Gråhund dödad av varg

Leksand (JJ) Per Sandberg, från Leksand, fick på lördagseftermiddagen sin treåriga jakttik och gråhund Björnjägarens Mias Ivrig, dödad av varg eller vargar.

Per Sandbergs inlägg på Facebook vittnar om förtvivlan, sorg och uppgivenhet.

Per Sandberg, som är hundförare i jaktlaget i Älgberget, var ute för att jaga kalv på lördagen. Gråhundstiken skällde på en en ko med kalv men när  Per var 600-700 meter från Mias ståndskall platsen förändrades hundens tonläge.

– Jag har aldrig hört Ivrig skälla på det sättet. Och efter ett tag blev det helt tyst. När Per kom fram såg han Ivrig ligga helt orörlig.

– Jag böjde mig ned, sa hennes namn, för även om jag innerst inne förstod att hon dödats av varg tog det ett tag innan allt sjönk in, säger Per.

– Jag minns att jag skrek i ren frustration. Det var hemskt att se.

Per Sandberg gick en kilometer till bilen med Ivrig i famnen.

– Det är som en mardröm. Sedan snurrar det hela tiden i huvudet, tänk om jag kommit fem minuter tidigare då kanske Ivrig klarat sig.

Per Sandberg älskar skog och natur. Jakten har blivit en livsstil för honom – och hans familj.

– Vågar jag någonsin släppa någon av mina andra hundar i framtiden, säger Per Sandberg frågande till Dalarnas Tidningar.

0 kommentarer

AKTUELLT

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Älgdrev rakt genom centrala Råneå

Norrbotten (JJ) Älgjägaren Anders Nordström har aldrig varit med om något liknande. Den stora älgtjuren valde att springa rakt genom centrala Råneå när den fick jämthunden Bullen efter sig.

Skogsägare vill minska rådjursstammen

Gotland (JJ) Egentligen skulle vi behöva skjuta av 5 000 rådjur i en smäll, säger Jan-Erik Dahlbom, skogsinspektör i ett uttalande till tidningen Helagotland.se. Rådjuren på ön äter upp skogsplantorna för skogsbrukarna där.

Meningen med livet

För de allra flesta arter består meningen med livet i att föröka sig och föra sina gener vidare till en ny generation. Människan har en tendens att överdriva.

Jägarna hade rätt

Årets björnjaktpremiär blev som vanligt både spännande och intensiv. En av björnjägarna som Jaktjournalen pratade med vid 08-tiden på morgonen den 21 augusti berättade för mig i samband med att han just fällt en björn. – Här i Gävleborg får man bara en chans så det gäller att allt funkar. Vad han menar är att

Annonser