Gruvarbetare lockade upp lodjur ur gruva

Örebro (JJ) Ett lodjur hade förirrat sig 500 meter ned i Zinkgruvan i södra Örebro län. Gruvarbetaren Jari Ruuska lockade upp det uppenbart utsvultna lodjuret med potatis och kyckling.

En hel matdosa med potatis och kyckling krävdes det för att få ut lodjuret ur gruvan. Foto: Istock, arkivbild

Jari Ruuska berättar för SVT Örebro att han på fredagen var på väg ned till sin arbetsplats i gruvan via en bilväg som leder ned i schakten. På 500-metersnivån fick han se något som glimrade till i mörkret.

Det visade sig vara ögonen på ett lodjur. Jari Ruuska insåg att det nog vore hälsosammast för det att komma upp ur berget. Han backade med bilen och offrade matlådan för att locka lodjuret med sig.

– Jag tog fram matlådan och kastade en potatis först. Sen en kycklingbit, säger Jari Ruuska till SVT Örebro.

Matdosan gick åt men det fick också lodjuret att komma upp ur gruvan. När det väl nådde marknivån tutade Jari kraftigt för att hjälpa lodjuret att lämna området.

Själv fick gruvarbetaren ingen mat den här arbetsdagen.

– Nej jag fick leva på kaffe och vatten, men det var det värt, säger Jari Ruuska skrattande till SVT Örebro.

TV-stationen har publicerat Jari Ruuskas bild på lodjuret här.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
0 kommentarer

AKTUELLT

”CWD-smittan kanske redan är här”

Lierna/Kungsbacka (JJ) Avmagringssjukan, Chronic Wasting Disease (CWD) har på nytt påträffats hos älg, nära svenska gränsen i Lierne, Norge. Veterinären och forskaren Jonas Malmsten är orolig för spridningsutvecklingen.

Ia fick storoxen i pass

Ia Olsson Widen har fått jakten med modersmjölken men det var först för fyra år sedan hon tog jägarexamen och började jaga på egen hand. Det lönade sig. I går morse fällde hon en riktigt fin tjur hemma i Åsberget utanför Bräcke.

Annonser