Gränslös björnjakt i Orsa

Orsa (JJ) Orsa jaktvårdskrets arbetar för ökad samordning bland rovdjursjägarna. Därför har ett rovviltskort tagits fram som i höst innebär att man även får jaga björn inom 13 av 17 vilvårdsområden. - Nu är det upp till jägarna att visa att de kan hantera det här på ett ansvarsfullt sätt, säger Göran Myrberg, till Dalarnas Tidningar.

2005 skapades ett rovviltskort för jakt på lodjur, räv och mård över viltvårdsområdenas gränser. Det blev möjligt att följa rovvilt in i angränsande viltvårdsområden.
Nu har 13 av 17 viltvårdsområden och jaktklubbar anslutit sig till det nya rovviltskortet, som möjliggör även jakt på björn över viltvårdsområdenas gränser. 

– Vi vill få en mer samordnad jakt, både mellan de olika viltvårdsområdena och klubbarna, och med grannkommunerna Mora, Rättvik och Älvdalen, säger Göran Myrberg. 
Jaktmodellen  ska utvärderas nästa vår för att se om gällande bestämmelser följts under jakten. Förutom björnjakt gäller rovviltskortet även varg, trots att vargjakt inte är tillåten i Sverige i dagsläget.

0 kommentarer

AKTUELLT

Webbradio: Ingen vargjakt i norra Värmland?

Värmland (JJ) Länsstyrelsens ståndpunkt om vargpopulationen i norra Värmland har retat upp jägarnas representant i viltförvaltningsdelegationen, Lennart Johannesson. – Att kalla norra Värmland för spridningszon för varg till Dalarna är bedrövligt, säger Lennart Johannesson i Jaktjournalens webbradio.

Annonser