

Stockholm (JJ) På onsdagsmorgonen kom ytterligare en anmälan om en sällskapshund som blivit tagen av varg i det gamla Rialareviet. – Hundägaren säger att hon var bara någon meter från sin hund när vargen hoppade upp på stigen och tog den, berättar Mikael Pettersson vid polisen.

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Annonser