Gråhundsmästerskap avgjort

Dalarna (JJ) I skuggan av Älghunds-SM genomfördes i helgen också Gråhundsmästerskapet. Rasmästerskapet ägde rum i skogarna utanför Orsa, Dalarna.

Prispallstrion på årets gråhundsmästerskap. Fr v: Tvåan Peter Ömalm, Gällivare som startade hunden Skörbäckens Birk. Ettan Tony Carlborg, Smedjebacken som startade Gråsockans Tyke. Trean Jan Arvidsson, Lidhult som startade Örnahalls Dimma.

Sveriges åtta bästa gråhundar, plus Finlands och Norges bästa hund återfanns i startfältet.

De hundar med bäst provpoäng på två av de fyra senaste genomförda proven var kvalificerade till mästerskapet.

Jörgen Olsson, ordförande i Svenska Gråhundsklubben tyckte arrangemanget förflöt bra, men medger att älgarna var onödigt oroliga.

– Det är alltid lite problematiskt under brunsten. Alla startande hundar hittade älg men vi hade många skenälgar och långa förföljanden. Att hundarna som fanns i startfältet var duktiga råder inget tvivel om. Den finska deltagaren kvalificerade sig på två prov som tillsammans gav 193 poäng.

Vinnare blev till slut en hund från Dalarna, Gråsockans Tyke, med ägare Tony Carlborg, Smedjebacken.

Tävlingsresultat

1. Gråsockans Tyke, 76,5 p.
2. Skörbäckens Birk, 74 p.
3. Örnahalls Dimma 73 p.
4. Erihells Abbe, 66,5 p.
5. Åbromyrens Ceku, 54,5 p.
6. Fermsa Ceasar, 37,5 p.
7. Færgestadsmyra´s D-L Pan, 37 p. (Norge)
8. Sky, 34,5 p.
9 Älvkrokens Mio, 33,5 p.(Finland)
10. Böjeryds Akilles, 31,5 p.

AKTUELLT

Skyddsjakten i Rackstad: ”Vi hoppas få bort hanen”

Värmland (JJ) Länsstyrelsen har beslutat om skyddsjakt på en andra varg i Rackstadreviret. Sex jakthundar har dödats eller skadats av vargarna och så sent som på lördagen inträffade en ny attack. – Vi hoppas få bort hanen i flocken, säger Bertil Forsberg, jaktledare och talesperson för jägarna i området.

Nyupptäckt invandrad varg i Norrbotten

Arvidsjaur (JJ) Tack vare spårsnö har länsstyrelsens personal kunnat spåra en varg öster om Arvidsjaur. Enligt DNA-analys härstammar vargen från den finsk-ryska populationen.

Rackstadvarg fälld

Arvika (JJ) Flera hundar har attackerats av varg i Rackstadreviret, Värmland. I går sköts därför en varg i området eftersom länsstyrelsen beslutat om skyddsjakt på grund av incidenterna.

Annonser