Grom fixade björn igen

Sundsvall (JJ) Gråhunden Grom och norrmannen Martin Brenne har lyckats i år igen i björnjakten. På lördagen sköts en björnhane efter bra arbete av Martins hundar.

Skytten Olle Berggren och Martin Brenne med gråhundarna Grom och Dolly. Foto: Privat

Det är andra året Martin Brenne från Skjaerhalden, nära svenska gränsen vid Strömstad, jagar björn i Sundsvall. I fjol fällde man en björn efter den första samordnade björnjakten i Nora-skogarna väster om Sundsvall.

Jaktjournalen skrev om förra årets björnjakt. Läs artikeln här.

I år har man tagit nya tag men jakten gick trögt de första åtta dagarna.

– Vi hade inga färska spår. Stammen ökar i området men det är björnglest om man jämför med exempelvis Ströms Vattudal. Här gäller det att banda med hunden tills man är säker på att det är björnspår man hittat, säger Martin.

På lördagsmorgonen hittade han dock spår från kvällen före.

– Jag släppte Grom som är äldst och har ett otroligt bra intresse för spår och förföljande. Men precis i samma veva som han kom loss stötte jag en älg och funderade ett tag om det verkligen var björn han jagade, berättar Martin.

Släppte unghunden också

Spåren kontrollerades noga och då stod det klart att Grom arbetade med en björn. Då släppte Martin sin ett och ett halvtåriga gråhundstik Dolly också.

– Det buktade och buktade några timmar i brant och myrig terräng. Vi kunde inte smyga oss in utan det var gångstånd hela tiden. Som tur var hade vi satt ut passkyttarna i en ganska vid radie, säger Martin.

Det blev också en av passkyttarna som lyckades komma åt och skjuta björnen. Olle Berggren gensköt gångståndet och fällde den 102 kilo tunga björnhanen.

Nu planerar Martin på att åka hem en sväng till Norge och ta sig an bland annat vildsvinsjakt med hundarna.

– Finns det björnar kvar på tilldelningen funderar jag på att komma upp hit igen om några veckor. Jaktledaren Fredrik Ekman är otroligt duktig på att organisera jakt, så att jag som hundförare inte behöver oroa mig för exempelvis var passkyttarna sitter. Det gör det bra att jaga här, säger Martin Brenne.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
AKTUELLT

IF krävde att Antons döda hund skulle grävas upp

Karlskrona (JJ) Anton Nilsson fick sin jakthund Steffe ihjälkörd av en bil. Hunden begravdes men två veckor senare krävde försäkringsbolaget IF att kroppen skulle grävas upp. – Det var först när jag berättade att jag kontaktat bland annat en journalist som bolaget gjorde en helomvändning och nu ska betala ut ersättning, berättar Anton Nilsson.

Jämthundstiken Lulu födde jättekull

Tostared (JJ) Fredrik och Annika Gustafsson trodde inte sina ögon. När jämthundstiken Lulu fött sju valpar såg hon fortfarande jättestor ut. Det slutade med närmast osannolika 17 valpar. – En dog efter två dygn men 16 stycken är vid liv, berättar Fredrik Gustafsson.

Landsbygdsministern om de skeva gåsjakttiderna

Stockholm (JJ) Jaktjournalen uppmärksammade häromdagen de skeva förhållandena som råder för gåsjägare i Sverige samtidigt som forskningen visar att grågåsbeståndet växer och skadebilden ökar. Nu svarar Sven-Erik Bucht på kritiken mot Regeringens flathet i frågan.

Blir det allmän jakt på varghybriderna?

Sörmland (JJ) En liten skara speciellt utvalda jägare – eller allmän jakt på varghybriderna? Det är frågan när länsstyrelsens personal nu grubblar på hur varghybriderna norr om Katrineholm ska avlivas.

Fick älgkroppar stulna

Nordmaling (JJ) Ett jaktlag utanför Nordmaling i Västerbottens län fick i veckan påhälsning av tjuvar i slakteriet. En vuxen älg och en halv kalv saknades när de kom dit på onsdagen.

Annonser