Grågässen förstör för bönder

Jämjö (JJ) En flock grågäss har förstört betet för lantbrukarparet Ingrid och Gustav Pettersson i Gullholma. 500 gäss har ätit upp betet för korna och skitat ned hela kohagen.

Nu väntar man på besked från länsstyrelsen om tillstånd till skyddsjakt.Jakten på grågäss inleds den 20 juli, men innan dess har gässen hunnit med att förstöra för många jordbrukare i Blekinge. Grågässen betar bort betet, skitar ned i hagarna och är svåra att skrämma bort.
Förra året fick Gustav Pettersson tillstånd att fälla tio grågäss vilket man anser vara löjligt lite. Direkt efter att gässen var skjutna återkom flockarna. Jordbrukarna har svårt att förstå varför grågässen ska vara viktiga att skydda eftersom de finns i tusental.

AKTUELLT

Bjud på Mannerströms kryddiga vildsvinsskinka

Kungsbacka (JJ) Mästerkocken Leif Mannerström bjuder nu i juletider Jaktjournalens läsare på ett härligt vildsvinsskinkerecept. Det är vilt, kryddigt och doftar jul. Överraska släkten och sätt lite guldkant på årets julbord.

Delade meningar om antal lodjur i Blekinge

Blekinge (JJ) Länsstyrelsen uppskattar att det finns mellan 15 och 20 lodjur i Blekinge län. Jägarnas Riksförbund tror att det är en kraftig underskattning och vill ha jakt på 30 lodjur i vinter.

Vargen i Arvidsjaur stött ett par mil söderut

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsens personal har lyckats stöta vargen ett par mil från Arvidsjaur och renarna i Västra Kikkejaure sameby. – Men här har den varit förut, så den har nog bara gått sin vanliga runda, säger en renskötare i Mausjaur sameby.

Annonser