Grannlagens hundar kom med två riktigt stora tjurar

Västerbotten (JJ) Det blev absolut maxutdelning för det lilla familjelaget Älgåsens jaktlag. På en timme fällde man två stortjurar som tillsammans hade 35 taggar. Båda kom för hundar från grannjaktmarkerna.

Far och son med varsin stortjur. Stefan Lygdman med en 20-taggare och sonen Göran Berggren med en 15-taggare. Foto: Privat

De lyckliga skyttarna är Göran Berggren från Borlänge och pappa Stefan Lygdman från Avesta.

Göran gick med hund och den fick tag i älg. Men det bar iväg på långkut.

Det som kunde ha blivit en händelsefattig fortsättning på jaktdagen förbyttes ganska snabbt i dramatik.

– En hund från ett grannjaktlag kom in med älg. Det gick förbi en passkytt men han hann bara se att det var en tjur. Plötsligt kom den ut framför mig och jag sköt. Det var en 15-taggare, berättar Göran Berggren.

Gångstånd närmade sig

Någon kilometer bort i andra ändan av marken stod pappa Stefan vid en bäck. Plötsligt hördes att ett gångstånd närmade sig. En hund från ett annat grannjaktlag var på gång med älg.

– Det tystnade och då gjorde pappa sig beredd. Rätt vad det var kom stortjuren ut på ett hygge framför honom och han sköt i stickhålet och älgen slog ikull direkt. Det var en 20-taggare, berättar Göran.

Marken där de jagar ligger vid Stöttingfjället mellan Lycksele och Vilhelmina. Jaktlaget är en ren familjeangelägenhet: Göran, hans sambo, mamma och pappa, bror, en kusin och två svågrar.

– Vi är ett litet familjelag som kommer bra överens och har roligt ihop, säger Göran.

En stor dag

För pappa Stefan Lygdman var det en stor dag. Han har jagat 39 år på marken utan att lyckas skjuta någon av alla de stortjurar man sett.

– För några år sedan gjorde han i ordning en plats hemma där trofén efter stortjuren ska sitta. Nu kommer platsen till användning, säger Göran.

Blir det inga sura miner hos grannjaktlagen när ni skjuter älgar som kommer för deras hundar?

– Nej, de var glada över att få tag i hundarna. Det händer ofta att våra hundar bär iväg till deras marker, svarar Göran Berggren.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
AKTUELLT

Överviktiga jakthundar

Övervikten har ökat markant bland svenskarna de senaste åren. Och det verkar som om den trenden även gäller våra jakthundar.

Jägarna tvingas ta smällen

De senaste veckorna har det debatterats flitigt runt vildsvinsstammen och de skadeproblem som uppstått inom vissa områden. Man pratar om skador för mångmiljonbelopp som drabbar lantbruk, villaägare och trafik i första hand.

Kolgrillad älgfilé

Numera tar grillsäsongen aldrig slut. Låt inte den fina älgfilén bli liggande i frysen och i värsta fall bortglömd. Med en god marinad och ett dygn i kylen är en mör älgfilé något av det godaste man kan låta vända på kolgrillen. Låt inga andra smaker konkurrera med den suveränt goda älgfilén, servera med en

Crut – en ståndhund av rang

När jämthunden Älgtjärnets Crut släpps lös i skogen är chansen till ståndskall rejält hög. Han har aldrig misslyckats på ett jaktprov och med tio förstapris på tio starter har han en meritlista som många bara drömmer om.

Redolfi EOS Steel

Gyttorp lanserar flera modeller från Redolfi Armi. Hagelbockar för jakt, sporting och lerduveskytte. Bockarna finns i Light, Steel och Sporting. Light och Steel finns i kaliber 12 och 20. Sporting i kaliber 12. Jaktjournalen har testat modellen Redolfi EOS Steel, som har tydliga influenser från traditionell italiensk tillverkning av hagelbockar.

Annonser