Gör dokumentär om jakten i Afrika

Afrika (JJ) Danske jägaren och jaktförsvararen Jens Ulrik Høgh har startat ett crowfundat projekt. Han vill göra en dokumentärfilm som visar vilken betydelse jakten i Afrika har för lokalbefolkning och djurlivet.

Foto: Jens Ulrik Høgh

Tidigare i år hade en österrikisk ”dokumentär” premiär , Safari av Ulrich Seidl, som tendentiöst speglade troféjakten i Afrika. Regissören utnyttjade friskt alla de fördomar och stereotyper som figurerar när troféjakt kommer på tal. Filmen uppkom dock inte i något vakuum.

De senaste åren och i takt med sociala mediers allt viktigare roll för informationsspridning hamnar jakt och framför allt troféjakt i skottlinjen för jaktmotståndares raseri. Nu senast frossade jaktmotståndare i den 27-åriga jägaren Melania Capitans självmord.

Jens Ulrik Høgh

En som inte värjer sig för striden men framför allt vill upplysa den breda och oinformerade allmänheten om vad jakt är och vad jakten har för betydelse är dansken Jens Ulrik Høgh . Han debatterar flitigt troféjakt både i dansk TV och i morgonpressen.

Nu vill han göra en dokumentär, The Nature of Hunting som ärligt förklarar hur jakten i Afrika påverkar lokalsamhället och djurlivet, men också vad som skulle hända om den förbjuds.

– Vi är bra på att informera varandra i jägarleden, men det här projektet siktar på att nå ut till de som inte jagar. Det är det som är viktigt,  säger Jens Ulrik.

Enligt honom kommer dokumentären hålla hög kvalitet både innehållsmässigt och till sin form. Men det rör sig inte om en romantisk bild av den mystiska kontinenten.

– Jag räds inte att vara självkritisk. Och vi kommer naturligtvis ta upp problematiken med avel på hybrider och canned hunting. Just nu sitter jag med manuset. Jag vill verkligen att allt blir rätt och faktagranskar allt.

För att finansiera projektet har en så kallat crowdfunding startats. Det betyder att alla som vill kan bidra till dokumentären med ekonomiska medel. Projektet stöttas bland annat av Danska Jägareförbundet och av den Europeiska jägarorganisation F.A.C.E

Hittills efter bara fem dagar har The Nature of Hunting samlat in närmare 25 procent av budgeten på cirka 45 000 USD. I höst filmas allt material och förhoppningen är att filmen lanseras på IWA-mässan i mars nästa år.

 

The nature of hunting from Jens Ulrik Høgh on Vimeo.

AKTUELLT

Så vill Moderaterna underlätta för jägare

Kungsbacka (JJ) Moderaterna tar strid emot det föreslagna regeländringarna i svensk vapenlagstiftning. De kommer att rösta emot alla förslag som försämrar för jägare och sportskyttar. Partiet vill också att vapenägare tillåts inneha fler vapen och förvara dem hos andra personer med vapenlicens.

Larm om illegal vargjakt ifrågasätts – ”inga bevis”

Värmland (JJ) Vargforskare Olof Libergs påstående att den illegala vargjakten ökar har mötts av starka reaktioner. En som ifrågasätter siffrorna är värmländske jägaren Lars Oskarsson. – Han har inga bevis utan han har beräknat detta, säger Lars Oskarsson i Jaktjournalens webbradio.

Rovdjur hindrar renar att följa växtligheten

Kungsbacka (JJ) Sveriges Lantbruksuniversitet rapporterar om ett nytt forskningsprojekt som visar problemen renar har att följa växtligheten i områden med hög rovdjursnärvaro. Renarna kan inte "surfa på den gröna vågen" när de rör sig från fjäll till kustlandskap, visar GPS-data.

Annonser