Göingejägare undersöker älgars ålder

Osby (JJ) I helgen samlades Göinge jaktvårdskrets i Osby för att utvärdera och summera älgjakten. Jägarna träffades vid Naturbruksgymnasiets maskinhall och med sig hade de älgkäkar och älghorn. I en sal sågades käkarna itu och undersöktes av bland andra Jan-Axel Olsson.

Syftet med undersökningarna var att åldersbestämma älgarna och JanAxel Olsson har sysslat med det sedan 1997.

– Vi bedömer åldern på alla älgar och vi har fått stor respons från jägarkåren, som har lämnat in mycket material. Det är vi tacksamma för, säger JanAxel Olsson.

Genom att åldersbestämma älgarna får jägarkåren en bild av hur väl man har lyckats med att skjuta ”rätt” älgar.

– Förenklat kan man säga att avskjutningen bör inrikta sig på botten och toppen. De yngsta och äldsta. Jaktvårdskretsen och jägarkåren arbetar för en kvalitativ, naturligt balanserad älgstam. Det tjänar älgarna på, det tjänar skogen på och det tjänar jägarna på, säger Jan-Axel Olsson, till tidningen Norra Skåne.

AKTUELLT

Stövarjägare samlar in pengar mot barncancer

Växjö (JJ) Stövarjägare samlar in pengar för kampen mot barncancer. – Det har blivit en stor succé och vi kör den 3 februari i år. Vi siktar på att samla in kanske 100 000 kronor, säger en av initiativtagarna, Bengt Lindell i Jaktjournalens webbradio.

Uppdaterad: Jakt på en varg till i Dalarna

Dalarna (JJ) Skabbvargen som fälldes i Flatenreviret räknas inte in i licensen. Därför blir det jakt på en varg till. Men ambitionen har inte varit att tömma reviret, säger Jonas Bergman på länsstyrelsen i Jaktjournalens webbradio.

Nya rekordsiffror för Jaktjournalen

Kungsbacka (JJ) Utvecklingen går framåt för Jaktjournalen som idag kan presentera rekordsiffror både för tidningen och hemsidan. – Jättekul att landets jägare uppskattar det vi gör, säger chefredaktör Holger Nilsson.

Annonser