Göte Johanssons jämthund vargattackerad

Dals Långed (JJ) Göte Johansson, känd jaktprofil i Dalsland, fick förra helgen uppleva det som så många jägare i vargrevir oroar sig för. Hans jämte "Järven" blev under ett älgarbete attackerad av varg.

Göte Johansson, Dals Långed fick nyligen sin jämthundshanne attackerad av varg. Arkivbild: Per Jonson

Järven, som Götes Johanssons nioåriga jämthund heter ligger hopkrupen i korgen hemma i huset i Dals långed. Han hade en enorm tur som överlevde attacken förra helgen.

– Vi jagade älg i Kristinedal, sydväst om Åmål. Järven skällde på ko med dubbelkalv och en tjur, men jag kom inte åt att skjuta.

Älgarna var inte heller benägna att gå i sken utan det bara stod och gick undan i gångstånd.

– Efter ett försök att sätta dem i sken gick de och ställde sig vid en tjärn. Jag var väl omkring 400 meter därifrån när jag såg på pejlen att något måste hänt.

Järven avbröt plötsligt ståndarbetet och sprang mot Göte. Emellanåt stannade hunden men fortsatte sedan.

– När han kom fram till mig var han helt blodig och jag förstod direkt vad som hänt.

Göte har i många år arbetat med rovdjursförvaltningen i Västra Götalands län. Han har representerat jägarintresset i Viltförvaltningsdelegationen, arbetat som besiktningsman och rovdjursspårare åt länsstyrelsen.

– Vargen hade angripit Järven i bakdelen av kroppen. Runt analöppningen var det fullt med bitmärken, berättar Göte.

Enligt Götes erfarenhet kan man skilja på två typer av vargangrepp. I det ena förfarandet sitter betten i fram. Som regel dör hunden omgående. I det andra som mer verkar likna en maktdemonstration från vargen angrips bakdelarna på hunden.

– Så vitt jag vet finns inga revirhävdande vargar i det området vi jagade i, men det ligger i en passage vargarna gärna rör sig igenom.

Järven hade tur. Läkningen har gått över förväntan. Ändtarmen och urinröret klarade sig. Muskelärt är skadorna i ljumskarna värre men förhoppningen finns att han ska bli återställd.

– Vi hade tur. Jag hade nog inte kunnat avstyra angreppet. Det var extremt tät skog där jag stod. Jag såg bara cirka fem meter där jag stod när hunden kom till mig.

Dela artikeln via e-post

AKTUELLT

Befarade vargskador var bett efter björn

Hälsingland (JJ) Den stövare som blev svårt biten av rovdjur på tisdagsförmiddagen, söder om Alfta och Bollnäs, attackerades av björn, inte varg. – Det var svårt att bedöma, säger besiktningsman Bert Eriksson.

Alla hundar uttagna inför Småhunds-SM

Ydre (JJ) På måndag släpps Sveriges tolv bästa drivande hundar i skogarna utanför Ydre. Då avgörs nämligen 2017 års upplaga av Småhunds-SM. Jaktjournalen liverapporterar såklart.

Fällde guldbock på första jakten

Falköping (JJ) Det blev max utdelning för 15-årige Emil Nilsson när han gick ut på sin första uppsiktsjakt: Han fällde en guldbock. – Vi hade sett den under sommaren men trodde inte att den var så stor, säger pappa Peter som satt bredvid och filmade dramatiken.

Känner sig lurade på godsjakt

Skåne (JJ) Tio jägare köpte jakt på ett gods och betalade tillsammans 130 000 kronor. Det visade sig dock att den som sålde jakten inte ägde marken i området.

Överviktiga jakthundar

Övervikten har ökat markant bland svenskarna de senaste åren. Och det verkar som om den trenden även gäller våra jakthundar.

Jägarna tvingas ta smällen

De senaste veckorna har det debatterats flitigt runt vildsvinsstammen och de skadeproblem som uppstått inom vissa områden. Man pratar om skador för mångmiljonbelopp som drabbar lantbruk, villaägare och trafik i första hand.

Annonser