Grävlingar problem på kyrkogården

Västervik (JJ) För fjärde året i rad måste vaktmästarna på Nya Kyrkogården fånga grävlingar.

För fjärde året i rad måste vaktmästare på kyrkogården i Västervik fånga grävlingar. (Foto: iStock)

De gräver och förstör en del, säger Tobias Karlsson, kyrkogårdsvaktmästare. De kommer om natten och äter mask. Man kan även se i deras avföring att de äter körsbär från trädgårdarna bredvid här. Det gillar ju söta saker.

Problemet började för några år sedan då någon i området började mata grävlingarna och de lärde sig också då att det går att hitta annan mat på platsen.

– I år har vi två fällor utsatta. Vi har gillrat dem med honung och räkost som vi märkt förut att de gillar.

– Det är svårt att bara köra iväg med grävlingen i en närliggande skog. De känner till sina områden väl och kommer tillbaka. I så fall skulle man behöva köra iväg dem många mil. Vi brukar överlämna grävlingarna till kommunjägaren som tar hand om dem.

AKTUELLT

Så vill Moderaterna underlätta för jägare

Kungsbacka (JJ) Moderaterna tar strid emot det föreslagna regeländringarna i svensk vapenlagstiftning. De kommer att rösta emot alla förslag som försämrar för jägare och sportskyttar. Partiet vill också att vapenägare tillåts inneha fler vapen och förvara dem hos andra personer med vapenlicens.

Larm om illegal vargjakt ifrågasätts – ”inga bevis”

Värmland (JJ) Vargforskare Olof Libergs påstående att den illegala vargjakten ökar har mötts av starka reaktioner. En som ifrågasätter siffrorna är värmländske jägaren Lars Oskarsson. – Han har inga bevis utan han har beräknat detta, säger Lars Oskarsson i Jaktjournalens webbradio.

Rovdjur hindrar renar att följa växtligheten

Kungsbacka (JJ) Sveriges Lantbruksuniversitet rapporterar om ett nytt forskningsprojekt som visar problemen renar har att följa växtligheten i områden med hög rovdjursnärvaro. Renarna kan inte "surfa på den gröna vågen" när de rör sig från fjäll till kustlandskap, visar GPS-data.

Annonser