Grågäss ställer till problem

Grågäss ställer till stora bekymmer för lantbrukare runt om i Skaraborg. Det är de milda vintrarna som lett till att fler gäss övervintrar i södra Sverige. Regeringen har ändrat bestämmelserna för jakt av grågås från och med den 1 juli. Gäss som utgör sanitär olägenhet får nu jagas året om.

Morgan Ek från Tranum har stor erfarenhet av fågeljakt och han vet också vilka bekymmer gåsen kan ställa till med. 
– De betar ner, det blir alltså återväxt, säger jägaren Morgan Ek från Tranum, till Sveriges Radio. Det är inte är roligt för bonden om det inte blir något hö till djuren. Det är precis samma på vårgrödan. Om brodden har kommit fint och man låter dem vara så får du så om åkern som bonde, säger Morgan Ek. 
Bara vid Hornborgarsjön uppskattade man att det fanns runt 18000 grågäss i år. Förutom att de smutsar ner och ställer till besvär för lantbrukare så tar de mycket häckningsplatser för andra fågelarter.

0 kommentarer

AKTUELLT

Ännu en hund tagen av varg i gamla Rialareviret

Stockholm (JJ) På onsdagsmorgonen kom ytterligare en anmälan om en sällskapshund som blivit tagen av varg i det gamla Rialareviet. – Hundägaren säger att hon var bara någon meter från sin hund när vargen hoppade upp på stigen och tog den, berättar Mikael Pettersson vid polisen.

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Älgdrev rakt genom centrala Råneå

Norrbotten (JJ) Älgjägaren Anders Nordström har aldrig varit med om något liknande. Den stora älgtjuren valde att springa rakt genom centrala Råneå när den fick jämthunden Bullen efter sig.

Skogsägare vill minska rådjursstammen

Gotland (JJ) Egentligen skulle vi behöva skjuta av 5 000 rådjur i en smäll, säger Jan-Erik Dahlbom, skogsinspektör i ett uttalande till tidningen Helagotland.se. Rådjuren på ön äter upp skogsplantorna för skogsbrukarna där.

Meningen med livet

För de allra flesta arter består meningen med livet i att föröka sig och föra sina gener vidare till en ny generation. Människan har en tendens att överdriva.

Annonser