Gråsälen längs Blekingekusten – Allt fräckare

Blekinge (JJ) Gråsälpopulationen längs Blekingekusten ökar och i jakt på föda söker de sig allt närmare mot land. Något som oroar både sportfiskare och det småskaliga yrkesfisket. Runt år 2000 fanns bara ett fåtal sälar vid inventeringsplatsen Utklippan. 2014 räknades cirka 700 gråsälar.

Gråsälen blir allt mer närgången och glupsk i jakten på mat.

– Det har blivit ett jäkla problem. När de går så här långt in, till och med mot åmynningarna, är det förödande för föryngringen av fisk som gädda, sik och havsöring, säger sportfiskaren Mikael Lundin till Blekinge läns tidning.

Han upptäckte i helgen sju gäddor som bitits ihjäl av säl. De drev omkring i vattnet inne i i Grönadals badvik utanför Nättraby.

På Länsstyrelsen är man väl medveten om problemen men menar att det först och främst är yrkesfiskarna som måste göra en insats. Som yrkesfiskare har man nämligen möjlighet att skyddsjaga gråsäl.

– Det vi gör nu är att förorda en fortsatt skyddsjakt. Men branschen själv och fiskarna har ett ansvar att den bedrivs. Vi på länsstyrelsen åker inte ut med bössan för att skjuta säl. Däremot kan vi underlätta kontakterna med olika myndigheter, säger Per Svantesson fiskehandläggare på Länsstyrelsen till Blekinge läns tidning.

2014 sköts endast fem av de 15 tilldelade sälarna.

AKTUELLT

Stövarjägare samlar in pengar mot barncancer

Växjö (JJ) Stövarjägare samlar in pengar för kampen mot barncancer. – Det har blivit en stor succé och vi kör den 3 februari i år. Vi siktar på att samla in kanske 100 000 kronor, säger en av initiativtagarna, Bengt Lindell i Jaktjournalens webbradio.

Uppdaterad: Jakt på en varg till i Dalarna

Dalarna (JJ) Skabbvargen som fälldes i Flatenreviret räknas inte in i licensen. Därför blir det jakt på en varg till. Men ambitionen har inte varit att tömma reviret, säger Jonas Bergman på länsstyrelsen i Jaktjournalens webbradio.

Nya rekordsiffror för Jaktjournalen

Kungsbacka (JJ) Utvecklingen går framåt för Jaktjournalen som idag kan presentera rekordsiffror både för tidningen och hemsidan. – Jättekul att landets jägare uppskattar det vi gör, säger chefredaktör Holger Nilsson.

Annonser