Göran Persson vill öka jakten på varg

- Vi kan inte ha en situation där vargen, som inte är en utrotningshotad art, tilllåts sätta skräck i hela bygder. Det saknar motstycke i historien, säger före detta statsminister Göran Persson i en intervju i tidningen Land.

Persson vill att skyddsjakten på varg utökas, och är kritisk till hur rovdjursfrågan sköts.

– Den känsla av övergivenhet och utsatthet som finns hos en djurhållare som ser många av sina djur rivas på en natt, den är enorm. Då är man ensam. Och myndigheterna erbjuder på sin höjd ett krissamtal, det är inte bra, säger Göran Persson i intervjun, som till en del handlar om debatten om jakten på rovdjur.

– Fortsätter det så här med nedlagda gårdar kommer mycket vara igenväxt och då ökar viltet än mer när det får vara i fred. Viltfrågan är underskattad och helt missbedömd av beslutsfattare i Stockholm. Ingen tycks längre lyssna på landsbygdsbefolkningen i denna fråga, säger Göran Persson .

Göran Persson  bor spå sörmländska gården Övre Torp vid Båven. Han har Herefordkor och driver jord- och skogsbruk, skriver tidningen Land.

AKTUELLT

Skyddsjakten i Rackstad: ”Vi hoppas få bort hanen”

Värmland (JJ) Länsstyrelsen har beslutat om skyddsjakt på en andra varg i Rackstadreviret. Sex jakthundar har dödats eller skadats av vargarna och så sent som på lördagen inträffade en ny attack. – Vi hoppas få bort hanen i flocken, säger Bertil Forsberg, jaktledare och talesperson för jägarna i området.

Nyupptäckt invandrad varg i Norrbotten

Arvidsjaur (JJ) Tack vare spårsnö har länsstyrelsens personal kunnat spåra en varg öster om Arvidsjaur. Enligt DNA-analys härstammar vargen från den finsk-ryska populationen.

Rackstadvarg fälld

Arvika (JJ) Flera hundar har attackerats av varg i Rackstadreviret, Värmland. I går sköts därför en varg i området eftersom länsstyrelsen beslutat om skyddsjakt på grund av incidenterna.

Annonser