Grävlingar problem på kyrkogården

Västervik (JJ) För fjärde året i rad måste vaktmästarna på Nya Kyrkogården fånga grävlingar.

För fjärde året i rad måste vaktmästare på kyrkogården i Västervik fånga grävlingar. (Foto: iStock)

De gräver och förstör en del, säger Tobias Karlsson, kyrkogårdsvaktmästare. De kommer om natten och äter mask. Man kan även se i deras avföring att de äter körsbär från trädgårdarna bredvid här. Det gillar ju söta saker.

Problemet började för några år sedan då någon i området började mata grävlingarna och de lärde sig också då att det går att hitta annan mat på platsen.

– I år har vi två fällor utsatta. Vi har gillrat dem med honung och räkost som vi märkt förut att de gillar.

– Det är svårt att bara köra iväg med grävlingen i en närliggande skog. De känner till sina områden väl och kommer tillbaka. I så fall skulle man behöva köra iväg dem många mil. Vi brukar överlämna grävlingarna till kommunjägaren som tar hand om dem.

AKTUELLT

Hemliga vargjakter – för att stoppa aktivister?

Kungsbacka (JJ) Jägareförbundets ordförande, Torbjörn Larsson, utesluter inte att samhället i framtiden måste hemligstämpla vargjakterna – för att slippa sabotage från aktivister. – Problemen i Västmanland ligger högt på vår prioriteringslista, säger Torbjörn Larsson i Jaktjournalens webbradio.

Bus drunknade – återupplivades mirakulöst

Borås (JJ) Magnus Erntson, Fritsla, var i helgen nära att förlora sin drever-basset-taxkorsning, Liten Bus, vid ett allvarligt drunkningstillbud. – Hon var död en stund, eller så nära död man kan vara. Men mina kompisar fick liv i henne med hjärtmassage och konstgjord andning, säger Magnus.

Jägare och fiskare i aktion mot skarvarna

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Sveriges sportfiske- och fiskevårdsförbund vill ha mer skarvjakt i Sverige. Ett första steg för de båda förbunden är en ansökan om att få börja minska bestånden i Västra Götaland.

Annonser