Guldälgen 2016 går till underhållsfri viltsluss

Guldälgen 2016 , Älgskadefondföreningens pris, tilldelas Viltvägen AB för deras idé om en ny slags envägsgrind med syfte att rädda fler djur som hamnat på fel sida viltstängslet genom att förenkla deras möjlighet att ta sig därifrån. Viltvägen drivs av Marianne Wientorp och Michael Karlsson.

Idén bygger, enkelt förklarat på en grind bestående av fjädrande ribbor som, oberoende av varande ger vika för djur som trycker sig emot dem. Grinden är underhållsfri och fungerar oavsett om sly och snö täcker de nedre ribborna.

Våren 2015 var Micke på väg till jobbet när han såg en hjort på fel sida viltstängslet och samtidigt hörde varningen om samma hjort på radion. Dagen efter låg det en död hjort i diket. Det här var upprinnelsen Viltvägen och idén om en viltsluss som ska fungera bättre alternativ till de lösningar som idag finns på marknaden för att ge möjlighet för djur som kommit på fel sida stängslet att ta sig tillbaka.

Idén för deras grind bygger på de bekräftade antagandet att djur som fastnat mellan viltstängsel på var sida körbanan kommer att springa längs med stängslet i jakt efter en öppning där de kan smita igenom. Genom att då bygga ut en liten fålla med en ribbad envägsgrind i slutet som de enkelt kan forcera, och som inte kan blockeras av sly eller frysa fast i snö, har man skapat en enkel men livsviktig räddning för djuret.

Ribborna är tillverkade i trä och fungerar oberoende av varande. När djuret sedan trycker sig emot dem så fjädrar de bort av trycket från djuret så att en öppning skapas för dem och när djuret sedan passerat fjädrar de tillbaka och hindrar passage från motsatta hållet.

Grinden är underhållsfri och har inga delar som kan rosta och orsaka att den kärvar eller förlorar sin funktion. Även om det på grund av bristande röjningsarbete växer upp sly eller om snö och is låser de nedre ribborna så kan djuret fortfarande passera obehindrat.

Älgskadefondföreningens pris – Guldälgen, består av ett specialdesignat glasblock och ett stipendium på 20 000 kr.

Motivering till årets pris löd: En viltsluss i sig är inte någonting unikt, men den här idén bemöter problemet med att snö eller sly kan hindra slussen från att rotera och på så vis förhindrar djuren att passera genom den. Idén och det bakomliggande arbetet visar också på att Viltvägen har ett stort engagemang för viltolycksproblematiken, något som självklart bör uppmuntras.

Priset kommer att delas ut under Tylösandsseminariet på hotell Tylösand, kl 15.15 i Pressrummet i stora salen.

0 kommentarer

AKTUELLT

Samarbete över gränserna gav björn

Strömsund (JJ) I morse släppte Ralph Persson, sin plotthund RJ i ett känt björntillhåll i Vimmervattnet. Det blev starten på en lång jakt som buktade över flera jaktlagsgränser. Och även länsgränsen till Västernorrland.

Björnhane bet både jägarna och hunden

Ljusdal (JJ) Det gick riktigt hett till när Erik Söderlund och Axel Wallberg på tisdagen gemensamt fällde en 97-kilos björnhane. Den hann bita och skada både jägarna och en björnhund innan den föll.

Annonser