Gör dokumentär om jakten i Afrika

Afrika (JJ) Danske jägaren och jaktförsvararen Jens Ulrik Høgh har startat ett crowfundat projekt. Han vill göra en dokumentärfilm som visar vilken betydelse jakten i Afrika har för lokalbefolkning och djurlivet.

Foto: Jens Ulrik Høgh

Tidigare i år hade en österrikisk ”dokumentär” premiär , Safari av Ulrich Seidl, som tendentiöst speglade troféjakten i Afrika. Regissören utnyttjade friskt alla de fördomar och stereotyper som figurerar när troféjakt kommer på tal. Filmen uppkom dock inte i något vakuum.

De senaste åren och i takt med sociala mediers allt viktigare roll för informationsspridning hamnar jakt och framför allt troféjakt i skottlinjen för jaktmotståndares raseri. Nu senast frossade jaktmotståndare i den 27-åriga jägaren Melania Capitans självmord.

Jens Ulrik Høgh

En som inte värjer sig för striden men framför allt vill upplysa den breda och oinformerade allmänheten om vad jakt är och vad jakten har för betydelse är dansken Jens Ulrik Høgh . Han debatterar flitigt troféjakt både i dansk TV och i morgonpressen.

Nu vill han göra en dokumentär, The Nature of Hunting som ärligt förklarar hur jakten i Afrika påverkar lokalsamhället och djurlivet, men också vad som skulle hända om den förbjuds.

– Vi är bra på att informera varandra i jägarleden, men det här projektet siktar på att nå ut till de som inte jagar. Det är det som är viktigt,  säger Jens Ulrik.

Enligt honom kommer dokumentären hålla hög kvalitet både innehållsmässigt och till sin form. Men det rör sig inte om en romantisk bild av den mystiska kontinenten.

– Jag räds inte att vara självkritisk. Och vi kommer naturligtvis ta upp problematiken med avel på hybrider och canned hunting. Just nu sitter jag med manuset. Jag vill verkligen att allt blir rätt och faktagranskar allt.

För att finansiera projektet har en så kallat crowdfunding startats. Det betyder att alla som vill kan bidra till dokumentären med ekonomiska medel. Projektet stöttas bland annat av Danska Jägareförbundet och av den Europeiska jägarorganisation F.A.C.E

Hittills efter bara fem dagar har The Nature of Hunting samlat in närmare 25 procent av budgeten på cirka 45 000 USD. I höst filmas allt material och förhoppningen är att filmen lanseras på IWA-mässan i mars nästa år.

 

The nature of hunting from Jens Ulrik Høgh on Vimeo.

AKTUELLT

IF krävde att Antons döda hund skulle grävas upp

Karlskrona (JJ) Anton Nilsson fick sin jakthund Steffe ihjälkörd av en bil. Hunden begravdes men två veckor senare krävde försäkringsbolaget IF att kroppen skulle grävas upp. – Det var först när jag berättade att jag kontaktat bland annat en journalist som bolaget gjorde en helomvändning och nu ska betala ut ersättning, berättar Anton Nilsson.

Jämthundstiken Lulu födde jättekull

Tostared (JJ) Fredrik och Annika Gustafsson trodde inte sina ögon. När jämthundstiken Lulu fött sju valpar såg hon fortfarande jättestor ut. Det slutade med närmast osannolika 17 valpar. – En dog efter två dygn men 16 stycken är vid liv, berättar Fredrik Gustafsson.

Landsbygdsministern om de skeva gåsjakttiderna

Stockholm (JJ) Jaktjournalen uppmärksammade häromdagen de skeva förhållandena som råder för gåsjägare i Sverige samtidigt som forskningen visar att grågåsbeståndet växer och skadebilden ökar. Nu svarar Sven-Erik Bucht på kritiken mot Regeringens flathet i frågan.

Blir det allmän jakt på varghybriderna?

Sörmland (JJ) En liten skara speciellt utvalda jägare – eller allmän jakt på varghybriderna? Det är frågan när länsstyrelsens personal nu grubblar på hur varghybriderna norr om Katrineholm ska avlivas.

Fick älgkroppar stulna

Nordmaling (JJ) Ett jaktlag utanför Nordmaling i Västerbottens län fick i veckan påhälsning av tjuvar i slakteriet. En vuxen älg och en halv kalv saknades när de kom dit på onsdagen.

Annonser