Grågäss ställer till problem

Grågäss ställer till stora bekymmer för lantbrukare runt om i Skaraborg. Det är de milda vintrarna som lett till att fler gäss övervintrar i södra Sverige. Regeringen har ändrat bestämmelserna för jakt av grågås från och med den 1 juli. Gäss som utgör sanitär olägenhet får nu jagas året om.

Morgan Ek från Tranum har stor erfarenhet av fågeljakt och han vet också vilka bekymmer gåsen kan ställa till med. 
– De betar ner, det blir alltså återväxt, säger jägaren Morgan Ek från Tranum, till Sveriges Radio. Det är inte är roligt för bonden om det inte blir något hö till djuren. Det är precis samma på vårgrödan. Om brodden har kommit fint och man låter dem vara så får du så om åkern som bonde, säger Morgan Ek. 
Bara vid Hornborgarsjön uppskattade man att det fanns runt 18000 grågäss i år. Förutom att de smutsar ner och ställer till besvär för lantbrukare så tar de mycket häckningsplatser för andra fågelarter.

AKTUELLT

Nu drar Stövar-SM för rävhundar igång

Skövde (JJ) Hela helgen vankas stövarfest utanför Skövde. Det är nämligen dags för Stövar-SM för rävhundar 2018. Har du inte chans att bevittna mästerskapet på plats gör vi allt för att du ska få med dig tävlingen ändå.

Debatt: Vi behöver skjuta fler vargar i Sverige

Svenska Rovdjursföreningens styrelseledamot Björn Ljunggren har i en debattartikel i en lång rad svenska dagstidningar efterlyst fler vargar i Sverige. Här svarar jägaren Anders Lindell på Ljunggrens artikel och föreslår istället utökad vargjakt.

Annonser