Grannlagens hundar kom med två riktigt stora tjurar

Västerbotten (JJ) Det blev absolut maxutdelning för det lilla familjelaget Älgåsens jaktlag. På en timme fällde man två stortjurar som tillsammans hade 35 taggar. Båda kom för hundar från grannjaktmarkerna.

Far och son med varsin stortjur. Stefan Lygdman med en 20-taggare och sonen Göran Berggren med en 15-taggare. Foto: Privat

De lyckliga skyttarna är Göran Berggren från Borlänge och pappa Stefan Lygdman från Avesta.

Göran gick med hund och den fick tag i älg. Men det bar iväg på långkut.

Det som kunde ha blivit en händelsefattig fortsättning på jaktdagen förbyttes ganska snabbt i dramatik.

– En hund från ett grannjaktlag kom in med älg. Det gick förbi en passkytt men han hann bara se att det var en tjur. Plötsligt kom den ut framför mig och jag sköt. Det var en 15-taggare, berättar Göran Berggren.

Gångstånd närmade sig

Någon kilometer bort i andra ändan av marken stod pappa Stefan vid en bäck. Plötsligt hördes att ett gångstånd närmade sig. En hund från ett annat grannjaktlag var på gång med älg.

– Det tystnade och då gjorde pappa sig beredd. Rätt vad det var kom stortjuren ut på ett hygge framför honom och han sköt i stickhålet och älgen slog ikull direkt. Det var en 20-taggare, berättar Göran.

Marken där de jagar ligger vid Stöttingfjället mellan Lycksele och Vilhelmina. Jaktlaget är en ren familjeangelägenhet: Göran, hans sambo, mamma och pappa, bror, en kusin och två svågrar.

– Vi är ett litet familjelag som kommer bra överens och har roligt ihop, säger Göran.

En stor dag

För pappa Stefan Lygdman var det en stor dag. Han har jagat 39 år på marken utan att lyckas skjuta någon av alla de stortjurar man sett.

– För några år sedan gjorde han i ordning en plats hemma där trofén efter stortjuren ska sitta. Nu kommer platsen till användning, säger Göran.

Blir det inga sura miner hos grannjaktlagen när ni skjuter älgar som kommer för deras hundar?

– Nej, de var glada över att få tag i hundarna. Det händer ofta att våra hundar bär iväg till deras marker, svarar Göran Berggren.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
AKTUELLT

Debatt: Länsstyrelsens kraschlandning

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsen har i vinter avlyst jaktområdet G2c inom Girjas sameby från 5 februari till 15 april. (Området är cirka fyra mil långt och omfattar cirka 27 000 hektar). Motiveringen, att ge renarna betesro, innebär att vinterjakten på ripa, främst fjällripa, förbjuds, skriver Kjell Brännström mångårig medarbetare på Jaktjournalen och engagerad småviltsjägare i Norrbotten.

Ekberg drabbad av första vargarna i Östergötland

Östergötland (JJ) Östergötland har fått sitt första vargrevir i modern tid. En av de drabbade är yrkesjägaren Thomas Ekberg och han är inte glad. – Det känns frustrerande, framförallt att få ett vargrevir så här långt söderut, säger Ekberg i Jaktjournalens webbradio.

Stängda viltövergångar stoppar älgar i Långed

Nordmaling (JJ) Älgarna som kommer vandrande till Långed kan inte fortsätta över E4:an och ned till kusten. Trafikverket har stängt tre viltövergångar för att hindra renar att komma ut på vägen. – Älgarna blir fångade och jagade, säger jägaren Henning Hallström.

Prisvärda nykomlingar från F.A.I.R.

Italienska F.A.I.R. fortsätter att erbjuda nyheter på hagelmarknaden. F.A.I.R. Game och F.A.I.R. Light. Light kan ses som en mindre kopia av Game. Både kolv och pipset har kortats. Viktskillnaden är två hekto. Inte mycket kan tyckas men efter en dag i skogen eller på fjället blir det skillnad. Båda bössorna är gedigna och välarbetade. Dessutom prisvärda.

Malmbäckaren Foxii – En av hamiltonrasens främsta rävhundar!

Att vara 20 år och ha en egen stövare tillhör ovanligheterna. Att hunden också är champion är ändå mer sällsynt. För Jesper Karlsson, Kville och hans hamiltontik SE J (RÄV)CH Malmbäckaren Foxii är det inga konstigheter. Stövarjakten har legat varmt om hjärtat sedan barnsben och sedan han köpte Foxii har jakten gått som på räls.

Utredning hotar jakthundsträning

Nyligen presenterade regeringen ett förslag till ny djurskyddslag, ett förslag som berör jakthundsträning och jakt på flera punkter. Men i dagsläget är det oklart hur djurskyddslagen ändras, först ska en remiss behandlas av lagrådet.

Lider svenska jägaren av restviktsneuros eller…?

Vi har nog alla suttit i den där jaktstugan eller vad det nu är, när kalibrar och kulor kommit på tal. Ni vet, helt plötsligt är alla experter och vet exakt vad som biter bäst på älgar, vildsvin och björnar. I bland kanske med en rätt ringa erfarenhet?

Annonser