Gränsöverskridande manifestation för ny vargförvaltning

Morokulien (JJ) Tisdagen 10 maj ska jägare, drabbade glesbygdsbor och medlemmar i Svenska Jägareförbundet och Norges Jeger og Fiskeförbund samlas för en gränsöverskridande manifestation vid Fredsmonumentet i Morokulien. Det klart uttalade målet är en förändrad vargförvaltning i våra gemensamma gränsrevir och en ny gemensam strategi för vargförvaltningen i Sverige och Norge.

Både norska och svenska jägare uppmanas delta i manifestationen mot rådande vargförvaltning. Arkivfoto: Per Jonson

Vargförvaltningen i Sverige och Norge har nått nya bottennoteringar, skriver arrangören i ett pressmeddelande och fortsätter – Gränsen är nådd för vad en hårt belastad befolkning i Värmlands län och Hedmarks fylke klarar av. När förvaltningen allt oftare hamnar i domstolar och jakten uteblir ökar vargstammen i en takt som vi inte längre accepterar. Politiker, myndigheter och domstolar måste lyssna och förstå allvaret i vårt budskap. Situationen är ohållbar.

Vintern beslut att inte tillåta jakt på ett begränsat antal vargar i våra delar av Sverige och Norge är ett hån mot en redan hårt drabbad gränsbefolkning.

– I Sverige har nya domstolsprocesser visat hur ineffektivt vårt system är. Möjligheten att få licensjakt prövad i domstol stoppar möjligheten till jakt i Sveriges vargtätaste län. Det är inte rimligt och leder till katastrofala följder, säger Ingemar Tönnberg, ordförande i Jägareförbundet Värmland.

Politiker från Sveriges och Norges riksdag kommer att delta i manifestationen tillsammans med lokala politiker och representanter från de båda jägarförbundens toppledning. Frågan har högst prioritet för jägarorganisationerna i Sverige och Norge.

– Utan en fungerande vargförvaltning ser vi nu hur våra viltstammar reduceras. Möjligheten till jakt på främst älg håller på att försvinna och inför hösten kommer möjligheten till älgjakt att vara ytterst begränsad och många jaktlag diskuterar om att helt ställa in jakten, säger Ingemar Tönnberg.

Under manifestationen kommer det att ställas krav på en ny vargpolitik och en samordning av förvaltningen i Sverige och Norge.

 

AKTUELLT

Björn skjuten i Los

Hälsingland (JJ) En av de närgångna björnarna sköts på måndagskvällen inne i byn Los i Ljusdals kommun.

Björnjaktsbeslutet möts av besvikelse och glädje

Västerbotten (JJ) Björnjägaren Jonas Nordström skrek ut sin glädje när han fick beskedet att björnjakten startar som vanligt 21 augusti. – Jag vrålade så att jobbarkompisarna säkert ramlade ut sina stolar, säger Jonas Nordström.

Film: Så lär du din hund att apportera villkorslöst

Kungsbacka (JJ) På fågeljakten är en bra apportör ovärderlig. Att lära sin fågelhund apportera ordentligt är därför viktigt. JJ:s medarbetare Jonas Seger har 30 års erfarenhet av fågelhundar och vet vad som krävs för att få hunden att apportera även när det är svåra förhållanden.

Debatt: SJF och LRF trycker på om vildsvinen

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Lantbrukarnas Riksförbund gör gemensam sak om vildsvinen. Förbundsordförandena Torbjörn Larsson och Palle Borgström trycker på regeringen och efterlyser i den här debattartikeln lättnader i regelverket som exempelvis hindrar jägare från att sälja vildsvinskött.

Hållbarhetstänk bakom unik älgtrofémöbel

Vem skulle inte vilja sitta bekvämt och varje gång tänka på att lädret faktiskt kommer från ett vilt man själv fällt. För Nils Kjerstadius, vd på familjeföretaget Cuero Design var det en självklarhet att erbjuda jägare den här möjligheten.

Risk för att vinterns vargjakt uteblir

Kungsbacka (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar är den kommande vinterns licensjakt på varg i fara. Det uppskattade antalet vargar är obetydligt fler än Naturvårdsverkets miniminivå på 300 individer. Jägareförbundet jobbar nu för att Riksdagens mål på minst 270 vargar ska gälla.

Annonser