Gråhund dödad av varg

Leksand (JJ) Per Sandberg, från Leksand, fick på lördagseftermiddagen sin treåriga jakttik och gråhund Björnjägarens Mias Ivrig, dödad av varg eller vargar.

Per Sandbergs inlägg på Facebook vittnar om förtvivlan, sorg och uppgivenhet.

Per Sandberg, som är hundförare i jaktlaget i Älgberget, var ute för att jaga kalv på lördagen. Gråhundstiken skällde på en en ko med kalv men när  Per var 600-700 meter från Mias ståndskall platsen förändrades hundens tonläge.

– Jag har aldrig hört Ivrig skälla på det sättet. Och efter ett tag blev det helt tyst. När Per kom fram såg han Ivrig ligga helt orörlig.

– Jag böjde mig ned, sa hennes namn, för även om jag innerst inne förstod att hon dödats av varg tog det ett tag innan allt sjönk in, säger Per.

– Jag minns att jag skrek i ren frustration. Det var hemskt att se.

Per Sandberg gick en kilometer till bilen med Ivrig i famnen.

– Det är som en mardröm. Sedan snurrar det hela tiden i huvudet, tänk om jag kommit fem minuter tidigare då kanske Ivrig klarat sig.

Per Sandberg älskar skog och natur. Jakten har blivit en livsstil för honom – och hans familj.

– Vågar jag någonsin släppa någon av mina andra hundar i framtiden, säger Per Sandberg frågande till Dalarnas Tidningar.

0 kommentarer

AKTUELLT

Vinn älgjakt i Ströms Vattudal

Drömmer du om att få uppleva älgjakt när den är som bäst. Tveka då inte att anmäla dig till Jaktjournalens Vinnarjakt i Ströms Vattudal i slutet av september. Vi lottar ut fem platser till våra prenumeranter.

Dom om nougatåtel står fast

Ljusdal (JJ) Björnjägaren som dömdes i tingsrätten för att lockat björn från grannmarken och dessutom använt åtelkameror överklagade men hovrätten fastslår tingsrättens dom

Klagomål mot säljakt

Skurup (JJ) Föreningen Jaktkritikerna har skriftligen hört av sig till Skurups ledande politiker och tjänstemän för att vädja om ett förbud mot säljakt i kommunen.

GPS-märkt ren bar på CWD-smitta

Norge (JJ) Norska myndigheter avlivade förra veckan ytterligare en ren som bar på CWD-smitta. Renen försågs tidigare i år med GPS-sändare och då togs också prover på den som nu analyserats.

1 550 kaniner skjutna i Kalmar tätort

Kalmar (JJ) Kalmar kommun har gjort en stor satsning på att få ner antalet kaniner. I fjol sköts 1 550 kaniner ihjäl inom tätbebyggt område. Avskjutningen har gett resultat, men kaninjakten är långt ifrån över. Även under år 2015 jagade man och lyckades skjuta 1 324 kaniner.

Annonser