Gott om ripa i Norrbotten

Kiruna (JJ) Det ser ut att vara relativt gott om ripa i år, visar preliminära resultat från de inventeringar som har gjorts i Norrbottensjfällen.

– De fåglar som har fått kycklingar har fått bra många. Det är klart att det varierar lite för det har varit en speciell vår med mycket snö kvar i fjällen men det verkar som att de som har lyckats klara sina kycklingar från första äggläggningen har fått välvuxna fåglar, säger Ingemar Stöckel som har varit med vid inventeringarna.

Alla fåglar som har påträffats har varit väl utvecklade och de små, så kallade ”pipkycklingarna” har inte observerats.

– Det inventeras för fullt men det man hör är att det ser ut ungefär som föregående år, säger Nicklas Tuorda, jakthandläggare, på länsstyrelsen.

Länsstyrelsen har även genomfört en del förändringar inför årets småviltjakt. Bland annat har man ökat dygnskvoterna på vissa områden där det jagas ripa, skriver Norrbottens – Kuriren.

AKTUELLT

Skyddsjakten i Rackstad: ”Vi hoppas få bort hanen”

Värmland (JJ) Länsstyrelsen har beslutat om skyddsjakt på en andra varg i Rackstadreviret. Sex jakthundar har dödats eller skadats av vargarna och så sent som på lördagen inträffade en ny attack. – Vi hoppas få bort hanen i flocken, säger Bertil Forsberg, jaktledare och talesperson för jägarna i området.

Nyupptäckt invandrad varg i Norrbotten

Arvidsjaur (JJ) Tack vare spårsnö har länsstyrelsens personal kunnat spåra en varg öster om Arvidsjaur. Enligt DNA-analys härstammar vargen från den finsk-ryska populationen.

Rackstadvarg fälld

Arvika (JJ) Flera hundar har attackerats av varg i Rackstadreviret, Värmland. I går sköts därför en varg i området eftersom länsstyrelsen beslutat om skyddsjakt på grund av incidenterna.

Annonser