Grågäss problem för jordbrukare

Grågäss har blivit ett stort problem för lantbrukare – gässen äter upp odlingarna och deras avföring hamnar i det som sen ska bli djurfoder.

– Gäss har ökat generellt och särskilt grågäss och det är många som hör av sig till oss på länsstyrelsen, säger Marcus Brage som är jakthandläggare, på länsstyrelsen till Sveriges Radio.   För att minska problemen för lantbrukarna så har regeringen beslutat att tillåta allmän jakt på grågäss från och med den 21 augusti till och med den 31 december.
Grågäss får också skyddsjagas mellan den 20 juli tom den 20 augusti, då den allmänna jakten tar vid.

Trots det är bönderna kritiska eftersom det är på våren som de tar sitt ensilage och det är då man vill få bort gässen.

0 kommentarer

AKTUELLT

Webbradio: Ingen vargjakt i norra Värmland?

Värmland (JJ) Länsstyrelsens ståndpunkt om vargpopulationen i norra Värmland har retat upp jägarnas representant i viltförvaltningsdelegationen, Lennart Johannesson. – Att kalla norra Värmland för spridningszon för varg till Dalarna är bedrövligt, säger Lennart Johannesson i Jaktjournalens webbradio.

Webbradio: Älg fälld i Jaktjournalens Vinnarjakt

Jämtland (JJ) Det går bra för jägarna i Jaktjournalens Vinnarjakt i Lidsjöberg i nordvästra Jämtland. På onsdagsförmiddagen fälldes en älg och Tomas Jonsson från Delsbo hade björn på sitt pass. Hör rapporten från jakten i Jaktjournalens webbradio.

Ännu en hund tagen av varg i gamla Rialareviret

Stockholm (JJ) På onsdagsmorgonen kom ytterligare en anmälan om en sällskapshund som blivit tagen av varg i det gamla Rialareviet. – Hundägaren säger att hon var bara någon meter från sin hund när vargen hoppade upp på stigen och tog den, berättar Mikael Pettersson vid polisen.

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Annonser