Grannlagens hundar kom med två riktigt stora tjurar

Västerbotten (JJ) Det blev absolut maxutdelning för det lilla familjelaget Älgåsens jaktlag. På en timme fällde man två stortjurar som tillsammans hade 35 taggar. Båda kom för hundar från grannjaktmarkerna.

Far och son med varsin stortjur. Stefan Lygdman med en 20-taggare och sonen Göran Berggren med en 15-taggare. Foto: Privat

De lyckliga skyttarna är Göran Berggren från Borlänge och pappa Stefan Lygdman från Avesta.

Göran gick med hund och den fick tag i älg. Men det bar iväg på långkut.

Det som kunde ha blivit en händelsefattig fortsättning på jaktdagen förbyttes ganska snabbt i dramatik.

– En hund från ett grannjaktlag kom in med älg. Det gick förbi en passkytt men han hann bara se att det var en tjur. Plötsligt kom den ut framför mig och jag sköt. Det var en 15-taggare, berättar Göran Berggren.

Gångstånd närmade sig

Någon kilometer bort i andra ändan av marken stod pappa Stefan vid en bäck. Plötsligt hördes att ett gångstånd närmade sig. En hund från ett annat grannjaktlag var på gång med älg.

– Det tystnade och då gjorde pappa sig beredd. Rätt vad det var kom stortjuren ut på ett hygge framför honom och han sköt i stickhålet och älgen slog ikull direkt. Det var en 20-taggare, berättar Göran.

Marken där de jagar ligger vid Stöttingfjället mellan Lycksele och Vilhelmina. Jaktlaget är en ren familjeangelägenhet: Göran, hans sambo, mamma och pappa, bror, en kusin och två svågrar.

– Vi är ett litet familjelag som kommer bra överens och har roligt ihop, säger Göran.

En stor dag

För pappa Stefan Lygdman var det en stor dag. Han har jagat 39 år på marken utan att lyckas skjuta någon av alla de stortjurar man sett.

– För några år sedan gjorde han i ordning en plats hemma där trofén efter stortjuren ska sitta. Nu kommer platsen till användning, säger Göran.

Blir det inga sura miner hos grannjaktlagen när ni skjuter älgar som kommer för deras hundar?

– Nej, de var glada över att få tag i hundarna. Det händer ofta att våra hundar bär iväg till deras marker, svarar Göran Berggren.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
AKTUELLT

Vitlöksspäckad vildsvinsfilé

Ett säkert kort på grillen. Extra gott när man späckar vildsvinsfilén med marinerade vitlöksklyftor och rostar färskpotatis i ugnen. Njut av sommaren. 4 portioner: 700 g vildsvinsfilé 12–15 marinerade vitlöksklyftor Marinad: 3 msk tomatpuré 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk vitvinsvinäger 2 msk rapsolja 2 msk flytande honung 2 msk japansk soja Tillbehör: 1 kg små

Marlin modell 60 SN – en välskjutande småviltstudsare

Efter snart 60 år och med mer än elva miljoner sålda vapen är Marlin modell 60 en av världens mest populära .22 lr studsare. Marlin modell 60 är en amerikansk klassiker ur alla aspekter. Vi har provat kompositstockversionen, modell 60SN.

Fuchswürger´s Barry af Clinton – En riktig allroundhund

I dag marknadsförs tysk jaktterrier i stor utsträckning som en ren kortdrivare. Men det är bara halva hundens förtjänster. En bra tysk jaktterrier fungerar lika bra över som under jord. Mattias Johnsson från Torsby vet att uppskatta den kombinationen och har en kanonhund i sin Barry.

Om stormar i vattenglas och jakthundar

Ju mer och oftare jag jagar, desto färre bekymmer har jag! Att tillbringa tid i skog och mark med bössan i nävarna och en god jakthund som sällskap skingrar tankarna och sätter saker och ting i perspektiv. Den avskalade närheten till naturen, glädjen över hundens arbete, eller lättnaden och vördnaden som infinner sig efter ett lyckat skott bidrar alltsammans till att få vardagens bekymmer att verka små och fjärran.

Björnjägarna pustar ut

Det blir ingen senareläggning av björnjakten i Västerbotten har Naturvårdsverket beslutat. Under våren och försommaren blev diskussionerna stundtals heta sedan Svenska Jägareförbundet i Västerbotten biföll en motion från en medlem i Skellefteåbygdens jaktvårdskrets om att senarelägga björnjakten i länet till älgjaktpremiären den 3 september.

Omfattande vargjakt i Norge planerad

Norge (JJ) Rovdjursnämndernas sekretariat förordade en tilldelning tolv vargar - ingen inom den så kallade vargzonen. Nu har nämndmedlemmarna beslutat om en avskjutning på ett fyrtiotal vargar, var av majoriteten inom vargzonen.

Annonser