Gråhund dödad av varg

Leksand (JJ) Per Sandberg, från Leksand, fick på lördagseftermiddagen sin treåriga jakttik och gråhund Björnjägarens Mias Ivrig, dödad av varg eller vargar.

Per Sandbergs inlägg på Facebook vittnar om förtvivlan, sorg och uppgivenhet.

Per Sandberg, som är hundförare i jaktlaget i Älgberget, var ute för att jaga kalv på lördagen. Gråhundstiken skällde på en en ko med kalv men när  Per var 600-700 meter från Mias ståndskall platsen förändrades hundens tonläge.

– Jag har aldrig hört Ivrig skälla på det sättet. Och efter ett tag blev det helt tyst. När Per kom fram såg han Ivrig ligga helt orörlig.

– Jag böjde mig ned, sa hennes namn, för även om jag innerst inne förstod att hon dödats av varg tog det ett tag innan allt sjönk in, säger Per.

– Jag minns att jag skrek i ren frustration. Det var hemskt att se.

Per Sandberg gick en kilometer till bilen med Ivrig i famnen.

– Det är som en mardröm. Sedan snurrar det hela tiden i huvudet, tänk om jag kommit fem minuter tidigare då kanske Ivrig klarat sig.

Per Sandberg älskar skog och natur. Jakten har blivit en livsstil för honom – och hans familj.

– Vågar jag någonsin släppa någon av mina andra hundar i framtiden, säger Per Sandberg frågande till Dalarnas Tidningar.

AKTUELLT

Jaktfilm: Se när bocken fälls

I nya numret av Jaktjournalen återfinns ett bockjaktreportage signerat Julius Berg. Han hade också filmkamera med sig och fick skottsekvensen på den udda bocken fångad på film.

Stövar-SM för rävhundar flyttas

Värmland (JJ) Stövar-SM för rävhundar kommer inte som planerat att arrangeras i Norrbottens län. I stället blir det Värmlands stövarklubb som tar över stafettpinnen och arrangerar mästerskapet i vinter.

SKK och Agria fortsätter samarbete

Kungsbacka (JJ) Svenska kennelklubben och försäkringsbolaget Agria har skrivit under ett nytt avtal för fortsatt samarbete i ytterligare sju år. Avtalet innebär bland annat att Agria SKK forskningsfond även fortsättningsvis bidrar till forskning till nytta för hund och katt.

Säljer mer än 550 åtelkameror i månaden

Kungsbacka (JJ) Bara hos Hylte Jakt & Lantman och Z-Aim säljs mer än 550 åtelkameror i månaden. Nu är frågan om försäljningen kan öka ytterligare sedan kamerorna blivit möjliga att använda utan tillstånd för jägare.

OK till lodjursjakt i vinter

Stockholm (JJ) Naturvårdsverket ger klartecken till länsstyrelserna att besluta om licensjakt på lodjur. Vinterns inventeringar ska ha visat att lodjursstammen är nästan exakt lika stor i år som förra året.

Annonser