Göran Persson vill öka jakten på varg

- Vi kan inte ha en situation där vargen, som inte är en utrotningshotad art, tilllåts sätta skräck i hela bygder. Det saknar motstycke i historien, säger före detta statsminister Göran Persson i en intervju i tidningen Land.

Persson vill att skyddsjakten på varg utökas, och är kritisk till hur rovdjursfrågan sköts.

– Den känsla av övergivenhet och utsatthet som finns hos en djurhållare som ser många av sina djur rivas på en natt, den är enorm. Då är man ensam. Och myndigheterna erbjuder på sin höjd ett krissamtal, det är inte bra, säger Göran Persson i intervjun, som till en del handlar om debatten om jakten på rovdjur.

– Fortsätter det så här med nedlagda gårdar kommer mycket vara igenväxt och då ökar viltet än mer när det får vara i fred. Viltfrågan är underskattad och helt missbedömd av beslutsfattare i Stockholm. Ingen tycks längre lyssna på landsbygdsbefolkningen i denna fråga, säger Göran Persson .

Göran Persson  bor spå sörmländska gården Övre Torp vid Båven. Han har Herefordkor och driver jord- och skogsbruk, skriver tidningen Land.

AKTUELLT

Björn skjuten i Los

Hälsingland (JJ) En av de närgångna björnarna sköts på måndagskvällen inne i byn Los i Ljusdals kommun.

Björnjaktsbeslutet möts av besvikelse och glädje

Västerbotten (JJ) Björnjägaren Jonas Nordström skrek ut sin glädje när han fick beskedet att björnjakten startar som vanligt 21 augusti. – Jag vrålade så att jobbarkompisarna säkert ramlade ut sina stolar, säger Jonas Nordström.

Film: Så lär du din hund att apportera villkorslöst

Kungsbacka (JJ) På fågeljakten är en bra apportör ovärderlig. Att lära sin fågelhund apportera ordentligt är därför viktigt. JJ:s medarbetare Jonas Seger har 30 års erfarenhet av fågelhundar och vet vad som krävs för att få hunden att apportera även när det är svåra förhållanden.

Debatt: SJF och LRF trycker på om vildsvinen

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Lantbrukarnas Riksförbund gör gemensam sak om vildsvinen. Förbundsordförandena Torbjörn Larsson och Palle Borgström trycker på regeringen och efterlyser i den här debattartikeln lättnader i regelverket som exempelvis hindrar jägare från att sälja vildsvinskött.

Hållbarhetstänk bakom unik älgtrofémöbel

Vem skulle inte vilja sitta bekvämt och varje gång tänka på att lädret faktiskt kommer från ett vilt man själv fällt. För Nils Kjerstadius, vd på familjeföretaget Cuero Design var det en självklarhet att erbjuda jägare den här möjligheten.

Annonser