Gränslös björnjakt i Orsa

Orsa (JJ) Orsa jaktvårdskrets arbetar för ökad samordning bland rovdjursjägarna. Därför har ett rovviltskort tagits fram som i höst innebär att man även får jaga björn inom 13 av 17 vilvårdsområden. - Nu är det upp till jägarna att visa att de kan hantera det här på ett ansvarsfullt sätt, säger Göran Myrberg, till Dalarnas Tidningar.

2005 skapades ett rovviltskort för jakt på lodjur, räv och mård över viltvårdsområdenas gränser. Det blev möjligt att följa rovvilt in i angränsande viltvårdsområden.
Nu har 13 av 17 viltvårdsområden och jaktklubbar anslutit sig till det nya rovviltskortet, som möjliggör även jakt på björn över viltvårdsområdenas gränser. 

– Vi vill få en mer samordnad jakt, både mellan de olika viltvårdsområdena och klubbarna, och med grannkommunerna Mora, Rättvik och Älvdalen, säger Göran Myrberg. 
Jaktmodellen  ska utvärderas nästa vår för att se om gällande bestämmelser följts under jakten. Förutom björnjakt gäller rovviltskortet även varg, trots att vargjakt inte är tillåten i Sverige i dagsläget.

AKTUELLT

Jägare måste få sälja vildsvinskött

– Jägare måste få möjlighet att sälja vildsvinkött direkt till konsumenter och företag, säger Svenska Jägareförbundets ordförande Torbjörn Larsson och LRF:s ordförande Palle Borgström.

Webbradio: Jarlås larm om ökad tjuvjakt ifrågasätts

Kungsbacka (JJ) Tjuvjakten på stora rovdjur eskalerar. Det är budskapet som miljöåklagare Christer B Jarlås för fram i en SVT-intervju. Jägareförbundets Daniel Ligné är kritisk. – Senaste undersökningen är från 2011 och då minskade den illegala jakten, säger Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Genetiskt viktig varg i Västra Götaland ett mysterium

Stenungsund (JJ) En så kallat genetiskt viktig varghane ha konstaterats i trakterna av Stenungsund. Hans existens är ett mysterium: Tiken som födde honom ska vara en varg som invandrat från Finland-Ryssland, men var den tiken håller hus vet ingen idag. – En märklig historia, säger Nelly Grönberg, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen i Västra Götaland.

Debatt: Genomförandet av EU-direktiv i vapenlagstiftningen

Kungsbacka (JJ) Den 3 april 2017 beslutade dåvarande statsrådet Anders Ygeman (S) att uppdra åt hovrättsrådet Kazimir Åberg att utreda vissa frågor på vapenlagstiftningens område. I Åbergs utredning föreslås hur EU:s nya vapendirektiv ska implementeras i svensk lagstiftning. Dagens debattör är kritisk till denna utredning och ger egna förslag.

Unga vargar förväntas klara sig på egen hand

Värmland (JJ) Vargvänner rasar över att alfadjuren i Rackstadreviret sköts – och att årsvalpar nu ska svälta ihjäl. Faktum är dock att det är den här årstiden många ungvargar vandrar ut från sina födelserevir.

Annonser